自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

詳情 :

一位單親母親現需要鋼琴一台,以供其兒子練習之用,因案主的經濟狀況較差,如捐贈者在九龍區交收則較佳,謝謝!
物件狀況 : 二手,頗新淨
有效至 : 31/07/2009
香港心理衛生會 艾齡樓

是否錯配?
請問現在學琴幾錢堂?
我童年有朋友仔學鋼琴叫父母買琴又要超乖又要考得好(全班頭3-5名, 科科最少80-90分)又要答應父母好多好多條件, 起碼學兩三年才有勉強答應買.
現在是否平民化左好多?

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我唔明:二手, 頗新淨.....
琴可以好平, 一千幾百都有二手, 唔一定歐洲日本貨, 祖國就仲平, 當然一分錢一分貨.
但琴平, 學琴點平, 志願機構都要數十至一百元一節課, 呢層真係要佢交代下, 除非話有人願意免收學費教佢仔啦.....學琴唔係必需架喎.

原帖由 candygirl 於 09-6-20 12:22 發表
詳情 :

一位單親母親現需要鋼琴一台,以供其兒子練習之用,因案主的經濟狀況較差,如捐贈者在九龍區交收則較佳,謝謝!物件狀況 : 二手,頗新淨有效至 : 31/07/2009香港心理衛生會 艾齡樓

是否錯配?
請問現在學 ...

公爵府

不過補充一點, 有朋友同我講, 有特殊需要小朋友, 如專注力差果類, 又真係學琴有幫助, 會唔會係呢類 CASE?

男爵府

畀面勳章

問題係=送部冷氣比你...但你又可唔可以支付所需ge電費呢?...除非呢位mami本身識教琴啦

原帖由 candygirl 於 09-6-20 12:22 發表
詳情 :

一位單親母親現需要鋼琴一台,以供其兒子練習之用,因案主的經濟狀況較差,如捐贈者在九龍區交收則較佳,謝謝!物件狀況 : 二手,頗新淨有效至 : 31/07/2009香港心理衛生會 艾齡樓

是否錯配?
請問現在學 ...

珍珠宮

好媽媽勳章

物件狀況 : 二手,頗新淨

好似唔應該有要求lor, e+唔係去shopping.

侯爵府

原帖由 w_y 於 09-6-20 12:35 發表
我唔明:二手, 頗新淨.....
琴可以好平, 一千幾百都有二手, 唔一定歐洲日本貨, 祖國就仲平, 當然一分錢一分貨.
但琴平, 學琴點平, 志願機構都要數十至一百元一節課, 呢層真係要佢交代下, 除非話有人願意免收學費教佢 ...

有部份綜援人士..話佢地ge小朋友無得返興趣班...好唔公平...mouth:mouth:" /> ...想學琴米小事law....一陣要學騎馬,學滑水,學渣飛機...米....

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

點解d人成日標磅自己係單親,是否單親就可以話要咩有咩???????????????????????
小朋友學琴就要話自己係單親無錢買琴,我自己以前都係教琴,如果小朋友剛剛學琴,千祺唔好咁快買琴比佢呀!

因為好多學生,學左一段時間就唔學.因為佢地只覺得是一件玩具,成日練琴,好快快就玩厭.

但如果無琴的話,每次一有機會彈琴就會好珍惜架.
因為,我以前學到三級,呀媽見我有成績先供部琴,但有左琴後,就無以前咁想彈...................

如果,果單親媽媽見個仔學琴就話買,不如佢隔開d學琴,即一個月學兩次,另兩堂學費儲起去買部二手琴,兩三千蚊就有,係救世軍家品店,

唔好一開口就話自己係單親媽媽,叫人送琴啦!:;pppp: :;pppp:

一d骨氣都無.無就唔好學啦!

我只是不滿時下的人扮慘.......

詳情 :

是否錯配?
請問現在學 ...
:pint:  :hammer:  :sm:  :wave:  :lalala:  :mrgreen:  :chair:  :fighting1:  :ranting:  :tongue:  :weapon:  :adore:  :giveup:  :sleep:  :party:  :verycold:

子爵府

要練琴咪去學校借/琴室/琴行租房練囉~
1x就有喇~
定係已經考到好高級數
咁應該個仔都好大個喇~

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 monchan 於 09-6-20 12:38 發表
問題係=送部冷氣比你...但你又可唔可以支付所需ge電費呢?...除非呢位mami本身識教琴啦

if果位mami可以教琴, 就唔會話案主經濟較差啦。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

公爵府

我呢區小童群 X 會有騎馬日, $8X 可以玩一天. 但名額好少, 聽講係 jockey club sponsored.
原帖由 QUINCY121HK 於 09-6-20 12:45 發表

有部份綜援人士..話佢地ge小朋友無得返興趣班...好唔公平...mouth:mouth:" />mouth:" /> ...想學琴米小事law....一陣要學騎馬,學滑水,學渣飛機...米....

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

唔好成日搵單親做籍口 .有好多健全家庭ga小朋友 .都係想學但係屋企.冇多餘錢比佢哋學 .咁又可以點
仲要頗新淨

王國長老

王國長老

原帖由 kateyu 於 09-6-20 12:54 發表
要練琴咪去學校借/琴室/琴行租房練囉~
1x就有喇~
定係已經考到好高級數
咁應該個仔都好大個喇~

我囡囡都係咁, 要彈就去琴行.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

大宅

我都係單親家庭出身, 但有經濟能力先會學琴, 無就學畫畫lor, 乜而家d人咁貪嫁, 無錢, 要人送, 仲要求多多, 真係前世未比人鬧過.

公爵府

好媽媽勳章

你的人格如何,你的人生亦必如何!

公爵府

如果經濟差,點解仲要叫個女去學琴?!

返學校學都ok啦, 再唔係,佢可以搵社署幫手囉

就算我有琴我都唔會送俾呢d人

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 wawaliluk 於 09-6-20 12:55 發表

if果位mami可以教琴, 就唔會話案主經濟較差啦。

我都係咁諗

別墅

原帖由 sanlocama 於 09-6-20 12:47 發表
點解d人成日標磅自己係單親,是否單親就可以話要咩有咩???????????????????????
小朋友學琴就要話自己係單親無錢買琴,我自己以前都係教琴,如果小朋友剛剛學琴,千祺唔好咁快買琴比佢呀!

因為好多學生,學左一段時間就 ...

同意,唔學咁會點呢?點解一定要學?:;pppp: :;pppp:
無咪唔要囉,點解要人俾??

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都覺得而家好多人都唔識乜叫量力而為, 我細時都好恨學琴, 學跳舞, 但有錢, 咪打藍球, 跑下步囉,就算依家到囡囡,我都要響學畫及跳舞兩樣之間取捨啦, 唔通又搵人支助 ??

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

捐贈綱琴比你,又要新淨,又要九龍區交收?

首頁

尾頁

跳至