自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

早兩日大公報出民調(有關8月1日垃圾膠袋)後,
今日明報教大屋苑36種回收物分類,
是巧合嗎?
嫌刺擊我們不夠嗎?

不夠下游回收再造廠配套及

回收物價格鬥不過在大6廠再造價格( 大6 不收香港的回收物),

結果: 大部份去翻堆填區詐!

有冇人有大公報民調條link?
“google search” block 了,

update: 我已找到 jm topic 條link,
是入google form填表,
post 了在3樓

利申:
我有做三色回收放入屋苑的筒,
但最終屋苑清潔商的員工,
每日幾次入了黑色垃圾袋
attach0/tmp/phpnMoh3B
attach1/tmp/phpsgoMgW

琥珀宮

Jasmine-4711 發表於 24-5-5 08:16
是巧合嗎?

非常讚成佢黎我住嘅屋苑做回收
如果可以的話

翡翠宮

回覆樓主:

我找回了bk會員開的post,
抄了條link

https://www.facebook.com/share/oNHpewjrGKYQsijM/?mibextid=oFDknk

希望大家幫手推,
讓多些人提出意見

ps.根本不夠本地回收廠去收, 因蝕本執了幾間回收廠.再造物太貴缺乏市場買,大6又不收

香港再造物價錢,
點同大6出產的再造物鬥低成本!?
簡直是笑話.

市民俾多了管理費,
仲想屋苑義工細分36類!?
分到嘔血, 為左乜?

大部份又係去翻堆填區!!
唔好當市民是3歲細路,
根本不夠下游承接再造廠,
就唔好硬推啦

ps.未來搞全港市民及食肆廚餘回收,
唔好玩啦.
用下腦,香港農地不多, 從大6買更平.
到時賣不出去的,
又掉去堆填區呀!?

冇咁人個頭,
就米戴咁太頂帽,

真係蠢, 唔係扮!

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

是巧合嗎?

係咪呢個?

http://www.takungpao.com.hk/news/232109/2024/0502/967549.html

翡翠宮

capricornbb 發表於 24-5-5 08:53
係咪呢個?

http://www.takungpao.com.hk/news/232109/2024/0502/967549.html

謝謝你幫手找,
但不是大公報的新聞,
也不是只是有關廚餘.

是8月1日推“垃圾政策”的民調

在3樓我已找到開post jm條link,
是link 去Facebook 的google form 民調

發出此民調=阿爺已表態

別墅

師兄咁上心仲乜。綠色經濟圈係事在必行嘅。已經2024年喇,仲唔明?你睇吓班所謂「環保L」有邊個係有名有姓?除咗陸兵衛我哋係較為知少少背景、資歷同學歷。戲裡戲外、城內城外其他個個都係神秘人,臨時演員嚟。管理費、綠袋稅係食硬你嘅。你仲用以前個標準去生存,只會辛苦你自己,勸你趁仲有BV快啲跟大隊賣晒啲物業去移民,唔好再分析落去。要留底就要改變自己,唔好睇得啲錢咁重,但係記得要努力去揾錢。多數人都已經明白晒。

大宅

大公報出民調 Link
https://docs.google.com/forms/d/ ... 8L7aPKflBw/viewform

翡翠宮

領養喵回家 發表於 24-5-5 09:14
師兄咁上心仲乜。綠色經濟圈係事在必行嘅。已經2024年喇,仲唔明?你睇吓班所謂「環保L」有邊個係有名有姓 ...

我是女的, 但不是無知師奶

你仲未明, 不是要花錢的問題,
是不夠下游配套,
大部份回收物/廚餘去翻堆填區,
三色筒只是幌子,
本港有多大market買回收物與回收再造產品及廚餘製成的肥料?
平過大6製的嗎?夠market咩?

大家理性些分析,
未搞掂下游套配/
根本 HK market 太細,回收廠都執笠,
就米硬推,
勞民傷財得個吉, 仲引起民憤,

大公報出得問卷,你仲未明阿爺反對?
比卡超輸得起咩?

除了6公胃小姐, 仲有黃咁星前焗腸

你問學歷?
為何你assume我的學歷低過佢地呢?
不理性就是不理性.
“方”言就是“方”言.
covid中, 我都research 藥廠報告及外國新聞網直“隊” 班正苦醫學教授顧問.

我在2021年12月頭俾埋白紙黑紙證據俾某幾為立法局議員,
但冇一個敢出聲.
只有一位立法局議員致電道歉, 話“ 對唔住, 幫唔倒你”

我答:
“ 你冇對我唔住, 我全家打晒疫苗,
我只想救不批準打科興, 家長想打土炮疲苗的兒童.
太遲批準開始打疫苗+14日生效期,
係趕唔切農曆新年前藥力生效了”

一月尾3耳焗腸才公佈兒童可以打土炮,
加14日後生效期,
識計數都知,已經過2022年年初4的拜年紅日,
結果2022年2/3月發生咩事,
你可記得?
(請大家知都唔好答, 費事被搬)

我不接受現實, 勸我移民?
我是1997前移民那批,
99年已有了外國籍,
立刻回來照顧阿媽

現在,全家大細一點走的心思也沒有,
不回去那鬼地方受歧視,
已在那國讀多一個degree畢業 ,
但我教出來的白人, 仍做了我的上司.

連黑人都當街叫我滾回中國,
我回: 你不似“紅蕃”

大宅

回覆樓主:

尋日東張仲訪問食店及食客,話木及紙餐具好好用。

東張應該測試下紙,木餐具及器皿裝熱食時會釋放有毒物質。

做埋啲咁假既片。

伯爵府

Jasmine-4711 發表於 24-5-5 09:48

尾2段精彩,好寫實。謝謝分享

翡翠宮

Goldfat 發表於 24-5-5 10:03
尋日東張仲訪問食店及食客,話木及紙餐具好好用。

東張應該測試下紙,木餐具及器皿裝熱食時會釋放有毒物質 ...

請問樹同竹的生長的速度有幾快?

環保團體話有人種翻樹.
我有research,
是租農地種短些收成期的“ 農作做紙樹”.

但全球夠農地由種食物的農地
改為種特種做紙嗎?

人類要餓死多少人,
才夠農地種特種樹呢?
請理性些地分析一下,
信不信班環保友的天荒夜譚

如全國14億人口推此政策,
會怎樣?

唔夠食物,
有紙飯盒及紙餐具把鬼呀!
(不可砍太多樹/竹影響生態,
又不夠農地由種食物改為種“農作做紙樹”)

要砍多少棵樹/ 竹才夠整個飯盒俾全國人民用一年?
利申:
我已買了金屬餐具套裝俾家人用,
但個外賣飯盒呢?
將來要用造紙播,
學英國國歌:“個個揸住個兜”?
但不夠食物食呀, 要改種特種樹呀

不夠活的樹葉, 是生態災難,
何來“光合作用”產生“氧氣”俾各種生物,
包括人類

不要同我講人造肉, 甚至人造米.
化學野, 調查話有害身體,
新聞冇廣傳姐.
但若要人不知, 除非己莫為.
我search得到reports.
但我知道又如何?
有人會信bk 會員vs專家?

人在造, 天在看
我無眼睇

男爵府

Jasmine-4711 發表於 24-5-5 09:48

翡翠宮

回覆樓主:

南韓推走塑政策時, 都“赦免”了食肆,
有冇人問為甚麼?
因紙有菌、 可能生蟲添

香港濕度更高, 更多菌及蟲(未計紙遇熱後,釋出的有害化學物)

連新架玻政府都笑我地的新環保政策

大家醒下啦
請睇下國際新聞啦

不是要付多些管理費的問題
係做到“ 過晒龍”, 香港啃唔落.
害處多, 好處少.

自作孽, 不可活

HK 班環保友/團體及
強推立法的前已完們( 現在已被炒晒/ 自辭的已員),
信唔過架!

侯爵府

是巧合嗎?

我交去綠在區區, 佢地會執拾揀過然後一袋袋送上貨車, 我相信唔係送去堆填. 樓主有無認真為環保回收出過力呢?做回收真係要有心有力至做到嘅, 希望jm同ch們多多支持, 現在開始學習去做,去了解. 雖然有唔方便嘅地方,但這絕對是公民責任.
對,我地嘅政府施行不周係事實, 但我不會為延後實施而高興. 始終,應做的就要做好.
attach0/tmp/phpVsgH1D
attach1/tmp/phpP9GuJk

翡翠宮

jyjy1684825 發表於 24-5-5 11:05
我交去綠在區區, 佢地會執拾揀過然後一袋袋送上貨車, 我相信唔係送去堆填. 樓主有無認真為環保回收出過力 ...

有呀,
我有全力撐環保,
家中一個盒裝紙品,
兩個大膠袋分別裝膠/ 金屬,
仲有回收玻璃放大門旁

每幾日, 我就拿去屋苑的3色回收箱玻璃回收箱

我家連冷氣都少開, 用左右風扇夾擊

舊的唔爛/ 可修可補,
我家不會去買新的,
不會追潮流、 名牌、 最新形號手機等...
是浪費地球資源及
增加工廠做新產品的碳排放.

人類生活得簡樸些, 才可救地球

首先:
不要開/減少開冷氣,
你們多少人做得到只用2把風扇夾擊?

不要屈我不環保

綠在區區是政府搞的,可能靠譜,
但我住的屋苑冇咁神心,
去了黑色垃圾袋

全港推行的話,現實是基本不夠回收商收,
蝕本執笠的回收商就久不久有新聞.
缺乏market買貴的再造物料,
就自然蝕本收場

政府緊持要發大搞回收再造,
政府包底都蝕本, 納稅人倒貼.

不想存倉太多賣不出去的recycled貨品,
就要掉堆填區.

鬥平, 怎平得過大6製造?
但大6拒收香港的3色回收品,
點發大來搞!!??
attach0/tmp/phpjsF6eT

侯爵府

Jasmine-4711 發表於 24-5-5 11:19
有呀,
我有全力撐環保,
家中一個盒裝紙品,

其實都做咗咁多野, 點解會對延後咁上心呢?係因為你樓下個三色筒只是做個樣?等真正實施之後, 如果發現三色筒是做假, 我會舉報管理公司用屋苑收費垃圾袋掉可回收嘅垃圾.
最睇唔過眼係自己做到十足, 人地就唔守規矩.

翡翠宮

jyjy1684825 發表於 24-5-5 11:35
其實都做咗咁多野, 點解會對延後咁上心呢?係因為你樓下個三色筒只是做個樣?等真正實施之後, 如果發現三 ...

我要重覆多少次,
現在已不夠回收廠承接,
蝕本執笠的廠就多

就算我住的屋苑搬回收物去綠在區區,
回收廠不夠,
你估政府“食”得晒全港回收物咩

大家想炒管理公司多年,
業主大會票數大多數同意,
但一乘業權份數就9成撐續約.
李+x 的起樓的業主公契,
樓下 商場有權投票,一票得天下,
但商場卻冇責任付錢俾上面的私樓,
小業主輸硬.

告管理處, 佢如仍不做,
一樣是小業主找數.
想換管理公司?
小業主輸硬俾商場

侯爵府

Jasmine-4711 發表於 24-5-5 11:41
我要重覆多少次,
現在已不夠回收廠承接,
蝕本執笠的廠就多

唔可能做到樣樣齊備至開一門產業吧, 都係隨做隨加隨調節. 好似以前開發屯門,天水圍,馬鞍山都係在“乜都無”嘅情况下引入開荒牛, 嘈下嘈下就發展起來. 有D野妳我都知道不足, 但都要開展, 開咗有望越做越好, 等, 即係攤凍. 回歸後香港慣性等等等,最後就只會變成鹹魚...

翡翠宮

jyjy1684825 發表於 24-5-5 13:34
唔可能做到樣樣齊備至開一門產業吧, 都係隨做隨加隨調節. 好似以前開發屯門,天水圍,馬鞍山都係在“乜都無 ...

現在, 不是講緊逐步
開發新界的新市鎮,
是香港一個城市自己搞得掂的project
只係不斷建路建橋、 批地俾私人發展商建屋/商業/住宅公屋水電煤等,
將來會起更多地鐵串連...
長期計,邁向成功, 指日可待

相對永遠冇機會成功,
或是有可能慢慢地,
會一步一步邁一向成功的垃圾project

是個用市民錢去硬推,
但「永遠」填個「無底蝕本」
的本地回收業(成本問題)的
「黑洞」( 只會年復年吸能量,$$$,
但永遠冇好結果由黑洞出翻來播)

同在新界建新市填
在做“開荒完“, 將來有收成期,
完全是“兩碼子事”
怎可以用來比較?

回收業的工廠, 係靠economy of scale,
recycled products的 local market
本地市場要夠大,....
香港市場, 靠自己, 永遠係啃唔落.

香港廠家要在至少不長期蝕本的
情況下,
才可以不執笠.

否則, 搞場大龍鳳後,
大部份回收物又去了堆填區

在香港本地製造recycled products
可以平得過大6 回收廠製造的價格咩?
在市場, 價格已係冇得鬥,

大6 又拒收入境去recycle,
買家是“睇價錢”買recycled products.
本地買家係唔係“做慈善”、 不怕蝕、 唔格價又唔會執笠的NGO呢?

不是

大6 一日唔開閘收3色物入境, 去內他的回收廠用低成本製造,
香港永遠唔夠大6平, 找誰買全部/5成?

所以先咁多本港回收廠已執笠.
在現實世界鬥低價,
各公司買手要格價買recycled products.
工廠商家不是做慈善的!

政府冇能力“請”以前向北移的各行各業工廠,
南移返一成產量,回香港設廠,
對嗎?

回收廠商家
同其他行業工廠商家目的係冇分別,
商家“為利是圖”,
“不是做慈善”的NGO.

在商言商,( 不是討論緊開發新界新市填的開荒牛),
回收業, 一樣是商界話事,設不設廠,
本地政府自己係搞唔掂的事.

開個頭入個無底蝕本的洞,
是否政府倒納稅人的錢落海,
一日大6 拒收,是在找死,
是永遠冇可能逐步邁向成功,
而是“天馬行空”的“夢”

未復甦,香港經清已死先,
是飲食界結業潮的
的“骨排效應”!

加價潮引至更多人失業,
何來咁多買多錢買其他行業的產品?

政策將本地經濟推入寒冬,
連新加坡政府都在笑,

笑香港政府好識“趕客”,
飲食業身先士卒, 然後骨排效應,
經濟收縮, 購買力收縮,
打擊埋其他行業的業積,
最先解決方法是各行業都cut 人手.

自作孽,不可活

如有得揀大6設廠,
廠家肯在香設做在那兒不不能有多少商人肯?先至咁多年來來, 咁多行業的工廠向北移.

In the long run,
賣5成recycled products都冇可能的
本地市場情況下硬推( 賣出境要+ 運費更冇人買香港出的recycled products, 永遠唔平得過大6製造)

大宅

你意思係給這些公司做嗎
https://tc.diytrade.com/china/ma ... 85%AC%E5%8F%B8.html

涉及大量廢料,不知是否可行
裏面有不知道夾雜著什麼,過關會否有問題?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊