樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢度多唔多人住响黃埔架?

最近四圍睇樓, 自己又唔熟黃埔, 想問吓呢區交通方唔方便. 聽講成日塞車, 好煩, 係咪真架? 好似遲D會有港鐡, 係幾多年之後至會通車呢? 唔該.

伯爵府

我住左黃埔好幾年lu~ 換左3次樓,都係黃埔,以我所知,好多住過黃埔o既搬黎搬去都係住黃埔囉﹗

遲d 有地鐵,不過要201x年先有﹗

塞車,我諗睇你o係邊度番工同番幾多點囉﹗我o係數碼港番工,8:03上車,8:40-8:45落車﹗
如果番中環、灣仔、銅鑼灣,可以坐115,or 小巴轉地鐵﹗

黃埔方便,買咩食咩都唔駛出外區,如果去旺角、尖沙咀,一架車又好快到﹗

不過有d 人好鐘意有地鐵,冇地鐵就好似唔識坐車咁,咁就可能要等到201x年先搬入黎lu~

原帖由 $_$ 於 09-8-20 11:45 發表
呢度多唔多人住响黃埔架?

最近四圍睇樓, 自己又唔熟黃埔, 想問吓呢區交通方唔方便. 聽講成日塞車, 好煩, 係咪真架? 好似遲D會有港鐡, 係幾多年之後至會通車呢? 唔該. ...

大宅

annaanna,

多謝你意見呀. 嘻嘻.... 我就係你講嗰D, 冇地鐵就唔識坐車既人.

你話如果去旺角, 尖沙咀, 一架車就到, 係架咩車? 小巴? 定係巴士呀? 唔該.

大宅

睛靈勳章

annaanna, which phase is good to live?

伯爵府

我住緊5期,如無意外,地鐵其中一個出口o係正吉之島﹗

原帖由 miffy0824 於 09-8-20 12:25 發表
annaanna, which phase is good to live?

伯爵府

去旺角,可以坐212,近新村果邊就可以6c, 6f等等...
tst就勁方便,8a, 8p +小巴,好快到﹗

原帖由 $_$ 於 09-8-20 12:23 發表
annaanna,

多謝你意見呀. 嘻嘻.... 我就係你講嗰D, 冇地鐵就唔識坐車既人.

你話如果去旺角, 尖沙咀, 一架車就到, 係架咩車? 小巴? 定係巴士呀? 唔該. ...

大宅

我都係住佐黃埔成8年, 又係係黃埔搬來搬去. 要2015年才有MTR. 不過, 而家有西鐵, 都好方便.

伯爵府

咦,咁你住幾期呀?我依家心郁郁,想搬去海濱試下..... 不過果邊好似冇咁方便,食野啦,坐車啦,去吉之島啦.....

原帖由 bblamlam 於 09-8-20 13:44 發表
我都係住佐黃埔成8年, 又係係黃埔搬來搬去. 要2015年才有MTR. 不過, 而家有西鐵, 都好方便.

伯爵府

每期有每期o既好處+壞處,好難咁講喎~
我依家住5期,即係吉之島樓上,落雨打風唔駛遮都落到去行街買野食野﹗
11期就近新村,多d 食肆o既選擇,不過揀樓要小心,因為好多油煙位﹗
2期方便,唔駛上平台入lift,不過只得2房細單位﹗
1, 3期大堂走廊都好舊,暗左d,不過夠大...
10期聽人講風水唔係咁好(聽人講only﹗)
4期唔係望海濱方向,會聞到韓國燒烤+pizza hut味﹗
9期向海=向巴士站,遲d 會起樓,景觀比人遮左﹗

自己心目中邊樣重要邊樣冇咁緊要,仲要睇埋入屋o既感覺,我咁多要求,好難先會搵到真係正o既樓﹗

原帖由 miffy0824 於 09-8-20 12:25 發表

男爵府

how about site 7 & site 12???

大宅

我住12期, 你住開黃埔, 應該唔慣海濱, 因真係唔係幾好用, 廚房係擺唔到野, 因好多假櫃, 得過新同埋有CLUB HOUSE, 我年頭睇過, 差D租佐, 後尾再睇黃埔, 覺得黃埔間隔好用好多, 而海濱好多係抄家, 好多野唔俾, 有D又唔租有小孩, 你去睇下, 睇完你就明白架啦.

原帖由 annaanna 於 09-8-20 14:49 發表
咦,咁你住幾期呀?我依家心郁郁,想搬去海濱試下..... 不過果邊好似冇咁方便,食野啦,坐車啦,去吉之島啦.....

伯爵府

我有睇過o架,如果係租,只可以租770,因為2房果d 太細喇....
我有小朋友,都驚緊業主唔like,依家貴左好多,所以都係觀望下先啦﹗
海濱實用得7成... 770*70%=539呎﹗我依家住緊577有87%實用,577*87%=503呎﹗﹗
海濱

原帖由 bblamlam 於 09-8-20 16:44 發表
我住12期, 你住開黃埔, 應該唔慣海濱, 因真係唔係幾好用, 廚房係擺唔到野, 因好多假櫃, 得過新同埋有CLUB HOUSE, 我年頭睇過, 差D租佐, 後尾再睇黃埔, 覺得黃埔間隔好用好多, 而海濱好多係抄家, 好多野唔俾, 有D又唔 ...

伯爵府

7期有d 四方廳,我只睇過7百幾呎果d,個廳望住人地d 渠位,有點兒核突...... agent話7期方廳過千呎果d 好得o架﹗不過好貴呢﹗

12期我唔清楚,樓下有百佳,我估都唔錯,你問下其他人啦﹗

原帖由 suewong 於 09-8-20 16:26 發表
how about site 7 & site 12???

洋房

我有間7期, 方廳既, 接近900呎, 如你有興趣, 我pm資料給你

伯爵府

原帖由 bvei 於 09-8-20 17:11 發表
我有間7期, 方廳既, 接近900呎, 如你有興趣, 我pm資料給你

我有興趣, Please PM the photo and price to us?

大宅

原帖由 bvei 於 09-8-20 17:11 發表

唔該可唔可以PM比我呀.
以上純粹個人意見, 如有得罪, 多多包涵!

大宅

原帖由 bblamlam 於 09-8-20 13:44 發表

乜而家已經有西鐡啦咩? 咁個站入口喺邊呀?
以上純粹個人意見, 如有得罪, 多多包涵!

男爵府

我都好鍾意黃埔 搬黎搬去都係 而家我都搵黎不過而家好似貴左少少

大宅

唔該可唔可以PM比我呀.

伯爵府

我就打算賣左5期,租下海濱,住下新樓先喇...

我個單位係5期577呎,如有興趣都可以pm我o架﹗

原帖由 mtc 於 09-8-21 00:28 發表
我都好鍾意黃埔 搬黎搬去都係 而家我都搵黎不過而家好似貴左少少

首頁

尾頁

跳至