自由講場

跳至

首頁
45678...20

尾頁

公爵府

nldw2012 發表於 24-5-2 10:20
所以拍拖時都要教下個細路,除咗點揀老公老婆,一定要觀察埋對方父母係咩人……個位樓主根本自己 ...

非常同意。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

gallygally 發表於 24-5-2 10:12
可能你幸運冇仔女係sen 唔明白人苦況. 我朋友個仔係sen, 佢屋企做生意, 都頂唔順個開支, 何況人地只係兩公 ...

你錯啦,我大仔都係邊緣亞氏, 我好清楚 Sen 須要付出好多,但無論點仔女都係自己帶佢嚟呢個世界, 責任應該係父母唔關上一輩是。

該樓主有啲問題避而不答,我感覺應該係冇講曬事實嘅全部, 佢老公未必完全唔理個女,可能佢將Sen放到好大,Sen 亦唔係短時間可以解決嘅問題,佢妒忌99埋怨唔同個工人跟出跟入陪佢女 ,查實已經有工人又唔駛咁誇張,話老公唔陪個女去99度, 呢啲都係佢哋冇溝通好, 佢衹係將自己嘅怨氣賴曬落99度啫, 其實有問題應該好好地同佢老公傾, 但睇佢回覆係怨氣大, 要人哋圍住佢轉而唔肯聽人講嘅人。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

polliebb 發表於 24-5-2 09:02
嗰個女人把口真係好差,講來講去都係錢錢錢,有需要憎個99憎到咒佢快啲死,離婚咪得囉,又話益左99,勁奇怪 ...

人地個仔每月比萬零蚊家用父母,居然話益左人地阿媽,真系本末倒置。

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

未睇晒個POST, 回都費是, 把口真係好惡毒

公爵府

哩度既版主好彈性,個貼咩粗口,陰毒都齊,又唔使刪或封

公爵府

nldw2012 發表於 24-5-2 10:23
27頁#開始直頭non-stop 連爆幾個post

個位樓主都係可憐人 現實情況逼到情緒似出晒問題甘

我雖然唔認同那位樓主咒自己老公父母,但我同情佢,佢係受咗好大壓力先至爆發兼情緒失控,我以前有一個朋友有類似情形,未出事前好gentle,後來壓力大到又係鬧人甚至精神出現問題。

那位事主99固然自私對佢個仔不停要錢,但最錯係嗰男人。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

點解淨系怪奶奶而唔怪老爺?點解99一定要幫手湊孫?

侯爵府

2024年龍年勳章

我同意佢奶奶係貪錢同自私,個仔一成年就即停供書教學,生活開支大大小小不斷索,但好多jm都指出問題出於佢老公心甘情願,叫佢同老公傾,真係頂唔順咪離婚,佢又唔聽,諸多藉口,淨係一味奏6299死,句句死老野,態度同脾氣太差

侯爵府

環保接龍勳章

嗰女人都係想宣洩下情緒,
或者揾下同路人.
睇佢case都鄧佢心up又火滾的
但咀咒人係唔啱的
事實又真係好多長者係養兒防老,
做仔女要拿好分吋.
而家政府嗰長生津有成4千真係幫到好多.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

好仔不如好新抱係好真.. 當然佢99唔係咩好人.. 不過佢C6又係比錢佢地.. 咁可以點? 為自己積口德, 話晒都係C6至親嘛..

珍珠宮

減齡達人勳章

Fatima_melanie 發表於 24-5-2 10:15
係,樓主一直迴避呢個問題,以佢嗌交唔會輸嘅性格,應該係講出嚟無著數先唔講
有仔嘅媽媽襯早俾仔仔睇下現 ...

仲有樓主無直接講老公比幾多家用6299, 而係話2個仔夾埋比2萬幾6299。點解唔直接講老公比了1萬幾? 我懷疑比家用佢老公比細份,大哥比了大份,所以有d濕碎開支出現,99才會問佢老公。

子爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 24-5-2 10:42
你錯啦,我大仔都係邊緣亞氏, 我好清楚 Sen 須要付出好多,但無論點仔女都係自己帶佢嚟呢個世界, 責任應 ...

個老公應該唔so佢, 都係群腳仔個類啦! 個女最大怨氣應該係個老公仲要攞埋佢份糧益佢99.

大宅

OKC 發表於 24-5-2 10:49
我雖然唔認同那位樓主咒自己老公父母,但我同情佢,佢係受咗好大壓力先至爆發兼情緒失控,我以前有一個朋 ...

其他 jm主觀角度覺得個位樓主惡劣,都好多似係生咗“仔”的網友 不自覺將自己代入99位置,去評論個位樓主。

同樣我個位女親戚一模一樣,本來有外貌有事業 不幸嫁錯郎,婚後環境迫到她似悍婦癲婆甘。見佢30年後先捱到/爬返出呢個局,已經係5x歲可憐女人一個 先回復情緒觀點正常返。一個30年嘅困局......年華老去。

個位樓主唔夠自私和夠膽,見過啲內地其他女人早已離婚 將子女交俾前夫,自己重新事業 襯年華未盡搵第二春,仔女共同撫養 俾返個責任個男人。等個男人攬住自己阿媽做媽寶過活。

表面聽落樓主都唔係要錢買珠寶買包包俾自己,而鬧個99。佢爭取嘅 只係為咗頭家將來&兩個小朋友利益
根本個男人有問題

公爵府

野原美冴 發表於 24-5-2 08:54
睇完一大篇文,6299都只不過係每月收佢老公萬幾元家用,都係好正常。

其實係老公唔好,佢遷怒99。每月只係 ...

我冇睇晒,個樓主話佢99收家用外,仲有好多嘢另外再claim,成日請親戚食飯又要佢老公俾錢,如果自己唔係好富貴,唔鍾意都好正常,不過佢把口就真係……

男爵府

hfl2000 發表於 24-5-2 08:16
鬧得好激好恐怖好負能量
所以都係努力儲多啲錢至好退休、儘量唔好成為仔女既家累⋯
仲有細個嗰陣 ...

我都覺得係,唔應該咁樣開post鬧99,老公孝順唔好咩?當初你嫁佢,佢孝順父母應該都係佢優點之一啦。
我成日深信,你肯去愛c6嘅家人,你c6都一樣咁愛你,相反,你日日鬧c6啲屋企人,又俾自己仔女聽到,c6一定好反感,久而久之,2人感情一定會有影響。
佢太計較,佢應該坦白同自己c6傾啦,日日放負都唔好啦,做人點會開心?

我自己就同c6啲兄弟姊妹好friend ,成日一齊玩一齊打麻雀,c6又會對我媽好好,我媽病,佢會買嘢煲湯俾我媽飲,都好關心我媽。

伯爵府

貓咪達人 發表於 24-5-2 08:19
我俾個仔睇左個post, 只望佢第日搵個正常既 ,如果連父母享受生活都眼紅既女人真係要唸清楚:igive ...
今朝睇佢狂鬧人個 post 超恐怖,直頭想殺人咁滯,其實佢情緒已開始爆煲,積怨咁深,再咁落去莫講話佢身體出問題,分分鐘6299都出事

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

貓咪達人 發表於 24-5-2 08:19
我俾個仔睇左個post, 只望佢第日搵個正常既 ,如果連父母享受生活都眼紅既女人真係要唸清楚:igive ...

我睇完個post,更加堅定去勸個仔唔好結婚唔好娶老婆唔好生小朋友,娶到咁嘅癲雞返嚟家族蒙羞、禍及子孫

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

gallygally 發表於 24-5-2 10:12
可能你幸運冇仔女係sen 唔明白人苦況. 我朋友個仔係sen, 佢屋企做生意, 都頂唔順個開支, 何況人地只係兩公 ...

唔需要小朋友係sen, 都可以明白樓主苦況。

成件事最衰係佢老公,要怪要先怪佢老公囉

別墅

nldw2012 發表於 24-5-2 11:39
其他 jm主觀角度覺得個位樓主惡劣,都好多似係生咗“仔”的網友 不自覺將自己代入99位置,去評論個位樓主 ...

你唔講個樓主爭取埋老爺奶奶物業!厚面皮到話老爺奶奶家產一定留畀個孫(即係樓主個女)!但樓主同老公個大嫂一早講定兩個“老嘢”要人照顧只會立即送去老人院,而且老公幫老爺奶奶執屋佢冇幫手都算,仲話佢作爲新抱唔使指意新抱會付出!明明有工人又要指點奶奶服侍個孫,講到奶奶係要有義務隨時候命咁!老公大學學費要老公當年自己打工賺返錢嚟交响新抱眼中都係罪過!大把人冇父母交學費要中學輟學個樓主唔係未聽過呀!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

gallygally 發表於 24-5-2 11:19
個老公應該唔so佢, 都係群腳仔個類啦! 個女最大怨氣應該係個老公仲要攞埋佢份糧益佢99.

...

未結婚都應該知道自己老公係咩人咩性格, 老公係佢自己揀要怨就怨自己冇眼光,老公唔比家用佢應該係佢哋雙方嘅問題,可能佢哋本身已經有問題, 又或者避重就輕並非事實嘅全部。6299 絶對有權早退休又唔湊孫,幫係人情唔幫喺道理,唔能夠要求嗰個都會圍住你轉。

BK呢度其實都唔少網友講過,啲仔大學要佢哋自己比學費,將來工作要佢哋交家用,唔可以話人哋錯,孝順父母亦唔係咩益咗佢,最重要係適可而止。

我會供自己啲仔讀完大學,甚至將來工作都冇要求佢哋要交家用,以前果代好多父母養兒防老心態,現今世代父母多數會為自己安排好, 唔收家用只係做父母嘅比較體諒孩子, 要收亦唔代表佢哋係錯,結婚盡可能揀另一半冇家累,咁就會輕鬆好多。

首頁
45678...20

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊