家庭理財

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

我想問你有無問佢, touchwood你中途停供, 咁會點呀 ?
我想了解下.

原帖由 wcandtt 於 09-9-10 18:42 發表
今日我係 Hang Seng Bank 做了一份月供 $5,300 的儲蓄計劃, 供3年, 第8年可取錢,係保本,現在係4厘, 在第8年可以一筆取 or 取一部份, remaining 在 Hang Seng 的d息照計(ie 份單的息.....), 都幾好, 我偷偷地做冇比老 ...
生日月, 開心過

水晶宮

原帖由 雪文 於 09-9-11 13:06 發表
我想問你有無問佢, touchwood你中途停供, 咁會點呀 ?
我想了解下.

可以有一年緩沖期,唔交保費一年,但過了這個緩沖期就冇啦o

我想了一晚,我都可能收到保單後,可能去 cut左佢,我問了 Hang Seng ,佢話囉份單去銀行就OK啦, 唔會有任何手續費o

水晶宮

其實供三年又唔長. 渣x叫我供十年, 十年我真係唔保證D咩.

你有無睇中銀而家有一隻五年計劃, 一年供6萬, 供二年, 五年後取返. 保證有 2.14%, 約滿大約有3.48%咁上下.
有少少人壽成份囉.

原帖由 wcandtt 於 09-9-11 13:51 發表

我想了一晚,我都可能收到保單後,可能去 cut左佢,我問了 Hang Seng ,佢話囉份單去銀行就OK啦, 唔會有任何手續費o ...
生日月, 開心過

水晶宮

原帖由 雪文 於 09-9-11 14:18 發表
其實供三年又唔長. 渣x叫我供十年, 十年我真係唔保證D咩.

你有無睇中銀而家有一隻五年計劃, 一年供6萬, 供二年, 五年後取返. 保證有 2.14%, 約滿大約有3.48%咁上下.
有少少人壽成份囉.

...

我都唔知點好, 錢又少, ヌ想發達, 唯一出路就係買六合彩。

水晶宮

我陪你, 我長期買固定No.的.

原帖由 wcandtt 於 09-9-11 14:34 發表

我都唔知點好, 錢又少, ヌ想發達, 唯一出路就係買六合彩。
生日月, 開心過

大宅

阿仔4年後想供佢到澳洲讀書, 以家我想月月儲5仟度,4年後可以有300k,可以買咩呢?黃金好,澳元 好呢,還是月供股票呢?

珍珠宮

身痕而家好差, 見人户口有幾多錢, 就一定 tailor-made 個 plan, 到時到侯就會供哂落去.....

叫我做個 plan, 只供5年喎, but 要供12萬一年, 5年後, 我既錢已經供哂去, 搵個銀掘沙都冇

原帖由 wcandtt 於 09-9-11 13:51 發表

我想了一晚,我都可能收到保單後,可能去 cut左佢,我問了 Hang Seng ,佢話囉份單去銀行就OK啦, 唔會有任何手續費o ...

水晶宮

原帖由 大姑娘 於 09-9-12 18:58 發表
身痕而家好差, 見人户口有幾多錢, 就一定 tailor-made 個 plan, 到時到侯就會供哂落去.....

叫我做個 plan, 只供5年喎, but 要供12萬一年, 5年後, 我既錢已經供哂去, 搵個銀掘沙都冇

...

哈哈........ヌ係喎.......所以我會退個 3年 plan

洋房

多謝資料

民房

可以考慮月供股票
隨時可以停供
有年期的月供計劃, 被非常被動
被綁死資金
疾風知勁草

民房

ing都有隻5年定期,保證每年最少4厘既plan
原帖由 雪文 於 09-9-11 14:18 發表

有少少人壽成份囉.

...

民房

月供5000,一年6萬,4年共供24萬,4年後有30萬,
總回報25%,每年回報要做到6.25%
黃金現價1184美元/盎司,4年要升25厘即1480難左d
澳元對港元4年升25%都比較困難
月供股票可以買大藍籌,匯豐現價92,最高位150
考慮因素:大市有機會突然抽升,越供越貴,
或者你可以考慮下債券基金,表現好平穩,升市跌市都唔會太大影響,每年都有穩定回報
原帖由 aachan2250 於 09-9-11 15:32 發表
阿仔4年後想供佢到澳洲讀書, 以家我想月月儲5仟度,4年後可以有300k,可以買咩呢?黃金好,澳元 好呢,還是月供股票呢?

禁止發言

民房

其實係講緊現金儲蓄
原帖由 雪文 於 09-9-11 13:00 發表
我想請教 : 人要保留維持6個月開支的流動資金, 咁請問D流動資金是否包括定期, 股票,黄金呢 ? 即可以即時變賣的成現金的財產.

民房

要用計數機計既話,就每個月0.91%囉
原帖由 D_Lam 於 09-12-2 17:03 發表

月供4年後要有25%回報,每年回報唔止6.25%喎~

大宅

我會買人仔搏升值,又有息收

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

各位如果想買基金/儲蓄保險/壽險 請先看看致頂文章 。。。

保險~案例/新聞區

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2390376-1-1.html

洋房

所謂數句,幾多%回報只係估計,不可作實.
原帖由 jan1117 於 09-12-2 17:22 發表
要用計數機計既話,就每個月0.91%囉

首頁

尾頁

跳至