自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

有了bb快12weeks了...

在完成沒有savings下, 和先生想過還是想生下來...最多大家再慳d....

早幾日再review日常開支,發覺基本上只有4,000元我(和bb)可以用....

4,000元仲未計我返工食lunch, 星期六,日搭車探下家人, 晚飯, 買早餐,日常屋企既食物, 用品.....

bb出世後....要媽咪幫我看....當然我要加多2,000家用給她...她都好辛苦的...

即是我只有2,000剩.... 2,000我要用來買pampers, 奶粉, 一日3餐, touch wood要睇醫生, 紅白2事 (如有)...

到bb大了.....要上幼稚園....2,000學費, 雜費, 車費....

根本是afford唔到其他生活上的開支....

最後我們決定了不要bb....

我地兩個有做野, 但都養唔起一個bb...好可悲....

伯爵府

原帖由 MrsSorry 於 09-9-3 11:23 發表

在完成沒有savings下, 和先生想過還是想生下來...最多大家再慳d....

早幾日再review日常開支,發覺基本上只有4,000元我(和bb)可以用....

4,000元仲未計我返工食lunch, 星期六,日搭車探下家人 ...

唔好傷心了.
bb知道你地既難處, 會明白的.

希望你同你老公, 俾心機做野, 揾多$$, 再生bb.

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 MrsSorry 於 09-9-3 11:23 發表

4,000元仲未計我返工食lunch, 星期六,日搭車探下家人 ...

宜家好多家庭都有咁嘅經濟問題... 唉....

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

睇完都唔知點講好...

別墅

幼稚園可以揾d平平屋村幼稚園,減左學劵都唔係比好多, 最重要係你地想唔想要個bb , 經濟方面有需要之家庭,可向社會福利署申請「學前服務繳費資助」, 但詳情你要再問社署.

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

其實樓主... 我都好明白你... 坦白講 , 我同老公同你情況都係差唔多 , 兩公婆都有嘢做... 但之前真係計唻計去都覺得生BB之後會個個月入不敷出... 但係...

我哋兩個都都覺得 , BB 就一定要生架喇... (宜家努力緊),船到橋頭自然直... 到時真係頂唔順,就同我啊爸啊媽商量,我哋搬番去住,(我嫁咗後,間房仲好好架),99就搬去姑9度住囉!賣鬼咗層樓囉!

如果宜家仲唔努力整個B出唻... 怕再拖吓先生... 將來我哋退休佢都未中學畢業呀...

唉... 真係... 想講又一匹布咁長...

唔知多唔多人好似好咁諗呢?

民房

原帖由 stevepen 於 09-9-3 12:16 發表
幼稚園可以揾d平平屋村幼稚園,減左學劵都唔係比好多, 最重要係你地想唔想要個bb , 經濟方面有需要之家庭,可向社會福利署申請「學前服務繳費資助」, 但詳情你要再問社署. ...

平平地都要1,000 (我估)
我地有兩份收入....都唔洗旨意申請任何社署既subsidy....

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

半日幼稚園減左學卷只需幾十至幾百元。

如果你唔比阿媽湊, 可以比育嬰園湊, 如果你申請到全免學費, 就唔洗錢, 你可以計下有無資格?
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

如果外家有地方, 搬返去同阿媽一齊住真係可以慳好多, 又冇咁辛苦, 仲可以帶飯 tim... 樓主諗諗丫...

**

原帖由 baby_chu 於 09-9-3 12:28 發表
其實樓主... 我都好明白你... 坦白講 , 我同老公同你情況都係差唔多 , 兩公婆都有嘢做... 但之前真係計唻計去都覺得生BB之後會個個月入不敷出... 但係...

我哋兩個都都覺得 , BB 就一定要生架喇... (宜家努力緊),船 ...

大宅

好媽媽勳章

我覺得如果因為$而唔要個bb, 好可惜呀... 除非你哋一直都冇打算要啦...

其實平有平養, 有好多嘢都可以慳... 你可以帶午飯返公司食, bb可以食人奶, 用尿布, 打針又可以去健康院打, 讀書都有好多平幼稚園 (又或者到佢讀書時你哋生活環境已經有改善呢...), 最多唔讀咩鬼playgroup同幼兒班...

至於星期六日出街要使$, 你哋都唔使太擔心, 因為bb細個果時, 其實都唔會成日去街架喇...

我細個屋企都有困難, 我媽係家庭主婦, 我爸打兩份工去養我哋一家四口, 我同細佬而家咪一樣牛高馬大... 可能你會覺得俾唔到最好嘅嘢俾bb, 但我相信bb大個咗會明白同體諒, 更加感激你哋冇放棄佢...

珍珠宮

畀面勳章

睇完樓主既TOPIC,都唔知點講好,但睇番其他BK SISTER係想生BB既TOPIC,就想叫樓主三思,生命黎架.......

民房

原帖由 baby_chu 於 09-9-3 12:28 發表

我哋兩個都都覺得 , BB 就一定要生架喇... (宜家努力緊),船 ...

好感動睇倒你既留言....因為終於有人明白我....

我都係有層樓 (負資產tim), 如果而家賣左去, 冇得賺, 等於租左10年樓....如果我continue供落去....供多幾年...我地就可以老左都唔洗訓街....但就afford唔倒有bb...

如果我下定決心賣樓要bb...我都係要租樓....租樓都係要幾千....6000都要掛.....我地老左又點呢....唔通租一世樓?

民房

原帖由 mcdullyiu 於 09-9-3 12:36 發表
半日幼稚園減左學卷只需幾十至幾百元。

如果你唔比阿媽湊, 可以比育嬰園湊, 如果你申請到全免學費, 就唔洗錢, 你可以計下有無資格?

全日托學費好似都要4-5,000

我有層負資產樓, 兩人月入40k, u-grad, 好諷刺....但真係生唔倒一個b....

所有政府既subsidy都輪唔到我用

禁止訪問

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我地兩公婆收入加埋都無 40k . 都係一層負資產, 有2個小朋友 . 其實生小朋友洗費真係多有多洗,小有小洗, 生左出黎你就識得點去慳住用. 如果係要計過度過既真係唔敢生 .
老生常談: 船到橋頭自然直 .

原帖由 MrsSorry 於 09-9-3 12:52 發表

我有層負資產樓, 兩人月入40k, u-grad, 好諷刺....但真係生唔倒一個b....

大宅

好媽媽勳章

吓? 我真係唔多明白, sorry, 我朋友兩夫婦同你哋嘅收入差不多, 仲要養兩邊父母, 要供樓, 都可以生咗兩個小朋友, 而且兩個小朋友都可以返學, 唔使subsidy, 亦唔係普通屋村學校... 我都唔明點解人哋得你哋唔得...

再講, 好多家庭都冇$40k收入, 但都依然可以養活一頭家喎... 會唔會係你哋要求高咗d呢?

希望你唔好介意我直接!!

原帖由 MrsSorry 於 09-9-3 12:52 發表

大宅

原帖由 wendycyp 於 09-9-3 13:03 發表
吓? 我真係唔多明白, sorry, 我朋友兩夫婦同你哋嘅收入差不多, 仲要養兩邊父母, 要供樓, 都可以生咗兩個小朋友, 而且兩個小朋友都可以返學, 唔使subsidy, 亦唔係普通屋村學校... 我都唔明點解人哋得你哋唔得...

再 ...

無錯..我第一個反應都係~~o下!~~

我兩公婆...月入20-25k(因為c6份工唔stable..最壞情況下..只有我一份人工 11k)...我地租屋, 工人, 2個小朋友, 2隻狗...我地一樣拎唔到任何subsidy,,,公屋都apply唔到...雖然真係捱得好辛苦...不過返到屋企見到2隻衰豬..真係咩都唔記得晒架喇

樓主...你會唔會想太多喇(唔好意思...我明白家家有本難唸的經...不過依你地人工...無可能1個小朋友都養唔掂囉)

大宅

Mrs sorry,
見你個case, 感到難過.
而家樓市升緊, 會唔會好d...
同屋企人商量下, 有無彎轉.
12w已經唔細, 有手有腳 唔係想有就有. 三思

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

MrsSoory,

我同你一樣,2公婆都係u-grad,我地收入差不多50k,但沒有物業!我地只係養左3隻小動物!

但有時我唸,就係我地'所謂讀過書'的人,用好多理性,理智去分析事情,所以有時想做一件事都唔敢,因為'客觀'現實唔容許去做!

去BB,係一件大事,廣告都有講,要成400萬!但天無絕人之路,養小朋友最重要就係父母陪佢一齊成長同經歷,每個階段都有父母同行,至於,要用幾$,讀書要幾$一個月,學野又要用幾$就已經係後話,況且,你2公婆都會有機會加人工,再搵多D架,唔好太灰心,因為天無絕人之路!

不過,我亦都理解,家家有本難唸的經,每家庭經濟情況總有難處,外人亦不會明白!

有BB係福氣,好似我地禁,想要都......

祝福你!

伯爵府

畀面勳章

樓主2公婆月入40k都話養唔到一個bb
咁草率便決定唔要bb,究竟係咪真係有想清楚?
sorry,我真的不太明白

首頁

尾頁

跳至