自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

請問班機有沒有延遲或取消?
早比錢劃位嘅,有冇最終都係要分開坐?
訂HK Express,隨了要注意行李,劃位,食物和優先check in外,有沒有其他要注意的?
謝謝你們

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

我四月中搭HK EXPRESS, 我地有比錢預先劃位, 出發前一星期收到通知回程航班被取消, 所以改左遲一日回港, 座位仍是安排返我地劃位的座位

公爵府

波子 發表於 24-5-2 10:32
我四月中搭HK EXPRESS, 我地有比錢預先劃位, 出發前一星期收到通知回程航班被取消, 所以改左遲一日回港, 坐 ...

咁都ok呀,謝謝你告知

波子    發表於 24-5-2 11:04

伯爵府

上星期坐過hke , 回程因bad weather延遲2hrs。 俾佐錢劃位唔會轉你。 另外handcarry個size捉得好嚴。

公爵府

Debbie0331 發表於 24-5-2 11:02
上星期坐過hke , 回程因bad weather延遲2hrs。 俾佐錢劃位唔會轉你。 另外handcarry個size捉得好嚴。
...

謝謝你告知
我見網上有人話劃左位都掉散哂,又無得退錢。

大宅

bkfans123 發表於 24-5-2 10:15
訂HK Express,隨了要注意行李,劃位, ...

剛剛4月去過東京,來回準時。我搭過HKE十次以上,次次都一早俾錢劃位,從來未試過要被迫分開座。我哋一行三人返香港我買40kg寄艙,最終只用咗37.3kg。Check in staff 見到我哋有一個7kg hand carry 都offer 我免費寄埋艙。其實只要跟足佢嘅呎吋同重量要求,我係未試過俾人刁難。我永遠都係排check in前搵個冇人嘅check in counter 磅磅自己每一件行李,確保冇超磅先去排隊。

公爵府

lovegeneration 發表於 24-5-2 11:38
剛剛4月去過東京,來回準時。我搭過HKE十次以上,次次都一早俾錢劃位,從來未試過要被迫分開座。我哋一行 ...

謝謝你告知
我就係覺得如果比左錢劃位但最後都有機會分開坐,那不如不比錢了。
行李方面我諗住每人都買預多啲重量咁應該無問題

公爵府

再想問問大家會買Fun 還是funflex ?謝謝

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

bkfans123 發表於 24-5-2 12:09
謝謝你告知
我就係覺得如果比左錢劃位但最後都有機會分開坐,那不如不比錢了。
行李方面我諗住每人 ...

我比錢劃位,未試過被要求改座位,即係唔會打散

侯爵府

上個月去完日本座UO, 來回機都準時有俾錢劃位無分開座.

珍珠宮

bkfans123 發表於 24-5-2 11:23
謝謝你告知
我見網上有人話劃左位都掉散哂,又無得退錢。

你喺邊度睇?
從來未睇/聽過付費劃位會被打散
UO啲機型就算換左,啲位嘅分布都唔會有咩分別。

公爵府

pauline_c 發表於 24-5-2 14:04
我比錢劃位,未試過被要求改座位,即係唔會打散

好的,明白,謝謝你

公爵府

bero 發表於 24-5-2 14:09
上個月去完日本座UO, 來回機都準時有俾錢劃位無分開座.

公爵府

終極熊貓 發表於 24-5-2 14:17
你喺邊度睇?
從來未睇/聽過付費劃位會被打散
UO啲機型就算換左,啲位嘅分布都唔會有咩分別。

我係HK Express facebook 網有人留言的,仲話啲空姐態度非常惡劣

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

bkfans123 發表於 24-5-2 15:51
我係HK Express facebook 網有人留言的,仲話啲空姐態度非常惡劣

反而近期見express d空姐好掂wor
好耐無見過咁笑容甜美又肯幫手嘅空姐(講真!)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我去旅行一定自備手提行李磅,最後嗰晚執完嘢磅吓仲可以買幾多(有quota 就水果原箱買)

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

我好彩冇試過delay
記得早d排隊上機,全機太多hand carry行李,遲上有機會連手袋都要放到好遠嘅架上面

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

我去日本多數都是express, 每次都會劃定位,未試過比人拆散

我會看情形買飛,如果預知可能會變(好似呀仔未出考試日子),我會買可以改果隻,如果不是會買最平果隻

公爵府

牛年勳章

popocat 發表於 24-5-2 20:35
我好彩冇試過delay
記得早d排隊上機,全機太多hand carry行李,遲上有機會連手袋都要放到好遠嘅架上面
...

尤其是喺日本返嚟 ,一定要早啲排隊! 聽過好多次有人鬧交 !名句 :頭頂個行李架冇劃位㗎 ! 我擺十個都得呀!

伯爵府

bkfans123 發表於 24-5-2 10:15
訂HK Express,隨了要注意行李,劃位, ...
上年第一次坐hk express,有比錢劃位有買餐食有買u first, 結果都好滿意,出行李比人快,餐好食仲有水送。
今年再來一次

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊