自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

象牙宮

noodle_noodle 發表於 24-4-27 12:46
傻,我阿媽咁對我,搬走後完全無俾過一分錢佢,眼尾都無望一眼,呢度d阿媽又要唔開心,又要繼續俾家用,我 ...

睇住比人插! 親情,孝心,bk最重要架!

大宅

Anpanmama 發表於 24-4-27 02:41
同意樓主所講,我亦對呢句天下無不是父母非常反感!
但Bk有幾個古代穿越嚟嘅,好緊張「供養父母」「孝順娘 ...

認同
有日搭車聽到乘客講緊啲仔女,有個話啲細路成績我唔著緊㗎,最緊要佢哋要識得孝順父母,um唔會話佢錯,不過聽佢哋嘅對答呢個家長都應該唔係有好條件去培育小朋友嘅家庭,對仔女首要嘅要求就係一定要孝順父母
我個人唔太認同 ,養育仔女只希望佢哋身心健康,成年後可以好好地獨立自主生活,唔好受咁多挫折,首先對自己有要求,要做合格嘅父母,對下一代負責任,而唔係先期待啲仔女點回報自己。

禁止訪問

男爵府

noodle_noodle 發表於 24-4-27 12:46
傻,我阿媽咁對我,搬走後完全無俾過一分錢佢,眼尾都無望一眼,呢度d阿媽又要唔開心,又要繼續俾家用,我 ...

係。自從佢踩到我底線,我唔理佢,我仔有同佢聯絡。新年時我仔致電同佢拜年,佢第一句係問我仔攞錢
我老公話齋:佢只懂向我地索$,只當我地係搖$樹

象牙宮

LamCheung116 發表於 24-4-27 13:21
bk好多針唔拮到肉唔知道痛仲臭數俾傷害嗰個,唔晒同理心喎

係,佢地出身好囉!其實內裏好多野

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

但Bk有幾個古代穿越嚟嘅,好緊張「供養父母」「孝順娘 ...
佢哋嘅觀念完全係養兒防老 娶著佢個女應該都唔好受,分分鐘由細到大教個女點樣揸乾揸淨個老公
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

所以我成日都提醒個仔,娶妻要娶個本事嘅女仔,就是希望個女仔可以自己照顧自己同外家,不用下下都要老公擔起成個外家,好大負擔

珍珠宮

peru 發表於 24-4-26 22:52
不知之前有沒有人POST 過, 但筆者寫得很到位, 剖析了小時候備受家庭疏忽甚至虐待過的你, 看看吧!
我節奴錄 ...

還有(唔係套戲,而是在BK睇到的)
不要對他們說:天下無不是的父母
不要對他們說:鬼叫你游得快,爭著要出世

珍珠宮

上一輩比較多呢種養兒防老心態,尤其係大陸好普遍,仲要係生仔,唔係女,我諗而家唔多唔少同化咗呢啲思維

男爵府

crazypaper 發表於 24-4-27 14:38
上一輩比較多呢種養兒防老心態,尤其係大陸好普遍,仲要係生仔,唔係女,我諗而家唔多唔少同化咗呢啲思維
...

唔好賴大陸人,香港土生土長六十幾歲果批父母都大把人養兒防老

珍珠宮

無話可說 發表於 24-4-27 13:11
年齡層問題,呢到父母已上50的比例都不少,
我認同要孝順,不過,要知道背後係點,父母對自己好,當然要孝順,但唔係個個父母都咁稱職

珍珠宮

Fatima_melanie 發表於 24-4-27 15:01
唔好賴大陸人,香港土生土長六十幾歲果批父母都大把人養兒防老
各有各睇法,圈子亦不同

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

無話可說 發表於 24-4-27 13:11

其實果位網友根本唔應該生仔,佢對原生家庭不滿,自己生仔但又唔願為佢哋付出,既然諗住將來都靠自己又咁多不滿,何必要生又要怨呢 !

我原生家庭唔好,無父愛無母愛,但我會諗清諗楚先決定生孩子,我會盡我所能比最好嘅佢哋,盡力栽培佢哋,希望孩子可以飛高啲望遠啲,找尋自己嘅理想,過自己想過嘅生活。唔會道德綁架佢哋,亦唔會要求佢哋將來要養我,其實你點對下一代佢哋會知道,慶幸我同兩個仔感情都好好,選擇帶佢哋嚟呢個世界,無忘初心衹希望佢哋健康快樂。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

白毛毛 發表於 24-4-27 14:30
還有(唔係套戲,而是在BK睇到的)
不要對他們說:天下無不是的父母
不要對他們說:鬼叫你游得快,爭著要 ...

生仔要計較要諗回報,唔想為子女付出,情願你落咗佢好過。

公爵府

回覆樓主:

生仔女係做呀媽自己決定,絕對不應該要求回報。
但感覺篇文章怪怪地

象牙宮

洋蔥頭媽咪 發表於 24-4-27 16:15
其實果位網友根本唔應該生仔,佢對原生家庭不滿,自己生仔但又唔願為佢哋付出,既然諗住將來都靠自己又咁 ...

我唔知你講邊個 其實生仔好多原因既,未生過以為ok,又或者真係想老左有個伴,有人照顧都大把人係咁諗,更加可能係老公或老婆想要,為左佢就生!
我就無啦啦有,老公想要就生,又有人湊我無所謂!我自問養得都求其,慶幸佢生性,對生活都無咩要求,我唔會咩都滿足佢架喎,佢亦無表現羨慕人地點!養大左成年,盡左責任就算,第時靠佢自己努力,我老公有句說話幾岩‘我地咪又係咁大’!希望佢自力獨立生活,有好路數走亦無問題,而家手機咁方便,篤幾下就見到啦

珍珠宮

syne403 發表於 24-4-26 23:32
謝謝分享,記得BK jm都幾反感呢句話:天下無不是的父母

x2
等於醫者父母心,虎毒不吃兒呢啲謬論
睇下南韓班醫生為錢為自己連人命危都不顧不醫
最毒父母狠過虎,連動物都不如,可以活生生餓死虐死親生仔女
人地父母好又點其他人父母都好?

珍珠宮

puzzledmama 發表於 24-4-27 14:24
所以我成日都提醒個仔,娶妻要娶個本事嘅女仔,就是希望個女仔可以自己照顧自己同外家,不用下下都要老公擔 ...

應該係唔好娶個貪錢或者有家累嘅

珍珠宮

esmehouse 發表於 24-4-27 13:56
佢哋嘅觀念完全係養兒防老 娶著佢個女應該都唔好受,分分鐘由細到大教個女點樣揸乾揸淨個老公 :q ...

確係好多亞媽係甘

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊