自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

chindy-chu 發表於 24-5-8 09:06
發生咗呢個何家事件,如果你啲仔女,未有發生任何事之前,驚好似呢個事件咁,叫你啲錢擺晒去佢嗰度先,你制 ...

唔會
睇咗依個東張何家事件,真係令大家再一次思考究竟事臨自己家又應該點樣處理?老大了$ 又應該怎樣打點呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

littlecar 發表於 24-5-8 09:18
可能我無錢無呢D煩惱,覺得聯名仲煩,
法律上好多野唔係我一般人理解
...

老人家點都有啲私己錢.
我阿媽有認知障礙, 已經唔記認得人, 處理唔到自己嘅野. 係早幾年, 一個家姐同佢開聯名戶口, 可以幫佢處理日常生活開支. 好在我地幾姐弟都係正常人, 冇人貪錢, 冇人計較.

大宅

BB防敏心得分享勳章

發生咗呢個何家事件,如果你啲仔女,未有發生任何事之前,驚好似呢個事件咁,叫你啲錢擺晒去佢嗰度先,你制 ...

呢個世界我除左自己阿媽,我唔會信任何人,特別係利益面前,但無奈人老左好多野搞唔掂,做過乜唔記得,食過乜唔記得,好似傻更更咁過生活,只可以信個女,我覺得我用愛去陪佢長大,如果佢拎曬我所有身家,我會認命水唔好,所以最後最後有仔女,唔想信佢,都要信佢啦!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

newcomer550 發表於 24-5-8 09:23
老人家點都有啲私己錢.
我阿媽有認知障礙, 已經唔記認得人, 處理唔到自己嘅野. 係早幾年, 一個家姐同佢開 ...

呢D情況又真係要聯名,
你要好好珍惜姐弟情,
一家人齊心真係好幸福

男爵府

asd06 發表於 24-5-8 09:11
好多將D錢轉晒比仔女
呃政府高津
將來出事吾底可憐

每個方案都有代價,莫以自己機智過人,萬般計算,最後…

男爵府

andycheng1218 發表於 24-5-8 09:27
呢個世界我除左自己阿媽,我唔會信任何人,特別係利益面前,但無奈人老左好多野搞唔掂,做過乜唔記得,食 ...

同意啊!

男爵府

老人家點都有啲私己錢.
我阿媽有認知障礙, 已經唔記認得人, 處理唔到自己嘅野. 係早幾年, 一個家姐同佢開 ...

一家人同心團結好好多

男爵府

chindy-chu 發表於 24-5-8 09:12
我嘅情況好唔同,係調返轉,我啲仔女擺咗啲錢喺我度先,由我幫佢買股票同投資喎

幸福!

水晶宮

唔制!
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

chindy-chu 發表於 24-5-8 09:12
我嘅情況好唔同,係調返轉,我啲仔女擺咗啲錢喺我度先,由我幫佢買股票同投資喎

你仔女幾大?我無幫個仔投資,應該算係做得好,因為我眼光差,至少我無蝕佢嘅錢。

水晶宮

littlecar 發表於 24-5-8 09:12
D錢如果全部係自己,
根本就唔會聯名,
大家有份先聯名,

聯名得,一定有原因同明白風險,信唔過對方點會開聯名又可以單名提款?聯名戶口係一種戶口,同 d 錢屬於邊個無直接關係,正如同邊個入錢落去無關。
我自己就唔鍾意聯名戶口,不過70歲好遙遠,我唔知到時我有無能力處理銀行戶口嘅事。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 熱血勳章 畀面勳章

咁多年,仔女要攞一早攞左啦,但有人好有機心,識左一個月就主動要結婚,又即刻話要100萬做生意,係人都知佢咩機心啦,唔係呃,唔通鍾意佢夠老咩。

girlbear    發表於 24-5-8 13:26

水晶宮

amych 發表於 24-5-8 09:57
咁多年,仔女要攞一早攞左啦,但有人好有機心,識左一個月就主動要結婚,又即刻話要100萬做生意,係人都知 ...

米係羅, 要拎一早拎左啦,
同埋d 老豆好精, 多數揀最信得過仔女.
多數揀女,
我老豆都係放d 錢係我度

子爵府

要咁想不如唔好生LA,我深信仔女自己教出嚟的,自己仔女去到最後會呃你的咁你就要想下自己點做人教到仔女咁LA。

珍珠宮

如果70幾我會過晒比仔女或聯名戶口,如果要入老人院或重病都多個人合法運用d錢

水晶宮

老人家點都有啲私己錢.

有兄弟姊妹,負責處理錢銀嗰個好煩,分分鐘被懷疑 d 錢係自己用咗,要 keep 好多單據,太煩。一日無反目,一日都好似好和諧,既然負責管數,留記錄算係保障自己。
我爸爸嘅錢佢自己 keep,媽媽交比喺銀行返工嗰個。

子爵府

唔會,死左佢地會識搞遺產,錢永遠係自己袋最好,就算有乜事驚仔女轉錢走,開關名都唔好放曬錢入去,放一半好啦

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

雖然人性經常經唔起考驗,但我自己嘅睇法都係,生我嘅最愛我,我生嘅我最愛。如果冇特殊情況,仔女攞晒啲錢證明我家庭教育失敗。

水晶宮

回覆樓主:

個個家庭都唔同好難講喎
我見有啲父母仔女都會互相控告對方
我同我父母就非常信任,大家人品係點好清楚
我同佢地有聯名買樓,之前我亦有幾百萬喺我媽到佢幫我投資,佢亦曾經擺舊錢喺我到(當年仲有遺產稅驚凍結晒我無錢比稅)
如果講自己仔女,大個咗佢想要咪攞去囉,我唔會俾晒,我自己一定有剩嘅

子爵府

chindy-chu 發表於 24-5-8 09:10
有咩,何伯po,我只係開咗兩個咋喎

何伯仔女有心要攞佢啲錢,未有新何太就攞咗啦

仲有好多post可以開
何伯係咪同仔女夾埋提走存款?新何太會唔會加無錢嘅何伯個名入佢間公屋?如果離婚,何伯分吾分到新何太間公屋?

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊