興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我用a mode, 好多時坐係飯枱, 想影枱上面既食物, 咁如果5 zoom支鏡去影, 物件會好細, 但如果我zoom支鏡, 將物件拉近, 半按快門時, 好多時都出現对5到焦既情況 (即係無左半按快門既對焦声), 就算好彩有肯對焦, 都會係畫面好矇, 同埋快門會變到好慢咁影....
咁究竟係支kit鏡問題, 5可以咁近影, 定係我自己問題呢....

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

每支鏡都有最近對焦距離, 而18-105呢支最近要0.45m, 即係45cm, 冇呢個距離, 支鏡係對唔到焦架...

要影近野, 建議入多支35/1.8 or 35/2, 呢兩支最近對焦距離為0.3m 同0.25m, 有d ching當佢半支微距鏡用又有大光圈, snap 又得.

原帖由 chinghomama 於 09-6-25 12:30 發表
我用a mode, 好多時坐係飯枱, 想影枱上面既食物, 咁如果5 zoom支鏡去影, 物件會好細, 但如果我zoom支鏡, 將物件拉近, 半按快門時, 好多時都出現对5到焦既情況 (即係無左半按快門既對焦声), 就算好彩有肯對焦, 都會係 ...
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

子爵府

原帖由 Simar 於 09-6-25 14:27 發表
每支鏡都有最近對焦距離, 而18-105呢支最近要0.45m, 即係45cm, 冇呢個距離, 支鏡係對唔到焦架...

要影近野, 建議入多支35/1.8 or 35/2, 呢兩支最近對焦距離為0.3m 同0.25m, 有d ching當佢半支微距鏡用又有大光圈, s ...

咁奇實係咪即係話我太近距離影, 支鏡focus 5到呢

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

唔太清楚你當時環境, 不過估就係呢個問題啦.

原帖由 chinghomama 於 09-6-25 14:38 發表

咁奇實係咪即係話我太近距離影, 支鏡focus 5到呢

一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

子爵府

原帖由 Simar 於 09-6-25 14:41 發表
唔太清楚你當時環境, 不過估就係呢個問題啦.

咁該晒你既回复呀....

首頁

尾頁

跳至