自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

我左肩痛, gp refer 我去physio (唔知無諗過睇脊醫, 骨科), 做咗physio 個幾月, 都無話疑似係肩周炎, physio 有做埋針灸。 Physio 叫我去睇骨科, 骨科醫生好快就話係50肩. 骨科醫生比咗啲藥, 痠痛藥布. 我上網search, 而家先知完來脊醫都會50肩, 請問50肩脊醫有什麼好處 是睇 骨科 + physio 無? 拍骨? 骨科醫生話有patients 做咗一輪運動都唔好, 就會做微創手術, 我估脊醫就唔可以 ?

而家沖涼, 戴bra 都唔得, 好困擾. 睇咗physio, 佢做埋針灸都只係改善咗啲啲. 請問有無中醫針灸醫學你嘅50肩, 可以介紹嗎?

thanks

侯爵府

2024年龍年勳章

daisy17772 發表於 24-5-4 03:46
我左肩痛, gp refer 我去physio (唔知無諗過睇脊醫, 骨科), 做咗physio 個幾月, 都無話疑似係肩周炎 ...

我都好想知有咩方法醫
我試過去啪骨,真係搞唔掂,啪完5分數內直頭感覺唔到隻手嘅存在,啪嘅過程痛到入心入肺,真心頂唔住放棄左。

男爵府

回覆樓主:

我朋友又係5O肩,佢又看骨科,物理治療又脊醫都攪唔掂,有次輪到我痛,佢話唔駛睇,痛一年自己好,我自己去药房配药食,無看過醫生,自己好返,隻手祗遞起45度。

男爵府

我左肩痛, gp refer 我去physio (唔知無諗過睇脊醫, 骨科), 做咗physio 個幾月, 都無話疑似係肩周炎 ...

我之前左右手都試過房週炎,針灸針左10幾次,完全唔得。最後係物理治療醫好。我有買保險,所以先睇骨科,再做物理治療

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我早兩年都係 完全反唔到手 著胸圍同梳頭
沖完涼抹身反手毛巾抹背都好痛
最嚴重果陣 夜晚瞓覺會由入面痛出黎
會撩撩下痛醒 好辛苦
睇左成20幾次針灸只係好少少
後來我淘左脈沖機 日日自己做30-40分鐘
另外沖涼時淋住熱水做爬牆動作4-7分鐘
每晚瞓前老公幫拉下筋 忍痛拉直隻手
愈痛愈要拉鬆 如果唔係會啲筋粘連得仲嚴重

應該持續左有半年咁做 慢慢就好返9成
依家可以有好輕微酸痛 但所有話做唔到既動作輕鬆做得返哂

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

珍珠宮

有冇做運動?

大宅

我去尖沙咀做左大約十次就好返九成!之前睇左好多唔同去醫!又貴又冇效!

珍珠宮

試過物理治療做沖擊波,好有效

子爵府

回覆 daisy17772 的帖子

我之前都係,屋企人教我,兩個膊頭向後打圈,有時間就做,好快就無事

大宅

我之前有五十肩,非常痛,手完全抬不高,看中醫針灸和吃藥好返,沒有做過物理治療。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

我啱啱都係,做咗3次中醫推拿+針灸,好咗dd

侯爵府

我試過2邊膊都有50肩,睇過名牌骨科醫生又打過針又做過物理治療又針灸過,通通都無用,最终係2年後自己突然間好番,同輩好多都有相同經驗係不藥而愈,但痛嗰2年真係做嘢唔方便。

伯爵府

試過兩次。一次係普通50肩隻手舉唔起又拗唔到後面,好痛。另外一次係膊頭至手臂都勁痛,要瞓喺張床先至舒緩啲。第一次試過跌打針灸推拿全部唔得。喺屋企做啲運動紓緩。第二次嘅痛,做咗類似復位正骨,可能頸膊嗰度有啲什麼移咗位。推翻正。跟住就唔係咁痛正常返。大致上第一次痛要用半年大半年先至自己好返,當中喺屋企都有做吓手部伸展活動。

侯爵府

2024年龍年勳章

Lilyforest 發表於 24-5-4 09:14
我試過2邊膊都有50肩,睇過名牌骨科醫生又打過針又做過物理治療又針灸過,通通都無用,最终係2年後自己突 ...

兩年

我記得幾年前我扭傷咗隻右手,誘發肩周炎, 記憶中去睇鐵打, 兩次之後就自己做運動! 成個過程好似4-5個月, 先好番!

伯爵府

T.T.CatCat 發表於 24-5-4 08:29
回覆 daisy17772 的帖子

我之前都係,屋企人教我,兩個膊頭向後打圈,有時間就做,好快就無事 ...

Same here.
我最嚴重時,扣唔到bra, 夜晚轉側瞓即痛醒,推唔到門,梳頭/拉衭頭都痛。。。
困擾近兩年,之後日日做阿婆甩手操,好D就前後大迴環,多方位拉筋動作,現在已好咗近9成,可以正常生活

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我試過,唔洗睇醫生,多啲喺屋企做下遞高手嘅運動,初初會痛,忍住盡做,youtube好多片教點做

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

以前我肩頸三四個月就痛,由頸痛膊頭痛到落雞翼骨,連手臂到手都會酸及麻,每天拉筋後,上跑步機行急步,慢慢就斷尾好番,不過一唔運動就好易痛番
中醫角度,不通則痛,如五十肩/肌腱炎等關節痛,每日做運動一定有幫助!我姑丈生骨刺都係靠跑步唔再痛。

男爵府

回覆樓主:

拉筋啦!唔識點做就去上堂,一星期上2堂(同導師講你咩情況),一至兩個月後乜痛都消失,連兩舊富貴枕都無埋

男爵府

想問問你點痛法?

大宅

我之前又係痛到瞓唔到,睇中醫針灸推拿好番。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊