自由講場

跳至

首頁
12345...19

尾頁

子爵府

幸福花海 發表於 24-5-2 11:09
好好奇,試過有單身年輕人特快申請到公屋嗎?
大把,你吾信有特快公屋時去房署抽居屋個邊8下,到最後個幾日,一眼望落去8成都系大學生樣

子爵府

asdqwe 發表於 24-5-2 10:29
我仔就快18, 係咪一生日就可以入紙抽公屋?

仲讀緊書, 無工作
教你
加個老人家
排兩人隊

水晶宮

特快唔係計分
係計申請時間

前面唔要, 而你肯要咪有機會提早上樓囉
之後換綠表買居屋都得

子爵府

tutik 發表於 24-5-2 11:13
我都想幫阿仔抽居屋呀,我同佢畀首期跟住等佢學識自己每個月供樓儲錢。
但係咪抽到嘅機會又係好低呢?
...
睇運氣,通常抽到的人都系一兩次就抽中,抽吾到的抽十次都吾中,所以幾百蚊當6合彩囉

男爵府

我識一個女仔,同屋企人反面公屋除埋名,單身排公屋,30零歲就再派到再上樓,仲要係大圍美林邨,都住左起碼三年以上啦!我無問係咪用特快上樓,見佢不用再成日搬戥佢高興。

水晶宮

sogreen 發表於 24-5-2 11:10
首先,公屋係派嘅,綠置居居屋同白居二尼啲先係抽嘅!有分別嘅。

入到紙先,拎到藍咭之後開始排,四年大 ...

好似係撥入特快計劃嚟賣
不過一人家庭即使有樓揀都係得返d 百零呎單位囉

男爵府

asdqwe 發表於 24-5-2 10:46
唔申請咪又係俾大陸人搶晒

佢地大陸幾層樓添

大陸人週街賴屎你又叫個仔週街賴屎咩?要個仔未來嘅人生只係拎最低工資,為咗唔超額,為啖氣為間百零呎嘅單人公屋毀咗一生值得咩?

男爵府

Candy_CHUNG_LAU 發表於 24-5-2 11:20
好似係撥入特快計劃嚟賣
不過一人家庭即使有樓揀都係得返d 百零呎單位囉

尼個就唔知,一個人住百幾尺夠住有突啦。

水晶宮

仲讀緊書, 無工作

估等2X/3X才可,朋友孩子18申請現近3x未到

水晶宮

野原美冴 發表於 24-5-2 11:07
早20年前無咁多人玩18歲排公屋,後來某一年有個大學生畢業無幾耐就拎到單身公屋,上報紙分享呢個方法,之 ...

之前係照時間排
後來非長者單人隊改為計分制後

假設18歲申請,無房署/ 房協戶籍
=0分

然後每輪候壹個月 +1分
一年即係12分

到足45歲時 一次性+60分

現時好似要43X分才安排審查

咁你計下單身一人到幾多歲至見到主任喇

水晶宮

mimi199188 發表於 24-5-2 11:03
系,你申請完無幾耐就會收到特快公屋,然後就要申請,選擇時連無廁所的長者屋都要,因為呢個系你唯一的上 ...

我舊同事個女就係用呢個方法。而家換左居屋根住結埋婚了

mimi199188    發表於 24-5-2 15:07

男爵府

陪月勳章

朋友個仔同阿媽去申請,5-6年就派左。

水晶宮

spikenard 發表於 24-5-2 11:02
仲有,你有冇諗過你細路要結婚㗎,你有冇諗過佢會生細路㗎,你預計去40歲先結婚㗎?就係因為咁樣申請咁佢 ...

計分單人成功轉家庭隊有個advantage
就係輪候時間半數計, 最多count 18個月計入家庭隊內

換言之,排左三年或以上後轉家庭隊
其相應登記日期就會提早年半時間喇

珍珠宮

仲讀緊書, 無工作

其實公屋係排唔係抽, 仲要通過入息同資產審查, 保守估計而家18歲青年排單人隊應該要起碼30年先排到, 期間人工仲要唔可以超額

男爵府

仲讀緊書, 無工作

係,申請又唔使錢,如果冇父幹,靠年輕人自己置業,確實困難,申請定如果第時有錢自己買私樓,未取消資格,如果能用綠表再抽居屋就更好啦!再唔係結咗婚加名,好似可以快半年上樓

babycam    發表於 24-5-2 12:08

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

很多單身50至60歲排左6/7年都仍然排緊。18歲 要排幾多年?
其實單身 是否獨立一條隊 ?

大宅

仲讀緊書, 無工作

仔就入紙先,我識人單生入紙,到結婚再改双人,生左又加多個。 小朋友幼稚園未畢業已有公屋了

水晶宮

whyyou 發表於 24-5-2 11:33
其實公屋係排唔係抽, 仲要通過入息同資產審查, 保守估計而家18歲青年排單人隊應該要30年到先排到, 期間人工 ...

一年12分

30年360分
45yr +60分

420未到審查階段
派樓就更加後話啦

https://www.housingauthority.gov.hk/tc/flat-application/allocation-status/index.html

水晶宮

正獲安排詳細資格審查的申請 (2024年 5月)

在 2024年 5月 1日以前按「配額及計分制」登記的非長者一人申請者,如分數於

2024年 5月 1日 其分數已達 438分,現正 / 將會安排詳細資格審查。

已接受配房的申請(截至 2024年 3月底)

按「配額及計分制」登記的非長者一人申請者,在個別申請地區內已接受配房的最低分數為:

市區445 分擴展市區449 分新界446 分離島455 分

由於輪候各申請地區的非長者一人申請者數目有異,區內公屋供應量也各有不同,故各區已接受配房的最低分數也會有所差異。申請者可按其喜好及入住公屋的迫切性,重新考慮其公屋申請地區;惟選擇輪候市區(包括香港島及九龍)公屋單位會受以下注意事項第3點所述的限制。另由於配房的先後次序須視乎申請者於「配額及計分制」下的分數而定,而此分數亦與申請者成功登記輪候公屋時的年齡有關;故若於某一時段內有較多較年長的申請者到達編配階段,可導致某月份某區的已接受配房最低分數較上月不降反升。

有關公營房屋預測建屋量,詳情請按此。公屋申請者可透過<公屋申請電子服務>查詢公屋申請進度、更改公屋申請資料(包括更改選擇的區域)、更改詳細資格審查面晤的日期和時間等,詳情請按此。

子爵府

asdqwe 發表於 24-5-2 10:46
唔申請咪又係俾大陸人搶晒

佢地大陸幾層樓添

單人入息限額$12,940,為咗唔俾大陸人搶哂,情願個仔低收入去鬥搶,你作為父母有咁既思維都幾有趣

有無諗過全家做大食懶攞埋綜援, 驚唔驚又畀大陸人搶曬呀

首頁
12345...19

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊