烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

如題....

另外, 重想問下, 咁如果我用整日式芝士旦糕既方法, 減去芝士片 (即用低筋粉 + 糖 + 旦 + 牛油 + 淡忌廉), 咁整出嚟既旦糕, 係咪即係牛油旦糕定係海綿旦糕呢, 請賜教.....又或者會同呢2種旦糕有咩5同呢.....thanks~~

男爵府

1個星期

大宅

順便想問下要唔要換另外的容器保存?
再烦,也别忘微笑;再急,也要注意语气; ­
再苦,也别忘坚持;再累,也要爱自己。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我剛用完,之前用咗一次,立即用保鮮袋包好至雪,一星期都冇事,冇轉盒.

子爵府

我sun用完淡忌廉整chesse cake, 跟手用膠袋封好放入冰箱咋....
跟住琴晚用返整chesse cake個方法, 但5落chesse, 再整多個旦糕出嚟, 又好得喎, 好似紙包旦糕咁鬆軟架....5知算5算係海棉旦糕呢....

sun整既chesse cake

mon整既旦糕 (做法同材料同上, 但無落chesse)

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 chinghomama 於 09-8-25 10:30 發表
我sun用完淡忌廉整chesse cake, 跟手用膠袋封好放入冰箱咋....
跟住琴晚用返整chesse cake個方法, 但5落chesse, 再整多個旦糕出嚟, 又好得喎, 好似紙包旦糕咁鬆軟架....5知算5算係海棉旦糕呢....

sun整既chesse cak ...
色水好靚喎!

子爵府

原帖由 AnnaFlower 於 09-8-25 13:52 發表
色水好靚喎!

thanks you....但你講邊個旦糕先....

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 chinghomama 於 09-8-24 16:28 發表
如題....

另外, 重想問下, 咁如果我用整日式芝士旦糕既方法, 減去芝士片 (即用低筋粉 + 糖 + 旦 + 牛油 + 淡忌廉), 咁整出嚟既旦糕, 係咪即係牛油旦糕定係海綿旦糕呢, 請賜教.....又或者會同呢2種旦糕有咩5同呢.... ...

請問有冇食譜呀 ?? 我想學你咁整, 唔知份量.

子爵府

原帖由 rolandbb 於 09-8-25 15:15 發表

請問有冇食譜呀 ?? 我想學你咁整, 唔知份量.

我係用呢個食譜架 (copy from 為食貓)
不過我係用3隻旦7吋模既份量架.....

麵粉30 克
粟米粉10 克
2隻
40 克
卡夫芝士2 片
淡忌廉50 克
牛油30 克

大宅

我想整你呢個海棉蛋糕,可唔可以提供埋做法?唔該晒!
原帖由 chinghomama 於 09-8-25 15:24 發表

我係用呢個食譜架 (copy from 為食貓)
不過我係用3隻旦7吋模既份量架.....

麵粉30 克粟米粉10 克 蛋2隻 糖40 克 卡夫芝士2 片 淡忌廉50 克 牛油30 克

...
再烦,也别忘微笑;再急,也要注意语气; ­
再苦,也别忘坚持;再累,也要爱自己。

子爵府

原帖由 kinbb媽咪 於 09-8-25 23:29 發表
我想整你呢個海棉蛋糕,可唔可以提供埋做法?唔該晒!

如果你按以下個食譜, 係做日式芝士旦糕喎....如果做海綿旦糕, 我試下比我自己呢個你啦....大致上我係跟日式芝士旦糕個食譜做, 但就改左小小野.....做完出嚟個效果就係咁既....

http://photos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc1/hs193.snc1/6493_1202026657095_1421445662_568715_411460_n.jpg

麵粉30 克
粟米粉10 克
2隻
40 克
淡忌廉50 克
牛油30 克

做法 :

1. 預熱焗爐 160 C (焗盆加熱水)。
2.
蛋白 + 糖 25克,用電動打蛋機打至企身。
3.
蛋黃 + 糖 15 克 ,用手打至淡黃色。
4.
篩好麵粉及粟米粉。
5.
淡忌廉 + 牛油 ,一同隔水煮熔 。
6. 攪勻 (2)+(3), 篩入 (4), 加 (5) 攪勻,隔熱水 焗 30 分鐘。

p.s. 以上食譜及做法, 係參考'為食貓'既食譜後自行加減....

首頁

尾頁

跳至