心聲留言

跳至

首頁
23456...7

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 好擔心, 做人父母怎不心痛?! 怎不憂慮?!

男爵府

魚生

係每次都不同的, 會口唇、面內側、舌上、舌底、吊鐘、喉嚨、喉嚨轉彎。 我們曾經都擔心佢係口腔癌, 但驗過又唔係。 而且無口臭架。 只不過係長期都沈住有勁大飛茲, 已經幾年架喇。

你可唔可以幫我問下你個醫生有無聽過"白蔡氐"呢個病丫。

超感激

子爵府

Pinkava,

聽到我也難過!

有關「白塞氏症」, 請看以下網頁參考:

{Click here} Behcet Syndrome (1)

{Click here} BS (2)

{Click here} BS (3)

{Click here} BS (4)

[size=large]This is a English website for this disease. (click here) But, it also says that this disease only can be defined when at least 2 of the syndromes happens together. 只在口腔發生, 而沒有在身體其他地方, 似乎不能斷為此症! :-|
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

子爵府

Pinkava,

但是, 白塞症可能比你細佬的病徵更嚴重, 也不會只是生口瘡呢! 我未有細心去閱讀呀!

因此, 根據你口述細佬的 syndrome 可能只是 "Major Aphthae", {picture, click here}, 據多個網頁的研究所指, 有些人是對牙膏內的 "起泡劑" 有化學反應;用不含 SLS (Sodium lauryl sulfate) 的牙膏便可減輕情況。 但可惜我不知香港有沒有這種牙膏, 也不知你細佬曾否試過這個療程。

「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

公爵府

pinkava

我唔係好識醫學上o既野...但我好希望你細佬快d好番啦

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

男爵府

好多謝jk & 魚生既資料, 好有用, 我會慢慢詳細睇架喇。

另外我剛打去"綠色生活"問我呢個case應用咩牙膏, 佢地提議先做一個「亞健康」檢查, 要先回答200題既問卷(關於日常生活), 再輸入電腦分析資料, 睇下身體欠缺左咩或者係邊方面機能出現問題, 再由根開始, 用有機食物/營養素去平衡身體機能, 再由身體自行打仗。

任何有機會改善到的方面, 我都會叫我細佬去試的, 希望有幫助。

如果大家仲有有關資料, 請提供, 多謝。

ivy, 我代細佬多謝你先。

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

終於睇哂咁多個page

男爵府

[quote]
mrs.so 寫道:
終於睇哂咁多個page

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

PINKAVA

我都成日生飛滋,真係好痛架 :-( :-(
希望你細佬只係對有化學成份既牙膏敏感
希望轉左呢隻牙膏之後,情況有好轉
祝你細佬早日康復!

apple

男爵府

apple

我打去綠色生活問, 佢地又話唔係單改用牙膏咁簡單喎, 我睇過佢地d野都唔平架。

我都明白生飛茲係好痛, 我細佬個d係一次過幾粒5毫子咁大既一齊生。 平時我地生一邊, 都會用另一邊就住食野, 但我細佬就都就唔到, 連吞流質都辛苦, 無食物落肚, 自然就無營養, 無營養, d菌就越來越惡。
:cry:

如果你都係經常生飛茲, 如果係普通情況, 就長期食 vit.B2, 好得架, 不過對我細佬就無效了。

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

PINKAVA

'食 vit.B2, 好得架',thanks,等我買黎食下先
唉 :-( :-( 聽你咁請又真係幾困擾 :-( ,連食流質都咁辛苦
佢每次持續幾多日先好?
我咩都幫你唔到 :cry:
唯有幫你祈禱 :cry:

apple

男爵府

appleyuen 寫道:
PINKAVA

'食 vit.B2, 好得架',thanks,等我買黎食下先
平時早晚一粒, 一出飛茲就打孖食, 2-3日就榭, e+我仔一起飛茲, 就自己取黎食

唉 :-( :-( 聽你咁請又真係幾困擾 :-( ,連食流質都咁辛苦
佢每次持續幾多日先好?
有時見佢坐定定都流口水架, 因為連吞自己d口水都痛。 佢會2-3星期先好, 但之後又接住起另一part新既。

我咩都幫你唔到 :cry:
唯有幫你祈禱 :cry:
有心已經好足夠, 多謝晒!

apple

複式洋房

VB係斂補的,如果有外邪、內熱未清,唔好食住,要清左先好食
真正的友誼是雙程路,如果你正在走單程路,朋友,那種友誼是假的

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

飛茲又真係好痛,如果好似你咁講成日不斷生出來咁有冇留意食物方面.

我仔連續係舌頭中間生左3粒,好左邊又到右邊個隆好大,成3個月咁睇左西醫話佢舌頭癌,我當時真係暈哂係道,佢睇2個西醫都係咁寫埋紙比佢入院.

我姊妹就叫佢去睇中醫,個中醫話真係舌癌仲可以周圍去咩,問左一輪就叫佢介"薯仔"

原來薯仔好熟毒架,佢日日薯仔雞翼飯又薯條咁即刻唔食d飛茲真係埋口.你留意返佢食野方面可能都有關係.
<br><br>

男爵府

chinatea 寫道:
飛茲又真係好痛,如果好似你咁講成日不斷生出來咁有冇留意食物方面.

我仔連續係舌頭中間生左3粒,好左邊又到右邊個隆好大,成3個月咁睇左西醫話佢舌頭癌,我當時真係暈哂係道,佢睇2個西醫都係咁寫埋紙比佢入院.

我姊妹就叫佢去睇中醫,個中醫話真係舌癌仲可以周圍去咩,問左一輪就叫佢介"薯仔"

原來薯仔好熟毒架,佢日日薯仔雞翼飯又薯條咁即刻唔食d飛茲真係埋口.你留意返佢食野方面可能都有關係.

我一邊睇, 一邊寒一寒, 小朋友生癌, 實在太可憐, 好彩最終無事, d醫生又係既, 講呢d野嚇人

咁中醫又有咩指示? 要介咩口? 不過其實我細佬食野都已經好清架喇, 煎炸野已經同佢絕緣添 :cry:

大宅

雖然我幫唔到你,但bk好多有心既mama,希望你細佬快d好好番

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Re: 好擔心, 做人父母怎不心痛?! 怎不憂慮?!(續:我細佬個病)

dearPINKAVA:

聽到都好痛心,我弟弟患情緒病多年不去面對同看醫生...

妹妹係醫生做秘書,所以聽過醫生講述好多case,今早妹妹睇過你老細呢單case,佢話類似流行架手足口病,因為食得太多藥,藥物已經無乜效用,可以問下醫生開番的營養素食或在外面買.

希望幫到你,也希望令弟弟盡快康復.

:-P
NNN

男爵府

Re: 好擔心, 做人父母怎不心痛?! 怎不憂慮?!(續:我細佬個病)

我尋日同阿仔同學個媽咪食早餐,佢話佢以前成日都生飛滋,有朋友介紹佢食小麥草,食咗一排就好咗好多,而家極少再生。唔知幫唔幫到你細佬少少。

首頁
23456...7

尾頁

跳至