論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果發覺工人偷野, 咁仲駛唔駛比長期服務金佢呢? 即炒要點做? 是否要先報警唔同佢計數同出機票住? 還是報警只是作為一個紀錄, 可照樣當日計清數叫工人走?

謝謝!

珍珠宮

原帖由 honeybbb 於 09-8-21 16:14 發表
如果發覺工人偷野, 咁仲駛唔駛比長期服務金佢呢? 即炒要點做? 是否要先報警唔同佢計數同出機票住? 還是報警只是作為一個紀錄, 可照樣當日計清數叫工人走?

謝謝! ...

要入咗罪先係!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

複式洋房

做夠5年先要俾長期服務金,但係如果係嚴重過失係可以唔俾,如果佢真係偷嘢,你又告到佢,你係唔須要俾長期服務金ga!

大宅

咁應該點做呢? 我呢排經常唔見野, 手錶, 錢, 衫, 什至信件都有, 我打算炒個工人, 佢幫我做左9年, 但越黎越差, 借到一身債, 我諗住我會炒佢, 到時睇佢執行李, 如發覺內有我的物品, 咁我應如何處理呢? 要入罪先, 即係要報警, 然後等上庭定罪至可以同佢計數走人?
請指教, 謝謝

原帖由 SandraLo 於 09-8-21 16:22 發表

要入咗罪先係!

別墅

如果屬於即炒唔洗補的嚴重過失,就連長服都不用付。不過你有無充分證據啊?可能個妹會告返轉頭。

勞工法例第31S條:

(1) 凡僱主因僱員的行為,按照第9條有權不給予通知或代通知金而終止其僱傭合約,則該僱員無權因遭解僱而領取長期服務金。 (由2000年第51號第5條修訂)

大宅

我其實係預左會比長服佢走, 雖然佢真係做得好差, 但做左咁多年都想好來好去, 但如果真係發覺佢偷我野, 咁我係咪都算數, 照比長服佢走呢? 我而家無證據, 但我的私人物品真係唔見一件又一件, 問工人, 佢話唔知, 唔見! 我無巢佢間房, 所以我諗住炒佢時, 我會睇住佢執行李, 如有發現, 我應如何做好?! 如果無發現, 就good la, 可以照如常炒工人咁, 補足計足佢走, 唔煩腦!

請各位賜教!

原帖由 eatcookies 於 09-8-21 16:36 發表
如果屬於即炒唔洗補的嚴重過失,就連長服都不用付。不過你有無充分證據啊?可能個妹會告返轉頭。

勞工法例第31S條:

(1) 凡僱主因僱員的行為,按照第9條有權不給予通知或代通知金而終止其僱傭合約,則該僱員無權因遭解僱而領 ...

男爵府

妳身邊有無警察朋友呀 ! 最好叫佢教好點做 !
淨睇以上資料妳輸緊 ! 就咁報警話佢偷妳嘢 ! 就算係屋企佢d行李搵到妳d物件 ! 佢都可以話唔知點解會有lee樣嘢係佢到 ! 個官都會信個工人, 話妳唔想比長期服務金, 所以屈佢放d嘢落佢到話偷嘢 ! 到時妳要比返一個月通知金, 機票, 大假, 長期服務金佢呀 !

大宅

咁, 即係佢真係偷我野, 我都照計足比佢, 當無件事, 咁反而無咁煩?! 其實長服都係$2xxxx, 同佢續得約都預左要比, 我亦唔會無恥唔比, 但明知係佢錯, 都要忍! 唉, 做僱主真係無耐!

原帖由 socket 於 09-8-21 16:59 發表
妳身邊有無警察朋友呀 ! 最好叫佢教好點做 !
淨睇以上資料妳輸緊 ! 就咁報警話佢偷妳嘢 ! 就算係屋企佢d行李搵到妳d物件 ! 佢都可以話唔知點解會有lee樣嘢係佢到 ! 個官都會信個工人, 話 ...

別墅

要報左警先.

男爵府

報咗警先,有証據先會落案,
你有需要可PM我。

大宅

真係好多謝大家既意見同指教!

呢排我都好煩, 要部署炒呢個同我做左多年既工人, 另一方面又要揾個可靠既agent 去揾新工人! 個工人係我第一個工人, 所以我實在無相熟可靠agent 去幫手, 其實聽左大家意見, 我係偏向即使發現佢偷我物品, 我未必會報警, 你地講得都有道理, 只會係僱主一方不利, 到時佢只會令到我既煩腦延長茖去! 我但求黎緊揾到個幫到手既工人, 唔想再好似呢三幾年咁, 真係咩都忍個工人, 已經好辛苦!

另外, 想請問大家計長期服務金, 月薪x2/3 x年資, 計年資係計整年, 整月定還是日數都要計埋呢?

謝謝

原帖由 BOBO_mummy 於 09-8-21 18:27 發表
報咗警先,有証據先會落案,
你有需要可PM我。

大宅

如發現,咪即時報警囉,搵多個證人一齊CHECK佢D行李

原帖由 honeybbb 於 09-8-21 16:50 發表
我其實係預左會比長服佢走, 雖然佢真係做得好差, 但做左咁多年都想好來好去, 但如果真係發覺佢偷我野, 咁我係咪都算數, 照比長服佢走呢? 我而家無證據, 但我的私人物品真係唔見一件又一件, 問工人, 佢話唔知, 唔見! ...

珍珠宮

原帖由 honeybbb 於 09-8-21 20:21 發表
真係好多謝大家既意見同指教!

呢排我都好煩, 要部署炒呢個同我做左多年既工人, 另一方面又要揾個可靠既agent 去揾新工人! 個工人係我第一個工人, 所以我實在無相熟可靠agent 去幫手, 其實聽左大家意見, 我係偏向即 ...

明架, 心傷多過荷包傷.......
我知你預咗d 錢, 亦唔想煩, 但如你唔諗辦法拉佢, 會害埋其他人.......
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

其實, 講真我都唔想人贓並獲, 唔係好想見 到佢被人拉既場面出現! 只想平平靜靜送走佢, 但我問大家意見, 亦因為如果佢真係偷野我唔報警, 又怕佢出去害人, 條氣又唔順, 工人做錯事, 又係僱主去哽! 但聽完大家意見發覺到頭來我好大機會被佢屈返轉頭, 而佢就更容易去揾個新僱住, 理由係因僱主唔想比長服, 所以屈佢偷野!

原帖由 SandraLo 於 09-8-21 21:35 發表

明架, 心傷多過荷包傷.......
我知你預咗d 錢, 亦唔想煩, 但如你唔諗辦法拉佢, 會害埋其他人.......

伯爵府

真係正pk來.....做左9年都夠膽咁樣, 樓主, 你話你工人借到一身債, 我估你真好難捉到佢, 可能呢頭偷你d野冇耐就放售比同鄉了, 你都係小心自己既財物都錢銀, 家賊真難防, 唉......!!

首頁

尾頁

跳至