自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果送比我都冇地方擺....

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

無錯, 去琴行未得0羅, 要有琴仲要頗新.. 係想學琴定攞部琴去賣..:;pppp:

子爵府

好媽媽勳章

我聽過n次既

當你見到d大陸新移民,有時30歲(女)搵件七老八十歲阿伯黎嫁,黎HK無耐就離婚 (OR 阿伯百年歸老)

搵人幫手取大公屋(佢地好大壓力喎)

仔女又話要學乜乜乜,無理由人地有得學,佢無
咁唔公平喎

學琴,游水,樣樣都話要

侯爵府

大廚勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 beverly@mim 於 09-6-20 18:13 發表
我聽過n次既

當你見到d大陸新移民,有時30歲(女)搵件七老八十歲阿伯黎嫁,黎HK無耐就離婚 (OR 阿伯百年歸老)

搵人幫手取大公屋(佢地好大壓力喎)

仔女又話要學乜乜乜,無理由人地有得學,佢無
咁唔公平 ...
有錢未有得公平囉.你有錢想學咩都得啦!都唔明D人點諗嘢嫁???有本事未自己揾多錢比自己D仔女學囉.成日就識諗埋D點樣呃綜緩果D嘢

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

貪心的人,唉.....

最搞笑係叫人俾佢都甘多要求

伯爵府

好媽媽勳章

----------------------------------------------------
唔係單親媽媽 - 徵今期六合彩頭獎獎票
----------------------------------------------------
要求 : 要過三千萬頭獎
地點 : 扲埋上我屋企比我

全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

禁止訪問

侯爵府

原帖由 CANDY_SAMSON 於 09-6-20 22:25 發表
唔係單親媽媽 - 徵今期六合彩頭獎獎票
要求 : 要過三千萬頭獎
地點 : 扲埋上我屋企比我

:w ...

華....mud你咁貪心架.... ... 我都係要個2獎就滿足架啦....

複式洋房

原帖由 catherine00 於 09-6-20 12:47 發表
宜家有D學校有得免費學架,不過佢要求頗新淨就奇怪Dmouth:mouth:" />

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

叫個細路認命啦, 自己父母冇本事, 學咩人學琴???? 不如專心讀好書, 將來會有番身一日仲實際!!

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

每年那些單親 or 低收入家庭都有唔少節目. 例如: 去海 x 公園, 迪迪尼, 食自助餐, 飛機餐, 聖誕大餐........etc.

其實, 屋企冇能力, 去什麼迪迪尼, 吃什麼自助餐呢. 去玩完吃完又如何?

大宅

原帖由 wendykaka 於 09-6-21 04:31 發表
每年那些單親 or 低收入家庭都有唔少節目. 例如: 去海 x 公園, 迪迪尼, 食自助餐, 飛機餐, 聖誕大餐........etc.

其實, 屋企冇能力, 去什麼迪迪尼, 吃什麼自助餐呢. 去玩完吃完又如何? ...

最起碼果剎那會開心

大宅

原帖由 wendykaka 於 09-6-21 04:31 發表

其實, 屋企冇能力, 去什麼迪迪尼, 吃什麼自助餐呢. 去玩完吃完又如何? ...

有唔少團體/中心,間中會攪下呢D活動,對象就係你所講既家庭,係免費架.
其實去呢D地方都係想比小朋友開心下,玩完食完,留下的就係美好嘅回憶...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我細個都係去琴行練琴咋....
我10幾年前學,都要百幾蚊一堂,愈高級愈貴..

其實果D貧窮既小朋友都幾可憐,可能有D會有天份,但因為跟到D窮父母出生,而埋沒左...

不過要怨既,真係怨自己父母無本事吧....

伯爵府

我都係咁話

原帖由 小華子 於 09-6-20 14:43 發表

如果經濟差,點解仲要叫個女去學琴?!

返學校學都ok啦, 再唔係,佢可以搵社署幫手囉

就算我有琴我都唔會送俾呢d人

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

玩完咪又想去第2次,我個女完廸士尼成日都想再去,但去一次用好多錢,而家250.00買6月past都唔去,實在太貴啦,真係唔明啲人諗咩 ,無就要人比你

原帖由 b肉兜兜 於 09-6-21 06:34 發表

有唔少團體/中心,間中會攪下呢D活動,對象就係你所講既家庭,係免費架.
其實去呢D地方都係想比小朋友開心下,玩完食完,留下的就係美好嘅回憶...

禁止訪問

大宅

其實這個case我download於好心網, 我唔明為何有機構代這個案主徵求鋼琴一台?
雖然社福機構需要幫助一些有需要人士, 但琴是否必須品? 好難明.......

大宅

另一case:
由香港家庭福利會-新界葵涌(南)分會寫出

詳情 : 貧窮單親母親, 有兩名年幼子女. 炎夏將至, 經濟上十分困難負擔一台數千元之冷氣機, 希望能獲贈一台1.5至2匹冷氣機.
物件狀況 : 二手,可接受
有效至 : 30/06/2009

我家規定34度或以上/打風前好(蟻)局才可開冷氣時間由晚上九時至早上九時半, 理由家貧 , 希望各位簽名比我上書比我家大家長, 改善我的情況.多謝多謝.........

男爵府

原帖由 candygirl 於 09-6-20 04:22 AM 發表
詳情 :

一位單親母親現需要鋼琴一台,以供其兒子練習之用,因案主的經濟狀況較差,如捐贈者在九龍區交收則較佳,謝謝!物件狀況 : 二手,頗新淨有效至 : 31/07/2009香港心理衛生會 艾齡樓

是否錯配?
請問現在學 ...

我真係服咗佢! 有求於人仲要要求多多......

我娘家住九龍架~ 我而家嫁咗去英國,座鋼琴擺咗喺娘家封塵.....我媽咪好多親戚朋友都曾經好"婉轉地"想我將鋼琴"捐贈"出來,我都say no! 莫講話同佢三唔識七啦~~~~:;pppp:

根據專家所講,小朋友若真係有天份,到30歲先學琴一樣會有作為! 經濟唔許可但又小朋友又真係想學既話,咪教小朋友喺第二d地方努力,等第日自己有能力時先學囉!

我有朋友都係啱啱先開始學琴! 而家d人做人父母,小朋友話要乜就要比乜,但又唔量力而為! 下下都想要人幫 + 搵著數........mouth:

首頁

尾頁

跳至