自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

chindy-chu 發表於 24-5-8 09:06
發生咗呢個何家事件,如果你啲仔女,未有發生任何事之前,驚好似呢個事件咁,叫你啲錢擺晒去佢嗰度先,你制 ...

D人話有幾多錢唔好話比仔女知,慢慢滲比佢哋先會理你,唔孝順,睇錢份上,都會理你

洋蔥頭媽咪    發表於 24-5-9 12:11

子爵府

貝_貝 發表於 24-5-9 12:09
D人話有幾多錢唔好話比仔女知,慢慢滲比佢哋先會理你,唔孝順,睇錢份上,都會理你
...

做嘢嗰度,見唔少比晒啲錢仔女,仔女攞嚟買樓,無能力照顧番父母,父母無錢傍身,最後要搵慈善機構幫。

侯爵府

RoseRosa 發表於 24-5-9 12:03
我唔會預防,啲錢會一早安排好,俾哂佢哋。
我老咗只會過極簡嘅生活,放下人生所有欲望。
我都係,退休後係間唔中去吓旅行,大部分時間都係宅喺屋企上BK, 我可以十幾日都唔出門口,淨係攤喺梳化度煲劇,係拜山、特別節日要慶祝,or覆診等先會出門,最唔鍾意人多嘅地方,所以C6話想返大陸住,我都冇反對,因為只要可以上網,對我嚟講就住邊都冇所為!

水晶宮

畀面勳章

發生咗呢個何家事件,如果你啲仔女,未有發生任何事之前,驚好似呢個事件咁,叫你啲錢擺晒去佢嗰度先,你制 ...

我肯呀!仔女緊要過錢,佢哋有需要,開句聲,不用呃,就拎去使啦 命都可以俾,何況錢 我銀行戶口網上來往係我細女幫我搞,仔女一直知道我同C6密碼

別墅

以往都有呢啲發生啦
老婆捱生捱死捱出絕症
一早已經知佢個老公唔可靠有大陸女人
死前將自己辛苦嘅錢留俾仔女
死後好快個女人就搬咗入去住
如果唔留俾仔女
咪留俾個女人囉

珍珠宮

廷廷媽 發表於 24-5-8 09:20
金錢係萬惡, 可以令你身邊最親既人露出真面目, 所以唔C都唔好過左比人, 寧願佢地煩D去搞遺產, 一係立定遺囑 ...

人性的考驗。
萬一賭輸左,大概會感到絕望。

本地新聞,以往的爭產案都見唔少。

珍珠宮

ycmami 發表於 24-5-9 10:29
冇錯,冇錢就唔會有啲牛鬼蛇神埋身,我C6 都成70歲,越嚟越懵,不過後生嗰時都唔係精叻㗎啦!同佢返大陸食 ...

大陸呢方便真係幾無語,我住國內多年,一般打車上下班,總有啲司機各種打聽,各種查家宅,連工資、家庭成員、住宅價錢、工作職位都問個遍。每次都回答不方便透露,厚臉皮的會話「哎呀說說有什麼關係,你又不認識我,我也不認識你,你講了也沒有什麼問題啊」
個人建議真的要小心嘴巴,你不知道他們後面有什麼家人、朋友,以前香港人圈真有事情發生過,所以我剛剛搬國內時,朋友已經告誡過要小心家裡的阿姨、司機,有欠債的一定要辭退。

珍珠宮

緊係唔得啦,攞哂我d錢我點養新老公呀

象牙宮

如果你啲仔女攞晒你啲錢, 有可能。

又有500萬銀行存款,冇可能。除非中左6合彩。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

mizuho 發表於 24-5-9 17:12
大陸呢方便真係幾無語,我住國內多年,一般打車上下班,總有啲司機各種打聽,各種查家宅,連工資、家庭成 ...
係呀!所以我返到大陸,無論按摩嘅,剪髮嘅問我做乜工作,我一定話失業,最唔鍾意比人起底!

別墅

睇下合唔合理囉,

伯爵府

始終都會分比仔女, 好過益騙子

男爵府

唔加聯名比其他人咪得

大宅

yurijm 發表於 24-5-8 09:09
其實去到呢啲年紀
仔女係乜人都知吧
如果一開始唔信仔女,呢500萬一定係臭x密come

冇錯。我亞婆冇450萬但年過80之後都將錢轉曬我名,免將來百年歸老取$麻煩。老人家過身後,我俾返曬啲$我媽同亞姨。所以同意你,-把年紀,信唔過仔女根本唔會過俾佢哋。

水晶宮

我唔會同仔女開聯名戶口

珍珠宮

shrimpy 發表於 24-5-9 10:32
錢真係萬惡之源。何伯都慘,佢其實都係想搵個伴陪吓自己啫,都無做錯。好可惜遇上騙子,一心想扼錢走佬。仔 ...

剩係覺得仔女肯比錢&何太又唔好甘大貪就相安無事,已經係太天真了吧。天真到覺得新何太收左錢就真係會留亞伯身邊照顧佢?即使仔女唔出手,亞伯最終都人財兩空,精神大受打擊!
而家叫做仔女出手先保住佢450萬,新何太佢目的只有一個,係呃錢然後盡快走人,睇佢甘心急就知佢忍得幾辛苦幾想快啲離開亞伯,而家呃唔到就販走。

珍珠宮

701003 發表於 24-5-9 12:48
我肯呀!仔女緊要過錢,佢哋有需要,開句聲,不用呃,就拎去使啦 命都可以俾,何況錢 我 ...

我同你一样,我都講左密碼比仔知,但唔知佢仲記唔記得
唔知係末因為甘,我仔對我同样,佢出糧戶口授權左比我,因為有時我幫佢做定期高息啲,我衰嘅一样可隨時攞佢錢,但當然我唔會甘做,大家互相信任。

珍珠宮

ycmami 發表於 24-5-9 06:17
原先都已經打算大陸間屋裝修完就返去住,經何伯呢單騙案後,現在我會將自己及C6所有積蓄轉晒比大仔(之前已 ...

精明
我情願比仔呃錢,仔係自己生,認命。

珍珠宮

回覆樓主:

我有個朋友,男性,62歲,公務員黎,好好先生,兩公婆好恩愛,有個20幾歲女。
有次傾開呢類話題,佢都話叫左佢老婆第日共同財產寫晒啲野比女,萬一老婆唔好彩走先,佢話真係好難講第日會唔會再娶,佢自己都話驚守唔住啲財產,又唔識理財,所以話唔好留比佢,佢有長俸就夠。呢啲男人就有自知,明白事理,相信佢女都唔會唔理佢。

男爵府

shrimpy 發表於 24-5-9 10:32
錢真係萬惡之源。何伯都慘,佢其實都係想搵個伴陪吓自己啫,都無做錯。好可惜遇上騙子,一心想扼錢走佬。仔 ...

認同就係錢作怪。
竟然會有人覺得一個粗口閙長輩的人拎走老人成世積蓄係為佢好,
有乜可能啊。
等住睇阿伯比女人呃完之後流浪街頭,
搵子女子女又話咩「唔會原諒佢」等藉口趕佢走,
實情係冇錢冇樓個阿伯冇哂利用價值。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊