自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問你地比自己屋企人(即係阿媽, 家姐, etc) 湊小朋友, 你地比返幾多錢 ??

大宅

5K but its 2 years ago, my kid from 10 month till ~3 years old.
overnight except my holiday

大宅

包唔包埋伙食 ? 定係另外+ $$ 比 ?

原帖由 NGC9 於 09-7-20 18:40 發表
5K but its 2 years ago, my kid from 10 month till ~3 years old.
overnight except my holiday

大宅

伯爵府

我就 二千蚊, 唔過夜, 奶粉尿片另計, 二千蚊真係只係揍同一日兩餐飯囉.

大宅

好媽媽勳章

$5000,過夜,放假自己湊返
奶粉、尿片無講明包唔包,各有各買,阿媽話自己孫無計啦

男爵府

婆婆湊盈盈, 唔過夜, 我俾4k, 尿片奶粉另計。

原帖由 catandpig 於 09-7-20 18:36 發表
請問你地比自己屋企人(即係阿媽, 家姐, etc) 湊小朋友, 你地比返幾多錢 ??

大宅

我囡出世到2歲都係婆婆到我屋企揍. 4k. 星期一至五+隔個星期六. 婆婆負責揍囡囡+煮兩餐比囡囡食, 晚餐婆婆幫我煮好我自己放工返屋企餵. 囡囡所有野我自己負責, 用黎煲粥仔,飯仔既材料都係我預備好, 整好比婆婆幫我煮.

複式洋房

3K + 個姐姐 Mon to Fir ...尿片&奶粉另計

大宅

3k

男爵府

5K~(我當比埋家用)夜晚自己揍番.所有嘢另計!

大宅

我c6比6k, 唔過夜, 只湊一至五, 夜晚我地2個仲會係99度食晚飯 ~~ 奶粉, 尿片另計 .. 不過有時99會自把自為買d平價尿片 !!

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

阿仔3-8mth 時去咗婆婆度住 (weekdays)
奶粉尿片米糊我買上去~
家用由$3000 加到$4500
其實個b咁細, 又唔肯食粥, 所以其實婆婆駛費係接近零~

不過自從接返阿仔返屋企, 我無減佢地家用
有時d嘢, 唔計得咁清嘅~

大宅

原帖由 kerkermui 於 09-7-21 11:05 發表
阿仔3-8mth 時去咗婆婆度住 (weekdays)
奶粉尿片米糊我買上去~
家用由$3000 加到$4500
其實個b咁細, 又唔肯食粥, 所以其實婆婆駛費係接近零~

不過自從接返阿仔返屋企, 我無減佢地家用
有時d嘢, 唔計得咁清嘅~ ...

我自己係家用同揍阿囡既錢分開, 所以婆婆無幫我揍囡囡時, 我減返嗰4k架. 養一個小朋友一d都唔平, 都係清楚d好. 嘻嘻~

伯爵府

回覆 1# mamacpy 的文章

$3500, 星期一至5, 早上9點姑9會上我屋企(佢地住格離座),然后揍呀女返99到, 夜晚我地一家3口+第2日我既lunch box, 食完拍下petpet走人

大宅

咁各位上述仲有冇另外比錢父母呢? 養佢地既錢 / 家用~
我的志願:每一年同老公去一個國家~ 努力!!!

男爵府

無啦, 因為我地兩公婆搵得唔多, 又要供樓, 不過就每出bonus同埋過時過節會再俾多d佢地!

另外再幫婆婆供左2份保險。
原帖由 惜惜 於 09-7-21 13:41 發表

男爵府

醒目開學勳章

其實有時要睇下你同佢有幾親同佢家境如何,因為都好直接影響你比幾多錢。
如用$20hrs,1日點都要照顧佢8-10hrs,
當你1星期5日,
(($20x10)x5)x4=4000
呢個數係未計伙食同尿片等...

所以養一個小朋友真係好多錢。

大宅

原帖由 060905 於 09-7-21 13:44 發表
無啦, 因為我地兩公婆搵得唔多, 又要供樓, 不過就每出bonus同埋過時過節會再俾多d佢地!

另外再幫婆婆供左2份保險。

因為我係度諗, 如果有幾兄弟姊妹分担到養父母既責任就好啲, 如果我只生 1 個 BB, 佢將來另一半又係獨子/獨女, 就好慘, 可能 2 公婆要照顧自己既子女+ 4 個老人家~
我的志願:每一年同老公去一個國家~ 努力!!!

伯爵府

原帖由 惜惜 於 09-7-21 13:41 發表

有架, 我係一個小朋友二千, 但係原先比開的家用數目會照舊, 即係基本家用+二千. 嚟緊九月又生第二個, 又要加多二千架喇.

首頁

尾頁

跳至