自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

想問問係點操作?見好多係菜島99包郵到港,咁收貨地址寫屋企地址,定菜島集運倉?

咁如果有一間賣家唔係用菜島,就唔可以集埋一齊?

珍珠宮

taiming 發表於 24-4-27 09:45
想問問係點操作?見好多係菜島99包郵到港,咁收貨地址寫屋企地址,定菜島集運倉?

咁如果有一間賣家唔係用 ...

其實係菜鳥,唔係菜島,你填屋企地址已經得,因為99包郵係集運到自提點,啲貨到晒集運倉你先揀邊個自提點,唔需要自己喺地址入定

水晶宮

taiming 發表於 24-4-27 09:45

咁如果有一間賣家唔係用 ...

收貨地址我淨係簡番菜鳥個自提點

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

揀自提點!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有貨冇參與99包郵,另付運費,可以pack 埋一齊運送!

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

揀就近你屋企的自提點
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

琥珀宮

有一賣家唔係用菜鳥⋯⋯。唔明!

公爵府

回覆樓主:

我都想問
¥99包郵可否在集運倉等埋2次包郵才一齊合包落HK?

伯爵府

cy101 發表於 24-4-27 11:14
有一賣家唔係用菜鳥⋯⋯。唔明!

即係可能幾個賣家買幾樣野,大家都有99包郵,我suppose咁樣係一齊去菜鳥集運到港,有冇理解錯?

但如果其中一家唔係菜鳥(我唔知有冇唔係菜鳥的)問定先

伯爵府

cy101 發表於 24-4-27 11:08
有貨冇參與99包郵,另付運費,可以pack 埋一齊運送!

即係有d包郵,有d唔包。 我都可以運埋去菜鳥一齊集運來港, 咁菜鳥會分開計返,收返我唔包果d嘅運費??

琥珀宮

taiming 發表於 24-4-27 11:22
即係可能幾個賣家買幾樣野,大家都有99包郵,我suppose咁樣係一齊去菜鳥集運到港,有冇理解錯?

但如果 ...

呢個唔使擔心呀!

琥珀宮

taiming 發表於 24-4-27 11:25
即係有d包郵,有d唔包。 我都可以運埋去菜鳥一齊集運來港, 咁菜鳥會分開計返,收返我唔包果d嘅運費??
...

Yes

琥珀宮

bbyou 發表於 24-4-27 11:17
我都想問
¥99包郵可否在集運倉等埋2次包郵才一齊合包落HK?

你揀自己合包個一隻集運就可以!

珍珠宮

taiming 發表於 24-4-27 11:22

但如果 ...

總之如果你喺99包郵版面買嘅嘢全部都會去晒菜鳥集運倉再集運去自提點俾你,唔會出現一家唔係菜鳥,唔好諗到咁複雜,仲有呢兩日係plus day, 有紅包可以搶

伯爵府

whyyou 發表於 24-4-27 11:28
總之如果你喺99包郵版面買嘅嘢全部都會去晒菜鳥集運倉再集運去自提點俾你,唔會出現一家唔係菜鳥,唔好諗 ...

哦,好的,謝謝你

伯爵府

cy101 發表於 24-4-27 11:26
Yes

明白,唔該晒

大宅

回覆樓主:

我試過買野有不包郵的,因到倉時間不同,包郵和不包郵的分開兩轉發貨

伯爵府

abObu 發表於 24-4-27 17:28
我試過買野有不包郵的,因到倉時間不同,包郵和不包郵的分開兩轉發貨

發貨唔係自己落指令?唔可以等埋一齊先一次過發?

珍珠宮

taiming 發表於 24-4-27 17:37

唔需買等埋一齊發貨,就算一齊發貨唔同地方到達嘅時間都唔同,總之去到集運倉齊晒就會pack 埋一件俾你,其實你咁多疑惑係咪第一次淘寶?

大宅

taiming 發表於 24-4-27 17:37

官方集運分兩種,第一種係直運,你下單嗰時已經計好曬運費,貨到咗就會自動幫你pack好,然後運去香港。中間唔需要你插手,亦都唔可以加其他貨物入去。有時如果等得太耐(一般三四日)有啲貨未到齊,佢哋就會先送咗一部分落香港先,然後其他嗰啲等齊再送過。

另外一種就係普通集運,會幫你將啲貨送去集運倉,等你想計嘅貨到齊先計運費然後運去香港。你畀運費之前你可以再加其他貨都得。

99包郵係第一種,直運到港。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊