論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

睇左僱傭條例,有D唔明,請各媽咪賜教︰
(1) 休息日每7日要放1日,買假係咪犯法?
(2) 法定假期12日買假一定犯法。如果工人未滿3個月,係咪要俾佢放但就係NO PAY LEAVE,即出糧扣返個日錢? 定係無得放而出一個月糧(咁咪即係買假)?又或係唔俾放又扣返個日錢呢?
(3) 年假如果工人唔放想要錢,係咪最多補10日既錢?其餘一定要佢放?

複式洋房

(1) 買假係犯法, 但僱主多數都係比錢, 我個agent比我張list都寫明1日假=$119
(2) 未做滿3個月係唔會有勞工假放,如果工人堅持要放, 你就講明比佢知係要扣錢或調假, 叫佢唔明問返agent
(3) 我就唔係太清楚, 你可以打去勞工處問下

大宅

原帖由 MrsJC 於 09-7-9 15:14 發表
(1) 買假係犯法, 但僱主多數都係比錢, 我個agent比我張list都寫明1日假=$119
(2) 未做滿3個月係唔會有勞工假放,如果工人堅持要放, 你就講明比佢知係要扣錢或調假, 叫佢唔明問返agent
(3) 我就唔係太清楚, 你可以打去 ...

唔該mrsjc 既回覆。for (2),即係未滿3個月唔駛俾佢放,咁個個月係咪都係足一個月糧?

珍珠宮

原帖由 BKVIP 於 09-7-8 11:16 發表
(2) 法定假期12日買假一定犯法。如果工人未滿3個月,係咪要俾佢放但就係NO PAY LEAVE,即出糧扣返個日錢? 定係無得放而出一個月糧(咁咪即係買假)?又 ...

(1) 買假唔係犯法, 偶一為之就ok, 但買得太多即係僱員冇得休息, 咁唔人道嘅嘢, 如工人去告你, 話係唔俾佢放假, 你補足錢可能都一身蟻!
(2) 前者對
(3) 年假通常工人到完約先放, 可以俾錢

教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

原帖由 SandraLo 於 09-7-9 21:30 發表

(1) 買假唔係犯法, 偶一為之就ok, 但買得太多即係僱員冇得休息, 咁唔人道嘅嘢, 如工人去告你, 話係唔俾佢放假, 你補足錢可能都一身蟻!
(2) 前者對
(3) 年假通常工人到完約先放, 可以俾錢 ...

(2) 即係睇佢想唔想放?如放但就係NO PAY LEAVE,&出糧扣返個日錢。如佢唔放就full pay 一個月。am i right?

複式洋房

工人有年假架?做幾耐先有架?一年會有幾多日呢?

洋房

原帖由 BKVIP 於 09-7-8 11:16 發表
(2) 法定假期12日買假一定犯法。如果工人未滿3個月,係咪要俾佢放但就係NO PAY LEAVE,即出糧扣返個日錢? 定係無得放而出一個月糧(咁咪即係買假)?又 ...

打去1823問過啦!
休息日、勞工假 &有薪年假:
只有休息日可以補錢唔放,但必須雙方同意和有black and white寫低!
其他一律無得補錢唔放!如果有人話得都係吹水!

洋房

原帖由 SandraLo 於 09-7-9 21:30 發表

(2) 前者對
(3) 年假通常工人到完約先放, 可以俾錢 ...

無偶一為之架!總之只有休息日可補錢同唔放假!其他日子都係唔合法!
資料from 1823

珍珠宮

原帖由 vita123456 於 09-7-10 15:45 發表

無偶一為之架!總之只有休息日可補錢同唔放假!其他日子都係唔合法!
資料from 1823

你意思係僱主可要求僱員一年五十二個星期日都補錢俾佢返工冇假放?
如果真係有僱主咁做, 到最後俾工人誣告冇補錢, 睇怕個官都一定信個工人!!
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 vita123456 於 09-7-10 15:45 發表

資料from 1823

其實, 1823都唔update
根據勞工署最新指引, 休息日都冇得買
勞工署最新嘅"聘用外籍家庭傭工須知"leaflet上有說明
(我地當面問過勞工署人員, 呢項資料係絕對正確)

SandraLo講得啱, 偶一為之而又雙方同意, 在wage receipt上面寫明放邊日, 補咗幾錢. 都叫做可以有得講下.

我相信勞工署呢項新指引, 係防止有僱主真係以工人同意為理由, 一年52個星期都唔放假. 亦可以減少勞資雙方就此點之爭拗.

珍珠宮

原帖由 ellawyc 於 09-7-10 23:42 發表

其實, 1823都唔update
根據勞工署最新指引, 休息日都冇得買
勞工署最新嘅"聘用外籍家庭傭工須知"leaflet上有說明
(我地當面問過勞工署人員, 呢項資料係絕對正確)

SandraLo講得啱, 偶一為之而又雙方同意, 在wage re ...

維尼媽:

多謝你呀....... 又救我一次!

首頁

尾頁

跳至