跳至

首頁
34567...12

尾頁

大宅

您既意思係全校太多班, 定係小一太多班, 出年小一收幾多人呀?

原帖由 lovely_jac 於 09-9-13 20:09 發表
各位媽咪,
我那天聽完蒙恩, 發覺佢真係一間好傳統的學校, 我都感覺到佢校風應該不錯, 因為當天接持我們的小朋友都好有禮貌, 老師都好親切。但唯一唔好便係太多班了....同埋好似只得一個外籍老師, 我擔心佢接觸英語 ...

民房

唔好意思, 各位媽咪!
因小朋友係元朗讀書, 但小一係屯門,唔知好多參觀的消息,
想請問蒙恩好難?
20分機會高唔高?

男爵府

育兒性格勳章

原帖由 lovely_jac 於 09-9-10 23:57 發表
bb1027,
原來你搵唔番我地呀...

你諗住幫james 選邊間小學呀 ? 唉月尾要交form..我重1516呀! 慘 !

巫巫媽咪,
上星期6&日去左幾間,何小真係好出色,不過聽校長講野都feel到有壓力... 最衰胡少冇開放日.... 冇得比較。
上年去左梁下同羅陳楚思.... 仲有排諗..... 市中心鄭任安你地又點睇呀?我自己果區就多保記,不過好似市中心個net既小學成績好d.... 都唔知點揀好....

別墅

校長話今年佢地因為太多人報, 所以開左7班小一, 即係話出年會有7班升讀小二. 我記得佢個powerpoint show 出黎小四至小六其中一級都係開7班 , 咁即係話就算千禧校舍標準有36個課室佢都唔夠用, 要另外將2個教員室改為課室, 共有38班. 全校加埋千幾人, 連校長都話管理有難度.

至於10/11年, 校長話開6班, 每班收25 至27人. 唔知到時會否又太多人敲開令佢又開多班呢 ....

原帖由 candybarhk 於 09-9-13 23:29 發表 [url=http://forum.baby-kingdom.com/redirect.php?goto=findpost&pid=372出by-kingdom.com/images/common/back.gif[/img][/url]
您既意思係全校太多班, 定係小一太多班, 出年小一收幾多人呀?

別墅

咁你諗住報梁上定梁下, 我就唔諗住報保記啦, 驚太精英制同辛苦呢.

原帖由 gogoblue 於 09-9-13 21:49 發表 [

url=http://forum.baby-kingdom.com/redirect.php?goto=findpost&pid=37235833&ptid=2563713][/url]

我全程都睇住哥哥..佢真係唔驚..仲好開心....梁下既同學仔好有禮貌...hebe都玩得好開心...
因為梁下又係活動教學..係呢方面,比較活動式..小朋友一定鍾意...

何小係好傳統教學...講座上面都好著重讀書,閱讀方面... ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

原帖由 lovely_jac 於 09-9-14 12:34 發表
咁你諗住報梁上定梁下, 我就唔諗住報保記啦, 驚太精英制同辛苦呢.

我無去梁上open day. 只係去咗梁下..有個家長話我知,梁上係傳統教學..而梁下係活動教學. 好似分咗兩間唔同既學校咁.

我睇過梁下既活動..真係好多野搞,例如,家教會有堂上學整cake..親子班..又去保育旅行..呢d活動我都好鍾意.但另一方面,又驚hebe掛住玩...唔讀書.因為始終有樣野係好現實...考試真係求分數..唔係考你玩得有幾叻..個腦轉得有幾快..始終都係文字式既考試.

但梁下有個家長同我講..佢個女讀傳統教學,而個仔就讀梁下活動教學...個仔比較醒目..活動教學令 到佢用腦..無壓力..轉數快好多..反而個女,就好死板..唔識轉彎..讀到個腦實哂.

我都唔知呀...仲未決定到....活動教學真係好吸引...但傳統教學比較合符現實.

男爵府

育兒性格勳章

星期六去左莊上﹑何上,星期日去左保方.... 三間都各有特色。不過感覺上何上﹑保方配套好d,校舍比較新。

想問下大家會唔會誇區揀學校呀?因為我對何上同胡上都有興趣,但唔係舊生,第一輪應該唔駛旨意入到,第二輪誇區又得10%掙.... 兩輪機會都好渺茫....

侯爵府

原帖由 bb1027 於 09-9-14 13:34 發表
星期六去左莊上﹑何上,星期日去左保方.... 三間都各有特色。不過感覺上何上﹑保方配套好d,校舍比較新。

想問下大家會唔會誇區揀學校呀?因為我對何上同胡上都有興趣,但唔係舊生,第一輪應該唔駛旨意入到,第二輪誇區又得10%掙... ...

保方係咪方黃錦荃呀??

我唔會誇區囉...因為大抽獎時好蝕底...

大宅

第一輪好大機會

原帖由 hk2701bb 於 09-9-14 10:46 發表
唔好意思, 各位媽咪!
因小朋友係元朗讀書, 但小一係屯門,唔知好多參觀的消息,
想請問蒙恩好難?
20分機會高唔高?

大宅

保方係70區架

原帖由 gogoblue 於 09-9-14 16:14 發表

保方係咪方黃錦荃呀??

我唔會誇區囉...因為大抽獎時好蝕底...

侯爵府

原帖由 candybarhk 於 09-9-14 18:53 發表
保方係70區架

我有樣野唔係好明..even聽完講座都係唔明..

第二round 係咪自己所住個區抽到入讀既機會大好多?

即係我報71區, 選返71區既學校...咁我入到既機會比誇區大?

大宅

您係咪住碼頭(70區)?

原帖由 gogoblue 於 09-9-14 19:18 發表

即係我報71區, 選返71區既學校...咁我入到既機會比誇區大? ...

別墅

各位 , 個profolio 搞成點呀 ? 開始左未 ? 那封自廌信真的不知從何開始呢 !!!1

原帖由 candybarhk 於 09-9-14 19:25 發表
您係咪住碼頭(70區)?

侯爵府

原帖由 lovely_jac 於 09-9-15 10:28 發表
各位 , 個profolio 搞成點呀 ? 開始左未 ? 那封自廌信真的不知從何開始呢 !!!1

自廌信除咗in保圓要用之外, 係咪到時叩門先要架..

我無整咩profolio 喎....我只係copy 咗k2個學習評估..
屎啦..係咪要整架.....

男爵府

育兒性格勳章

原帖由 gogoblue 於 09-9-14 19:18 發表

即係我報71區, 選返71區既學校...咁我入到既機會比誇區大? ...

第二round即係大抽獎,甲一至三可以誇網,乙就自己網既學校囉。大抽獎其中10%係任何網既小朋友都有份爭,之後的90%就只有同網既小朋友爭。

整體黎講,大抽獎甲部學位佔會校學位5%,而乙就佔45%。

如果你係70區,心儀71區學校,你只可以甲部填佢,爭取71區10%學位,乙部你只可以填番70區學校。

但如果你係70區,心儀70區學校,你甲同乙都可以填該校,如頭10%唔得,都仲有乙部90%既機會。所以誇網的機會相對比較細囉。

如有錯誤請指教~

別墅

個profolio 我諗住都只係做俾保圓算啦 , 雖然入到機會不大, 但都俾呀囡試吓囉 ! 明天千禧開放日, 有無媽咪會去聽呀 ?

原帖由 bb1027 於 09-9-15 13:39 發表

第二round即係大抽獎,甲一至三可以誇網,乙就自己網既學校囉。大抽獎其中10%係任何網既小朋友都有份爭,之後的90%就只有同網既小朋友爭。

整體黎講,大抽獎甲部學位佔會校學位5%,而乙就佔45%。

如果你係70區,心儀71區學校 ...

別墅

喂喂...保圓係咪今日開始收表呀 ? 大家交左未呀 ? 我就未交, 唔知係咪好多人排隊交呢 ?

原帖由 lovely_jac 於 09-9-19 00:09 發表
個profolio 我諗住都只係做俾保圓算啦 , 雖然入到機會不大, 但都俾呀囡試吓囉 ! 明天千禧開放日, 有無媽咪會去聽呀 ?

大宅

-

男爵府

我今日交左表啦, 應該未係好多人交, 我見我係個file入面第3-4張紙的名單上, 應該未過100人, 除非佢地唔止一個file. 今日中午去到時剛見到上次簡介會果位女NET帶住一班小朋友上旅遊車去上游水堂, 見到都開心.

但佢始終未有升中既成績睇到, 唔知水平如何.

大宅

-

首頁
34567...12

尾頁

跳至