論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

怕影響平日她的工作,她幾天不夠精神;另外,自己又怕她downland我的電腦資料!已download了我的music.
我應該掂處理?????謝謝大家!
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

子爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

首先, 妳自己部電腦要加上 password, 咁, 佢咪開唔到黎download 囉, 另外, 妳個wifi (上網線)都要鎖上, 佢咪上唔到網囉.

妳要好series 咁同佢講, 在妳家, 不可以玩電腦, 要玩, 放假在外面才玩. 佢係度係做嘢, 唔係玩.

原帖由 KaKaYa 於 09-9-4 15:08 發表
怕影響平日她的工作,她幾天不夠精神;另外,自己又怕她downland我的電腦資料!已download了我的music.
我應該掂處理?????謝謝大家!

大宅

平時太專制對工人不太好(怖服),太鬆又對自己冇好處;
真是問心都想大家開心....:) 才是妙法
但成個星期弄到沒有精神,真是很大問題;結果即warning2-3次後;又叫agent同去地講道理....(是來工作,不是來打電腦........)
近日,就好番了正常;真是好彩! 不用換工人,如果是賓真是不會.....順攤!
因上次叫個賓賓不好帶住個cap對住我的小朋友;但她的態度很差,說我love it. 真是怕有點晒去地
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

大宅

工人來左咁耐, 5個幾月我都從不check 她的工作, 上星期日自己係屋企煮野比仔仔食,見到廚房都眼火爆,工人放完假回來, 問佢幾時清潔過廚房, 工人都話係昨天剛剛清潔完, 我話真係, 佢都話係, 我話, 我問工人d野幾時清潔完,工人永遠都話昨天, 好啦, 真係比我無心check 之下, 真係廚房上半部, 全是油漬, 真係火都來, 叫她星期一再清潔, 夜晚回家真係check工人, 條pk 都話抺左啦, 我即講, 我唔鐘意d工人講大話,我對你咁好, 我從不check 你, 你就咁對我, 我比多次機會你, 下次再講大話即炒, 我請鐘點好過, 因仔仔都返全日學, 
重話想4800, 我返屋企揍仔好過, 

d 工人對佢地好,佢地就會過份, 唔check 佢地d野, 我聽到d 人講, 都唔知幾時有notebook, 有mp 3, 現在來打工呀, 來開 p 咩

原帖由 KaKaYa 於 09-9-29 13:57 發表
平時太專制對工人不太好(怖服),太鬆又對自己冇好處;
真是問心都想大家開心....:) 才是妙法
但成個星期弄到沒有精神,真是很大問題;結果即warning2-3次後;又叫agent同去地講道理....(是來工作,不是來打電 ...

禁止訪問

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我唔會容許, 因為有部NETBOOK, 一定會心思思要成日玩, 佢點做野呀. 完全不能接受.

一係沒收放假時才比返佢, IF 佢唔肯, 都係炒啦. 佢咁醒識用PC, 叫佢返鄉下做文員啦.

複式洋房

I am allow my maid to use mobile but not in working hours. She can use mobile when finish all duties, sometimes she need to all her family. This is normal! and she using her own sim card.

I brought her a mobile phone for bonus in April, its because she is doing quite good at home.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 luibee76 於 09-9-29 14:57 發表
I am allow my maid to use mobile but not in working hours. She can use mobile when finish all duties, sometimes she need to all her family. This is normal! and she using her own sim card.

I brought ...

樓主講緊手提電腦....

大宅

總結,不可給她們在家玩notebook(電腦),實在她們冇節制及冇精神去做家務!成日心思思,家中無人就勿都不做...玩電腦
真要人同她反面,才停手 所以她開始有notebook就開始大家trouble
雖然大家關係良好,但到不夠精神及冇做家務,大家真是不大高興,僱主實有不滿,工人又不喜歡給僱主blame她,所以真是開始時強行"不可帶notebook電腦回家"

複式洋房

當我發現印印有電腦到她偷錢要炒只有一個月時間. 我老公發現她一路鍡b, 路進出廚房,好奇怪因為無煮飯, 后來先知部電腦開住, 玩緊msn.

我阿媽話佢一路煮. 洗碗, check MSN..!!她做了三年, 無懷疑過 二千多蚊來源
后來我地命令佢唔可以玩電腦同SMS..跟住我地發現佢偷錢先知道佢想博炒!

我地一直對佢都好.. ,但因為佢想找無細路, 無外婆在家D”他條..因佢地開始左玩電腦就叻左,知道多D古怪野!!!

我想講係當D工人佢地開始壞,做雇主要有心理準備佢地隨時作反.好像我炒左工人后,佢兩日找到工,而我地D好雇主,就要找新工人, 要等成兩個月, 找鐘點,自己要做!!! 仲有佢地走左,D 追數信就到!!!! 所以新工人到,就唔好對太好!! 

等待驗證會員

原帖由 sammi.yim 於 09-10-16 14:28 發表
當我發現印印有電腦到她偷錢要炒只有一個月時間. 我老公發現她一路鍡b, 一 路進出廚房,好奇怪因為無煮飯, 后來先知部電腦開住, 玩緊msn.

我阿媽話佢一路煮. 洗碗,一 路check MSN..!!她做了三年, 無懷疑過 二千多蚊 ...

唔該POST 個名去: 好到嘔LIST... 丫...
費事佢害人呀!!!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

所以一開首我都講明唔俾有notebook, 唔可以開工時用手提, 不過佢哋博炒就冇得講, 最終蝕底o既又係僱主!

首頁

尾頁

跳至