自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大力大力 發表於 24-5-2 06:28
唔怕得罪講句、支持禁飲管、禁餐具、禁棉花棒、個個都是腦生水~

其實一張膠凳、膠盆、塑膠大 ...

又是為反對而反對

膠凳多久才買一張?

膠餐具以前只計M記全港那麼多分店每一小時派出一次性膠具數量驚人,還未計麥記以外的,你不覺得有問題嗎?

你鬧政府說人家沒數據,你自己有嗎

公爵府

BK Milk勳章

BKFinder 發表於 24-5-2 06:46
又是為反對而反對

膠凳多久才買一張?

但係禁商家多餘過度包裝比禁呢d好。或者要引入更多環保物資先得。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

要環保方法好多途徑,哩啲乜野紙呀木餐具根本係有利可圖。
係香港節奏咁快既城市,整啲咁唔方便香港人既野真係完全抵鬧。
唔好叫人自己帶餐具,有啲人唔係食完就可以搵到地方洗!
堂食kfc早餐有碗湯通,上次都食到一頭煙,堂食都俾木餐具真係頂你個制呀,畢唔到湯都算,畢個螺絲粉變相要放棄用木羹(我認為隻羹平到用黎攪拌野飲差唔多),要用木叉吉黎食。堂食好心俾返啲鐵匙羹鐵叉啦。

珍珠宮

auhiyo 發表於 24-5-2 06:54
但係禁商家多餘過度包裝比禁呢d好。或者要引入更多環保物資先得。
過度包裝亦要盡快處理
支持政府繼續推行,並應對過度包裝

珍珠宮

lovemisha 發表於 24-5-2 07:01
要環保方法好多途徑,哩啲乜野紙呀木餐具根本係有利可圖。
係香港節奏咁快既城市,整啲咁唔方便香港人既野 ...

方便及環保通常對立
例如 政府推行的BYOB仍很多人忘了帶次次去買膠袋,不能期望全部人做到,有八成人改變習慣已很有作為

你說的不是人人食完可洗餐具,小學生的餐具也是回家才洗的

伯爵府

SARIDON 發表於 24-5-2 03:05
飲台式珍珠奶茶,我可以整爛三支紙飲管,都未拮爛嗰個保護膜,最後搵鎖匙篤個窿,先至順利可以將第四支紙飲 ...

我都係,上次飲杯珍奶配紙飲管,我已經放棄,當場掉哂啲紙飲管唔用,拎返自己啲私伙膠飲管。
根本好多人俾左都唔會用,建議如果食客冇提,店家都要問需唔需要紙飲管,木餐具。

子爵府

happyrabbitgirl 發表於 24-5-2 01:36
無,問7-11職員話而家無飲管提供

自己帶….淘下膠飲管或可以洗得個d….

伯爵府

BKFinder 發表於 24-5-2 07:05
方便及環保通常對立
例如 政府推行的BYOB仍很多人忘了帶次次去買膠袋,不能期望全部人做到,有八成人改變 ...

我小朋友餐具學校都可以洗,只係佢要當值,冇時間排隊慢慢洗。

我知係對立,但推出黎既代替品,根本強差人意,先前環保人士示範木製餐具,都整斷兩隻叉?根本唔適合節奏快既都市。其實我覺得好多香港人已經好自覺,比如買返屋企食既外賣/有自備餐具既人都識講走架生,但冇必要強制所有人咁做,有人冇咁做,唔需要討伐人,就好似有啲素食者成日站係道德高地指責人咁,好乞人憎。

侯爵府

畀面勳章

happyrabbitgirl 發表於 24-5-2 01:36
無,問7-11職員話而家無飲管提供

可能個別7-11無,我買開果間有派紙飲管,前日先買過。你可以搵間有派既先幫襯。

水晶宮

回覆 BKFinder 的帖子

我仔學校有水冲洗!又可以帶大書包!又不會給公司同事話你帶咁多大個包!學校生活跟番工人比?!要環保也不要煩到人家生活揾食!

珍珠宮

lovemisha 發表於 24-5-2 07:13

我知係對立,但推出黎既代替品,根本強差 ...

其實咁仲好,等市民知道長遠用餐廳發放的一次性紙具並不理想,可迫市民真正自備餐具,就等於當年政府 BYOB 一樣,目的並非收$而是叫人自備購物袋

珍珠宮

唔怕得罪講句、支持禁飲管、禁餐具、禁棉花棒、個個都是腦生水~

「四十歲後,不滯於物,草木竹石均可為劍。自此精修,漸進無劍勝有劍之境。」
—— 獨孤求敗

要數據吾難,香港食肆有幾多間?之前疫症有外賣都頂到下,宜家仲易計執咗咁多,政府迫人轉餐具一蚊補貼都冇,佢一定有條數只不過吾敢公開幾大快餐店都易計

珍珠宮

lovemisha 發表於 24-5-2 07:13

我知係對立,但推出黎既代替品,根本強差 ...
其實咁仲好,等市民知道餐廳派的一次性紙餐具不好,最好是自備重用餐具

等於當年政府呼籲自備購物袋

珍珠宮

幸福花 發表於 24-5-2 07:18
回覆 BKFinder 的帖子

我仔學校有水冲洗!又可以帶大書包!又不會給公司同事話你帶咁多大個包!學校生活跟 ...

返到家先洗怎阻工作塭食?

被同事話帶野係同事問題多d,人衰乜都有得講

珍珠宮

BKFinder 發表於 24-5-2 07:18
其實咁仲好,等市民知道長遠用餐廳發放的一次性紙具並不理想,可迫市民真正自備餐具,就等於當年政府 BYOB ...

都帶餐具不如帶埋個飯咪仲理想
你外賣先用餐具,進化啲
唔知邊個話實行首日減七成餐具
大把小朋友都帶飯返學食
唔好話大人做吾到

男爵府

高官幾十萬人工,大事唔識做,咪做啲最容易唔使用腦嘅嘢囉

子爵府

畀面勳章

honeyfamily@@ 發表於 24-5-2 02:55
係啦,環保應係自願,做咩迫人一齊做。連呢種的小小自由都無。

真係好擾民。。買外賣咩都冇咁滯。要出街帶咁多野 真係好唔方便

水晶宮

回覆 鴨鴨比 的帖子

個個帶飯食市全結束吧!沒經濟飯也不用吃了食西北風最環保!環保得架啦!遟早環保到迫女人棄用衛生巾!塞個木塞就得架啦!應該個個都做得到!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

BKFinder 發表於 24-5-2 06:46
又是為反對而反對

膠凳多久才買一張?

我又不是政府、怎可能知道使用量有數據呢?

我相信政府亦不敢公佈、怕激氣民憤、原來引來全港市民不便、祗是慳得那麼少的膠!

你去堆填區睇一下、有多少膠類製品?

政府係唔管麻鷹、低管細眉細眼的小雞仔~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

幸福花 發表於 24-5-2 07:37
回覆 鴨鴨比 的帖子

個個帶飯食市全結束吧!沒經濟飯也不用吃了食西北風最環保!環保得架啦!遟早環保到迫 ...

其實最浪費係香港酒店自助餐
每日廚餘幾咁犀利
仲有求其一間四星級酒店有起碼三間餐廳
我哋應該鼓勵旅客
自(emoji)亁糧、水、帳幕
香港有世界級郊野公園
以前人哋都係帶乾糧上京赴考
仲環保

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊