自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

同你一樣,我個仔晚晚逼佢入房瞓覺都要磨起碼成個鐘或以上先瞓得著!!!! 而家返學又早過以前,佢晚晚係咁我真係暈低。

原帖由 奀奀豬0702 於 09-9-2 10:51 發表

你個女叫YEAR呀係咪, 我係0607見過你, 甘CHECK左有咩結果?要點做?講起訓覺, 同我仔訓覺簡直係一種折磨, 晚晚同要1~1.5個鐘先訓得著...好似好多野諗甘, 我真係想死, 試過好多方法都係甘.. ...

子爵府

原帖由 甜芋 於 09-9-2 11:07 發表

"佢叫我, 我話等一等就來, 好快架, 甘佢就發脾氣, 一叫我一定要即到"-----呢樣嘢,如果你未滿足到,佢會發脾氣發成點?定係嬲你大喊,但唔會做傷害自己的行為? 如果佢凈係大喊,係安全的範圍內,等佢喊.但係你冷靜,唔好 ...

只係大叫同埋喊LAW, 唔會傷害自己, 但一喊就好容易嘔, 我最怕架LA, 好難TUM, 試過幾次大叫喊完嘔完, 第2日成把聲沙晒, 成2,3個WEEK先好返

男爵府

原帖由 奀奀豬0702 於 09-9-2 10:45 發表

經想因小事大發脾氣, 例如我做緊野, 佢叫我, 我話等一等就來, 好快架, 甘佢就發脾氣, 一叫我一定要即到, 一秒都唔等得, 好多時我都即刻走埋去, 但有時真係去緊TOILET, 洗緊手MA, 佢會不斷大叫, 叫到自己面都紅晒. ...

"好像昨天我揍佢放學抱佢回家, 到達LIFT大堂時我同佢講話你個書包從我膊頭上滑左落來, 你落地先啦, 我整返好再抱你啦,點知一放佢落地佢就發脾氣, 不斷係LIFT大堂跑來跑去, 大叫" ----- 好興奮跑來跑去呢part.你可以試下,預先俾奀豬知道,下一步可能會發生的事.講時,係安靜的環境下,盡量俾少啲嘢干擾到佢.細細聲同佢講.你需要講得清晰簡短.如果有一次,佢等電梯時冇喊,或者冇癲跑,你就即時開心讚佢.

佢上音樂堂唔願入去.如果佢入咗去上堂,表現係點?可以同小朋友一齊合作唱歌,就ok.如果上堂都走黎走去,要老師落藥.

食物唔啱唔食. 你轉下整法,佢是否接受. 比如:唔食腸仔.但係你同片紫菜包住,佢會食.

書局都好多專注力訓練.社區中心有社工,你可以去問下.評估便宜的,等政府. 但要排期.小朋友大得好快.你越早識,越早可以幫佢.
快樂的甜芋快樂的甜芋

男爵府

原帖由 奀奀豬0702 於 09-9-2 11:18 發表

只係大叫同埋喊LAW, 唔會傷害自己, 但一喊就好容易嘔, 我最怕架LA, 好難TUM, 試過幾次大叫喊完嘔完, 第2日成把聲沙晒, 成2,3個WEEK先好返

通常佢唔會食得好飽0架.試下俾佢知道,佢喊到嘔,都嚇唔到你的感覺. 但係都要係安全範圍內.啃親就麻煩啦.

快樂的甜芋快樂的甜芋

子爵府

原帖由 bowling2004 於 09-9-2 11:07 發表
樓主,
嘩,乜真係同我個仔既情況咁似??????????
直頭係一模一樣咁滯!!!!
佢今年返小一喇,佢響幼稚園時d脾氣臭到出晒名!!!
同你小朋友一樣,佢一搵我我就要即刻報到架喇,一遲少少佢就發晒脾氣。成日周身郁鍾意搞搞震。但係做 ...

甘你去邊度同佢上專注力CLASS?
真係幾似, 他做佢LIKE既野時, 例如玩D同數字有關既野時真係好專心, 叫都冇反應, 有時會答我:我仲未得(閒)住!
甘你有冇去同個仔做D咩TEST?
亞仔都係經常搞搞震, 整估人...佢勁開心mouth:
致於訓覺, 除左BB時冇甘難入睡, 我都比佢折磨左2年, 有時仲成2個鐘都訓唔倒 , BB時期都係訓得少, 容易醒, 現在更加唔LIKE訓覺, 但第二日返學又唔肯起身WOR!

子爵府

原帖由 甜芋 於 09-9-2 11:24 發表

"好像昨天我揍佢放學抱佢回家, 到達LIFT大堂時我同佢講話你個書包從我膊頭上滑左落來, 你落地先啦, 我整返好再抱你啦,點知一放佢落地佢就發脾氣, 不斷係LIFT大堂跑來跑去, 大叫" ----- 好興奮跑來跑去呢part.你可 ...

唔該你呀!你好似好專業呀, 我都諗住試吓搵社工

男爵府

原帖由 奀奀豬0702 於 09-9-2 11:32 發表

唔該你呀!你好似好專業呀, 我都諗住試吓搵社工

不客氣.我不是專業的.只是我有兩位比較有性格的小朋友.不用被一個評估之后的結果嚇倒.你係佢媽媽,信自己,一定可以幫佢.努力!
快樂的甜芋快樂的甜芋

男爵府

原帖由 奀奀豬0702 於 09-9-2 11:29 發表

真係幾似, 他做佢LIKE既野時, 例如玩D同數字有關既野時真係好專心, 叫都冇反應, 有時會答我:我仲未得(閒)住!
亞仔都係經常搞搞震, 整估人...佢勁開心mo ...

瞓覺呢度,俾佢日頭攰啲,得唔得?比如做多啲跑,游水的運動.夜晚定時間,熄燈或者你講故事.陪佢瞓.
快樂的甜芋快樂的甜芋

子爵府

原帖由 甜芋 於 09-9-2 11:36 發表

不客氣.我不是專業的.只是我有兩位比較有性格的小朋友.不用被一個評估之后的結果嚇倒.你係佢媽媽,信自己,一定可以幫佢.努力!

多謝你呀, 不過而家要去揍佢放學LA, 明天傾過啦!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我覺得有d問題係樓主度喎 ~
1. 佢玩緊我個手提電話 - 哩件唔係玩具呀
2. 我揍佢放學抱佢回家 - 3歲啦, 仲要抱住返屋企
3. 佢都鍾意食既食物, 佢都唔食, 又喊 - 平時係屋企都係由得佢唔食?

阿仔控制左你啦 ... 要你行就行, 要你抱就抱, 角色調轉, gifted 唔一定有行為,情緒問題, check佢有幾資優, 幾高IQ係解決唔到問題 ...

題外話: 以前睇明珠台一個節目, 係英國有人用omega3哩幫助有過度活躍, 情緒有問題的小朋友 ... 請教下醫生

淡淡的來, 好好的去 ....

伯爵府

原帖由 奀奀豬0702 於 09-9-2 10:51 發表

你個女叫YEAR呀係咪, 我係0607見過你, 甘CHECK左有咩結果?要點做?講起訓覺, 同我仔訓覺簡直係一種折磨, 晚晚同要1~1.5個鐘先訓得著...好似好多野諗甘, 我真係想死, 試過好多方法都係甘.. ...

你真好記性....
check咗嘅結果係"預計"係資優, 預計iq係138+,
我個女係特別case, 暫時6個月返去check 1次....
不過, 我無咩特別谷, 亦無特別話比人知佢係資優
只係讀國際學校咋, 有同學校講, 依家3歲, 本應k1,
不過學校比佢係k2學習
一定要講道理, 脾氣都幾"臭"
訓係最大問題, 以前我都好緊張佢瞓得唔夠, 依家真係"睇化"咗, 由佢玩到眼瞓先瞓...
我唔想係呢道講太多, 你可以pm我...

水晶宮

畀面勳章

我未帶佢去上class,因為我想睇定d先,睇下今年小學老師會唔會咁樣講。因為我覺得,始終幼稚園既老師睇法同小學老師可能會唔同。如果連小學老師都咁樣講,我就會睇下老師有咩意見。
唉! 一模一樣mouth: !! 佢專心起上黎真係響佢隔離打鑼佢都唔會有反應。又係猛話未得未得! 你嘈多佢幾嘈佢就發脾氣架喇。其實我都唔會點樣就佢架,有陣佢發脾氣我都唔睬佢,等佢自己冷靜。除非響街佢癲起上黎梗係要控制下啦。其實佢都係,由細到大學野都好快,好細個已經識講野,仲要有層次既。呢d唔係我講架,係人地(包括以前老師同其他家長,親戚朋友咁)講。我都唔想諗佢係咪咩特殊,我只係想佢好次一般小朋友咁乖乖地已經夠 反而我而家有樣野擔心緊,唔知係咪我唔識教,可能有陣佢問得太多我stop左佢,佢而家學野好似慢左,冇之前咁快。
我同你一樣,都唔知咩門路去做test或上class。我又唔想好似特登當佢係特別d咁去睇佢。
我仔都好鍾意整蠱人架!

原帖由 奀奀豬0702 於 09-9-2 11:29 發表

亞仔都係經常搞搞震, 整估人...佢勁開心mo ...

子爵府

原帖由 bplus 於 09-9-2 11:46 發表
我覺得有d問題係樓主度喎 ~
1. 佢玩緊我個手提電話 - 哩件唔係玩具呀
2. 我揍佢放學抱佢回家 - 3歲啦, 仲要抱住返屋企
3. 佢都鍾意食既食物, 佢都唔食, 又喊 - 平時係屋企都係由得佢唔食?

阿仔控制左你啦 ... 要你 ...

我個仔係受軟唔受硬, 玩我個手提係單一事件, 係我睇唔倒既情況下佢自己拿的, 並唔係我比佢玩, 我從來都冇把手提電話當玩具比佢玩!只不過呢件事係最近發生, 我拿來舉例!我唔係未辛苦過, 如果我唔抱佢, 佢會唔行, 又或者撻係條街度, 唔會同你妥協, 佢性格固執, 同佢對抗係冇用的!至於食野方面, 係屋企從來未試過甘, 我亦唔明佢點解係學校先係甘!!
CHECK佢幾資優唔係我目的, 只係學校建議我做, 我唔要人LABEL我仔有幾資優, 況且又唔一定係資優!!想收集多D資料去幫亞仔咋!
ANYWAY, 多謝你!

子爵府

原帖由 giraheiyear 於 09-9-2 12:27 發表

你真好記性....
check咗嘅結果係"預計"係資優, 預計iq係138+,
我個女係特別case, 暫時6個月返去check 1次....
不過, 我無咩特別谷, 亦無特別話比人知佢係資優
只係讀國際學校咋, 有同學校講, 依家3歲, 本應k1,
...

甘學校都幾好, 可以配合倒你!
我仔又係要同佢講一大堆導理, 佢先會妥協, 唔會屈服於大人權威下, 就算你幾惡都係甘話!我有空PM你傾吓揍仔心得啦~THANK YOU

子爵府

原帖由 bowling2004 於 09-9-2 13:58 發表
我未帶佢去上class,因為我想睇定d先,睇下今年小學老師會唔會咁樣講。因為我覺得,始終幼稚園既老師睇法同小學老師可能會唔同。如果連小學老師都咁樣講,我就會睇下老師有咩意見。
唉! 一模一樣mouth:mouth:" /> !! 佢專心起上黎真 ...

我都係甘諗, 況且佢一生人第一次上學校, 都係睇定D先, 可能適應比人慢D掛

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 奀奀豬0702 於 09-9-2 10:45 發表

經想因小事大發脾氣, 例如我做緊野, 佢叫我, 我話等一等就來, 好快架, 甘佢就發脾氣, 一叫我一定要即到, 一秒都唔等得, 好多時我都即刻走埋去, 但有時真係去緊TOILET, 洗緊手MA, 佢會不斷大叫, 叫到自己面都紅晒. ...
k
嘩,d脾氣同我囡一樣,剛k1番學,今日已經比老師捉住我傾計,話佢d情緒問題....我都5g點算..無哂辦法,我都控制5到佢...
開頭適應期頭2日陪住佢番學,都睇到佢係咁,人地做乜,佢就偏5做,自己周課室走,去搞玩具,亂發脾氣..以為我5係到無得"似"住會好d,點知都係差5多...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我大女都有呢d情緒問題,亂發脾氣,一日喊9次,從來坐唔定,個樣攰到pk都唔會訓晏覺,由k1比miss講到k3都重係只坐半個pat...一夠5分鐘就周圍走...佢有3個班主任...上堂時佢多數唔聽書...走左去其中tick緊簿吸緊印仔個miss度...但係佢除左運動比較差之外...全部都ok冇問題...返左一個星期自己識睇哂讀哂派出全班4x個同學既全名練習簿...係當日放學接佢時miss覺得佢記憶力強同我講既...我冇教佢中文字只教英文a-z...1-10-.-就係咁多...不過佢歲幾就講句子揸筷子夾腸粉食...一個月一次十個8個朋友黎我地屋企玩...除哂d鞋既門口(話實次次都未必一樣啦)佢可以講中哂邊對係邊個既...5顏6色既電話...煙仔...手袋...都分到哂-.-嗰時只係知佢求資慾好強...最後聽miss講排智力測驗排到k3...check完係"懷疑過度活躍"@_@+"少少憂慮症".話重係懷疑&唔洗覆診..咁即係點?其實我覺得係佢由細到大比人縱壞左...小小失敗都接受唔到所以先一日喊9十幾次...想要既得唔到咁脾氣自然就唔會好.佢k2我生細妹...好多時都要睇妹妹冇得好似佢一個嗰時咁照顧佢.可能冷落左佢.佢到而家小二有時都重會同我講好驚冇左我.so先會有恐懼感同埋愛哭既表現.又接受唔到人地對佢既批評.只係好小既野都唔得.唉~我都好頭痛...雖然到而家都重有咁既情況出現...但我睇到一路大就好似冇細時咁嚴重...不過就好擔心佢到底係唔係...記得check嗰時個姑娘話小三就會好明顯咁睇到佢係咪真係"過度活躍"...但係其他/.\...
~大bb揍住兩個可愛的小bb~超辛苦但好富足^^~
~祝願每個人都有開心快樂既人生~
~記住甜酸苦辣是人生必須要走過的~

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 CeciLeung 於 09-9-1 00:27 發表
2~椅,我個女都有哩d病徵喎~
佢好易發皮氣,甚至連講句野都好悔氣,唔想同你講咁架喎

因為佢個腦轉得快過你囉~有時我講野比佢話返我,我都未能夠即時反應,日日問題少女咁,多野問,響街連路牌d字咩意思都問一餐,答完佢,又有新問題問~
我覺得好煩好頭痛,叫佢停幾秒都唔得~
已經約左醫生18號見面啦~
我攪唔好佢d情緒行為,我好驚明年上小一,唔知會點~
又唔知選d咩學校比佢好呀~好煩,9月尾交表啦~

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

Del

首頁

尾頁

跳至