自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

富翁放下身段 捱苦真人騷 CEO住板房倒垃圾體驗貧窮
(星島日報
報道)這名垃圾佬是CEO?有上市公司行政總裁搖身一變,自願做「垃圾佬」,一小時內為十九層樓倒垃圾,臭至嘔吐大作兼無胃口吃飯,辛苦工作後又甘願住板間房,體驗基層生活。事實上,這位平日「身光頸靚」的高級行政人員,與三名同樣生活無憂的港人,參加港台真人騷《窮富翁大作戰》去感受貧富懸殊的困局。
  記者:劉嘉裕
  謝瑞麟珠寶有限公司的副主席及行政總裁黃岳永,美國哈佛大學畢業,中文PageMaker的始創者,矽谷的IT精英。對他而言,生活地方缺乏高科技產品最難以適應,「無電腦用好慘!」,由於每名參賽者只可帶一件物品參與真人騷,黃岳永就算要做垃圾佬,都選擇iPhone隨身,以便將整個過程上載到互聯網。
  倒至第五層 想過放棄
  在為期五天的體驗中,他入住深水埗基隆街板間房,月租七百元,牀位僅十八呎,昂藏六呎的他要屈膝而睡,「所有財物都放在牀上,已沒甚麼多餘位置。」與他「同居」的包括三名長者、一大堆木蝨,以及老鼠等,他原本非常害怕木蝨,「見得多就唔怕,因為適應了!你會發現牠們不懂跳,所以好易殺死!」
  為了三餐溫飽,黃岳永去慈雲山當清潔散工,賺五十元一日,他的任務是需要一小時內倒足十九層樓的垃圾,他形容首天工作非常難忘,「倒了五層已經臭到想嘔,坐在地上,曾想過放棄。」
  黃岳永笑言,倒五層垃圾等於以往一年的運動量,「這提醒我以後要多做運動。」他居於深水埗板間房,但在慈雲山上班,每程車費三元一角,「我發現要兌換毫子原來好難,有次因無毫子,唯有付三元五角,好心痛!」
  一向人緣好的他更發揮本能,成為「師奶殺手」,每日均有人「請食飯」,包括他的「上司」,「平日工作不須注重有無飯食,原來有得返工賺錢,有得食飯已好有安全感!」他又趁機影響身邊「友人」,鼓勵一名育有五個孩子的男士考水電牌,以改善生活。
  由富翁降格至收入微薄的垃圾佬,黃岳永犧牲不少,五日過後,他身上長滿毒瘡,面色帶黃,更病了十天,「中醫說我傷及肝臟,最後一日更失聲,應該是跟睡眠不足及太累有關。」雖然如此,他坦言今次經驗十分難得,學習到應給予基層人士一些希望及機會,「至少讓他們知,有人會關心他們。」雖然基層生活艱難,但作為管理層的他坦言不會隨便加人工,因為在現時經濟環境下,僱主要加人工,即等於減少提供就業機會。
  香港電台電視真人騷《窮富翁大作戰》於本月廿二日起,逢周六晚上七時,在亞視本港台播映。

http://hk.news.yahoo.com/article/090820/3/dt7m.html

「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我好想睇

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

今朝聽香港電台有提到呢個節目,好有興趣睇,但而家知道係喺ATV做,可能到時候會唔記得睇,屋企個電視好日都唔轉過去亞記,同埋7點多數煮緊飯,可能要遲d上網搵黎睇~

珍珠宮

今日明報都有講,有個要瞓街,$15 過 5 日!

我估 5 日o既辛勞,佢地得o既比失o既多!

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

應該都會幾好睇
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

一定好好睇,等我mark日曆度,錄佢先

伯爵府

多謝報料!!
係atv播真係好易missing, 唔係你講咁就錯過左呢個好節目

禁止訪問

伯爵府

我都好想睇呀~不過我覺得如果個節目係叫d高官去做,等佢地親身感受下基層既苦況會仲好囉~
大b駿逸細b駿晞

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

今日生果日報有成版介紹呀.....

珍珠宮

Quoted 
由富翁降格至收入微薄的垃圾佬,黃岳永犧牲不少,五日過後,他身上長滿毒瘡,面色帶黃,更病了十天,「中醫說我傷及肝臟,最後一日更失聲,應該是跟睡眠不足及太累有關。」

真想恥笑佢,係咁意過五日貧窮就話長滿毒瘡,面色帶黃,更病了十天,傷及肝臟,失聲……咁人地又點呀?!

珍珠宮

Sat 7:00記住先,我驚唔記得

男爵府

摘自明報:

"有人開始時表示對節目甚感興趣,但談到最後,竟然要求我們每天給他兩萬元出鏡費!最終被我們拒絕了"

既然係富豪, 點解仲會問人拎出鏡費, 有啲小家喎.

珍珠宮

原帖由 muimui313 於 09-8-21 13:30 發表
摘自明報:

"有人開始時表示對節目甚感興趣,但談到最後,竟然要求我們每天給他兩萬元出鏡費!最終被我們拒絕了"

既然係富豪, 點解仲會問人拎出鏡費, 有啲小家喎. ...
好心啦,仲小家過我地呢d小市民

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

生果報介紹好吸引

男爵府

我都好想睇! 好有新意喎, 重要叫埋d仔女睇添!

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 RT 於 09-8-21 12:51 發表
多謝報料!!
係atv播真係好易missing, 唔係你講咁就錯過左呢個好節目

係架, 好似上次 "天下父母心" 都係值得一睇, 不過係亞視播就真係無咩人知囉
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

男爵府

我又唔覺有咩咁好睇喎.

班CEO係就係果幾日好辛苦...
只要捱過呢幾日, 就又可以大魚大肉,又有幾難?又有鏡頭對住佢,又可以比人知佢幾捱得...
然後一個月後, 就完全唔會記得...

難為果d,日捱夜捱, 都唔知要捱幾耐既貧苦大眾,
黃岳永:
雖然基層生活艱難,但作為管理層的他坦言不會隨便加人工,因為在現時經濟環境下,僱主要加人工,即等於減少提供就業機會。

呢個節目唔同果d宣明會...
起碼比個渠道d人去幫助有需要幫助既人..

呢個節目, 對班貧困既人, 有咩作為?.....

首頁

尾頁

跳至