論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

明天agent安排一個本地完約工人到來試工,有無人試過這樣我有個2year old bb,請比意見,thanks...
去我家試?同佢去街試?

別墅

試工除睇識唔識做嘢, 都要留意佢嘅工作程度(係有條理定係雜亂無章). 乾淨程度一定唔會差, 因要比好印象你. 所要要留意反而係佢嘅手勢同反應. 我覺得你可以同時間企係到睇佢做嘢, 如果係做嘢嘅工人(指平時應真工作), 表現可以維持到. 否則, 多數有問題. 仲有, 係佢煮係好好睇工作能力嘅時候, 整到成廚房都係嘅, 唔識安排, 肯定平日工作都唔會做得好. 我舊年炒嘅工人就係咁樣. 間屋同無工人係無執嘢係無分別, 有時仲衰過無工人, 因佢會整到間屋仲亂. 要客觀察, 祝你好運.

大宅

原帖由 mavisw 於 09-6-19 09:52 發表
試工除睇識唔識做嘢, 都要留意佢嘅工作程度(係有條理定係雜亂無章). 乾淨程度一定唔會差, 因要比好印象你. 所要要留意反而係佢嘅手勢同反應. 我覺得你可以同時間企係到睇佢做嘢, 如果係做嘢嘅工人(指平時應真工作), ...

不過佢只是10-2pm,好短時間...

侯爵府

如果, 你請個工人返黎, 係做家務煮飯既, 甘你係屋企試工就ok, 雖則我吾認為試工有用, 我依家呢個local 工人當初都無試工, 黎試果幾粒鐘, 一定將佢美好的一面展露係你面前, 所以我無要求過工人試工

但有一樣野我一定會試既, 就係佢對細路仔的態度
我每次去interview 工人時, 一定帶埋對仔女
如果可以去公園玩更加好
例如, 個小朋友玩完, 有汗, 看下佢識吾識用條毛巾幫個小柿1友抹汗, 比樽水個小朋友飲
看佢識吾識同小朋友玩, 亦看到佢會吾會有危險意式, 即係例如, 個小朋友抹到高一高, 佢係吾係還係一look 木甘企係樹之類

我覺得呢樣還緊要過做屋企家務law

侯爵府

同埋, 如果佢之前份工係湊開小朋友既, 我會問佢識d 乜野童話故事, 叫佢up 黎聽下, 講吾到個故事都講個名
同埋有乜野兒歌, 甘就知道佢平時有幾多時間'陪'小朋友

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 hinhinmummy 於 09-6-19 10:14 發表
同埋, 如果佢之前份工係湊開小朋友既, 我會問佢識d 乜野童話故事, 叫佢up 黎聽下, 講吾到個故事都講個名
同埋有乜野兒歌, 甘就知道佢平時有幾多時間'陪'小朋友 ...

大宅

原帖由 hinhinmummy 於 09-6-19 10:14 發表
同埋有乜野兒歌, 甘就知道佢平時有幾多時間'陪'小朋友 ...

thanks...
我主要一定是照顧我兩歲囝囝啦!因為得果4個鐘,又好似試唔倒什麼,我想叫佢來我家先,之後去兒童場,再去食野...好似好多野咁???

男爵府

我而家呢個都係本地完約,但佢係我之前一位好工人既friend,我地自己自低下約過一次出黎見面,但都係傾下計講下我既要求,佢都有問我洗唔洗佢試工,我都話唔洗啦!因為試得果幾個鐘試唔到什麼野(佢實扮野)!

大宅

原帖由 hinhinmummy 於 09-6-19 10:13 發表
如果, 你請個工人返黎, 係做家務煮飯既, 甘你係屋企試工就ok, 雖則我吾認為試工有用, 我依家呢個local 工人當初都無試工, 黎試果幾粒鐘, 一定將佢美好的一面展露係你面前, 所以我無要求過工人試工

但有一樣野我一定 ...

不過我e家個工人來了一個月,我地在家時不知對我BB幾好呀!但我在Ip CAM睇佢完全唔理我個仔(個工人未知道有CAM因為是oversea工人),所以睇表面都好難判斷..

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

試工係犯法嫁...
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

原帖由 wingwantze 於 09-6-19 11:29 發表
我而家呢個都係本地完約,但佢係我之前一位好工人既friend,我地自己自低下約過一次出黎見面,但都係傾下計講下我既要求,佢都有問我洗唔洗佢試工,我都話唔洗啦!因為試得果幾個鐘試唔到什麼野(佢實扮野)! ...

不過都可以見吓面,睇吓仔仔跟唔跟佢,妳就好啦!有friend過工人給妳我都想,起碼有信心d...

大宅

原帖由 2heiBBmama 於 09-6-19 11:37 發表
試工係犯法嫁...

吓犯法?佢都是來見吓面,傾吓及同囝囝相處吓,不是做家務喎!

禁止訪問

大宅

My helper told me it is illegal to have trial-work wor!

侯爵府

原帖由 Dorisdoris 於 09-6-19 11:36 發表

不過我e家個工人來了一個月,我地在家時不知對我BB幾好呀!但我在Ip CAM睇佢完全唔理我個仔(個工人未知道有CAM因為是oversea工人),所以睇表面都好難判斷.. ...

所以我未話試黎都無謂law, 要試既, 真係問下佢d 小朋友問題, 看下佢係公園點對個仔好過law

至於點對個仔, 係可以扮野, 但有時, 有d 細微細眼既野係可以見到law

同埋, 學其他媽咪話齋, 試工, 你一比$佢就係犯法law, so 未叫佢去公園'interview', 我以前都係在麥當當食野, 看佢對d 小朋友食野時既態度行為, 要一心二用(又食野又照顧小朋友又要答我問題)都難架

大宅

原帖由 hinhinmummy 於 09-6-19 12:32 發表

所以我未話試黎都無謂law, 要試既, 真係問下佢d 小朋友問題, 看下佢係公園點對個仔好過law

至於點對個仔, 係可以扮野, 但有時, 有d 細微細眼既野係可以見到law

同埋, 學其他媽咪話齋, 試工, 你一比$佢就係犯法la ...

無話要比$,都是同佢去食野,去吓公園好d...

禁止訪問

大宅

原帖由 貓姐 於 09-6-19 14:00 發表
哦, 咁呢d唔係叫試工, 只係agent安排工人係你指定地點interview姐.

係agent安排工人,可以去我家or外出,都是等我安排想做什麼試吓工人...

男爵府

我都唔會試工, 無用的, 最好帶小朋友同工人一齊interview, 睇下佢既反應同會唔會主動同小朋友玩, 同埋睇下小朋友喜唔喜歡個工人囉, 工人出來時可以睇下佢用著咩衫或袋, 化唔化粧等, 因為我最怕工人工作時間化粧

大宅

黎緊我都會見一見好朋友refer既本地完約賓賓, 我都諗住一家同佢去公園玩, warm up下, 再係屋企傾下計...

想問當佢完左我朋友個約, 係米一定要返一返家鄉7-14天, 續到visa再來香港? 除一般手續外, 係米都要要求佢返到香港(到我家)時盡快去驗身, 留個record?

首頁

尾頁

跳至