論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

印姐聲稱晌星加坡做過兩年, 曾照顧小朋友, 但英文廣東話都半桶水, 聽唔明唔出聲, 唔知點做又唔出聲, 一係就做錯, 一係就唔做唔錯, 完全俾我個女話乜就乜, 我個女得3歲咋 , 煮飯連菜都唔識抄, 教佢煮就連熟同唔熟都未曉分, 初時見佢都算好純, 聽教聽話, 肯用心去學, 勤力清潔, 加上又肯同我個女玩, 諗住慢慢教, 點知發現我哋一出門或者屋企冇人, 開住電視睇閉路電視果台, 吼住我哋幾時番來, Agent問佢點解要咁做, 仲講大話屈我個女係佢要開, 但斷正當日係我阿爸睇住我個女瞓著先落街, 唔夠一個鐘番黎, 個女都仲瞓緊, 加上之前已有跡可尋, 100%肯定佢講大話, 佢來左只係兩個星期, 應該繼續用佢? 定係換人? 但換人同樣唔知好定唔好, please advise.

別墅

換啦, 咁古惑! 養唔熟呀

大宅

Find a replacement. Since you don't trust, don't waste time on her. The outcome will not be good anyways.

原帖由 lestat 於 09-6-21 00:14 發表
印姐聲稱晌星加坡做過兩年, 曾照顧小朋友, 但英文廣東話都半桶水, 聽唔明唔出聲, 唔知點做又唔出聲, 一係就做錯, 一係就唔做唔錯, 完全俾我個女話乜就乜, 我個女得3歲咋 , 煮飯連菜都唔識抄, 教佢煮就連熟同唔 ...

大宅

No trust, no use! Your kid is too young to protect herself...

Tomorrow is always better. Good luck to us as an employer.

洋房

炒佢啦! 不過佢嚟咗咁短時間就識咁樣做,佢都幾醒和. 係咪有人教佢架???
你個細路太細啦! 搵定新工人把啦!

子爵府

i won't trust her.
would prefer look for replacement secretly

別墅

原帖由 eeyore0728 於 09-6-21 23:18 發表
炒佢啦! 不過佢嚟咗咁短時間就識咁樣做,佢都幾醒和. 係咪有人教佢架???

我個件就係岩岩黎個時偷過野, 最後心軟因為佢錫BB, 所以原諒左佢...
而家搞到一獲粥...........:-(

別墅

所以一次不忠, 百次不用...
佢黎左咁短時間都咁, 快手換左佢啦!

大宅

原帖由 Hebefish 於 09-6-21 23:22 發表
所以一次不忠, 百次不用...
佢黎左咁短時間都咁, 快手換左佢啦!

agree!!
2個星期已經咁啦~ 過多2個月, 你就知味道!

男爵府

Change, Change.. Change...

禁止訪問

好媽媽勳章

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Thank you for all your advise.
你哋講得好啱, 我請工人主要係想搵人可以照顧個女, 但而家我根本唔放心俾個女佢一個湊, 只係兩星期就又要俾多幾仟送走佢

侯爵府

所以我有時都唔知佢係真豬定扮豬, 佢黎一兩日已經識左對面屋個印姐, 就算有人教佢, 咁大個人都應該用腦諗嘢la, 最慶係衰左唔認, 繼續講大話

原帖由 eeyore0728 於 09-6-21 23:18 發表

複式洋房

呢D叫反監視, 唔好聽就叫古惑, 好聽D就叫醒, 如無乜犯大錯都可以KEEP 住先. 我以前個工人都係咁, 反正嗰個台都無乜用, 將佢較偏少少至睇唔到, 又或者較去第二個CHANNEL, 斷古佢都唔識較電視機掛. 另外對著工人, 要比佢知你乜都知, 乜都識, 你醒過佢, 咁佢就唔會講D無聊大話, 當要,係醒既工人先識, 蠢工人係無藥可救既.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 lestat 於 09-6-22 11:14 發表
所以我有時都唔知佢係真豬定扮豬, 佢黎一兩日已經識左對面屋個印姐, 就算有人教佢, 咁大個人都應該用腦諗嘢la, 最慶係衰左唔認, 繼續講大話

...

lestat,

你咁唔好彩第一個就攪成咁,不過佢咁古惑都係用唔長,真係慘又要破財. 

侯爵府

佢監視你們幾時返, 你未又監視返佢係屋企做乜law, set cam 啦

如果一小小事就抄, 你真係多多$ 都吾夠抄工人啦

複式洋房

算啦, 你都唔信佢. 正經嘢就唔識做,

侯爵府

我就係諗如果小小事就抄, 多多$都唔夠, 所以先猶疑, 但唔抄佢都要花好長時間慢慢教......唉.....

原帖由 hinhinmummy 於 09-6-22 14:54 發表
佢監視你們幾時返, 你未又監視返佢係屋企做乜law, set cam 啦

如果一小小事就抄, 你真係多多$ 都吾夠抄工人啦

複式洋房

你諗諗, 開個閉路電視台就話炒, 咁第二個倒瀉水又炒, 第三個煮濃飯又炒, 你話點炒得咁多呀, 慢慢教啦.

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 lestat 於 09-6-21 00:14 發表
印姐聲稱晌星加坡做過兩年, 曾照顧小朋友, 但英文廣東話都半桶水, 聽唔明唔出聲, 唔知點做又唔出聲, 一係就做錯, 一係就唔做唔錯, 完全俾我個女話乜就乜, 我個女得3歲咋 , 煮飯連菜都唔識抄, 教佢煮就連熟同唔 ...
開閉露電視…我家賓賓都常做・・・管不到…今次叫不可以…下次イ巨又更加鬼鼠d開。不過我的小朋友較大同埋我是全職媽媽,所以容忍。但我家賓姐能有語言溝通,這樣我覺得是“難能可貴”。 你這件溝通不到,將会好多麻煩。換把啦!!!

首頁

尾頁

跳至