跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好苦惱 ! Andrew 唔知點解唔肯飲 milk for whole week la.. 連一餐奶都唔肯飲 . 你baby有無try 過 ar....有咩 method 可以令佢肯飲返milk 呀?

子爵府

HELLO ! 我B三個月打後都係唔鐘意飲奶,直到現在都係印姐續匙餵,依家如果印姐放假果日,我會開糊仔+粥,覺得起碼叫做有奶落肚 !

PINKPINK

複式洋房

我會用奶開麥皮做早餐比個女食, 咁都會有奶成份

男爵府

鐵仔6個月大開始唔肯用奶樽飲奶,匙都唔肯,所以我一路都係用針筒餵到e+......

大宅

好媽媽勳章

過了1歲後可以轉1-2餐奶。
你可以試下比holle的糊仔十奶,它有很多種選:米糊,小米,燕麥片,小麥,堅果等..都有營養。囝囝試過幾種都吃。

子爵府

HELLO ! 我個囝同你個囝一樣,唔鐘意飲奶 ! 我以為得我囝係一個o甘奇怪bb添 !!

pinkpink

原帖由 TVb08 於 09-9-15 17:19 發表
鐵仔6個月大開始唔肯用奶樽飲奶,匙都唔肯,所以我一路都係用針筒餵到e+......

男爵府

原帖由 PINK2007 於 09-9-15 20:50 發表
HELLO ! 我個囝同你個囝一樣,唔鐘意飲奶 ! 我以為得我囝係一個o甘奇怪bb添 !!

pinkpink

2個都係611怪b....

男爵府

伽敏都係針筒餵到e+
工人返左印尼. 連續兩日, 原本一日食 600ml 奶
現在.食500ml
今日,佢唔like 婆婆既魚粥,食得少. 夜晚支幼一口氣飲左50ml. 用針筒餵左50ml,. 糊仔+20ml 奶.
之後,一見針筒就擰頭 . 唉...

你仔仔現在一日幾多餐 & total 幾多奶 ?
原帖由 TVb08 於 09-9-15 17:19 發表

男爵府

原帖由 kmmum 於 09-9-15 22:41 發表
伽敏都係針筒餵到e+
工人返左印尼. 連續兩日, 原本一日食 600ml 奶
現在.食500ml
今日,佢唔like 婆婆既魚粥,食得少. 夜晚支幼一口氣飲左50ml. 用針筒餵左50ml,. 糊仔+20ml 奶.
之後,一見針筒就擰頭 . 唉...

你仔 ...

平時就早餐用針筒餵食270ml, 晚餐訓左先食大約150-200ml, e幾日唔舒服唔肯食固體就全日食左950ml奶....

複式洋房

回覆 1# kmmum 的文章

Andrew 剛15個月. 佢以前一日3 餐奶(200ml/餐) + 2餐粥(2碗combi/餐). 但現在 0 餐奶 + 3-4times粥 ( 2碗combi/餐)+ cheese + fruit. 唔知係唔係一次過出得太多牙仔(4只)既原因呢so唔肯飲奶. 佢一見奶白色就好扤佢 & 推開 & 好似用拉鏈zip his mouth.

男爵府

嘩.. 好多奶. 伽敏 一日頂多600ml 奶.
每餐200ml, 工人放假, 我餵得慢. 夜晚食150ml or less
粥就一樣. 2 combi big bowl
原帖由 TVb08 於 09-9-16 11:18 發表

平時就早餐用針筒餵食270ml, 晚餐訓左先食大約150-200ml, e幾日唔舒服唔肯食固體就全日食左950ml奶....

男爵府

同我個囡一樣食量. but 囡囡只得五隻牙.
原帖由 win218ho1030 於 09-9-16 11:21 發表
Andrew 剛15個月. 佢以前一日3 餐奶(200ml/餐) + 2餐粥(2碗combi/餐). 但現在 0 餐奶 + 3-4times粥 ( 2碗combi/餐)+ cheese + fruit. 唔知係唔係一次過出得太多牙仔(4只)既原因呢so唔肯飲奶. 佢一見奶白色就好扤佢 & ...

大宅

你地用針筒餵奶真係好勁呀!
我阿仔之前一路都叫肯食奶,但都係200mL樓下,佢要食自然食,佢唔食,我都由得佢,因為佢現在不止靠奶了...
現在阿仔十五個月,全日奶量大概350-450mL

男爵府

Hi, Pink Pink:
我個女由識坐開始都係一樣用匙羹餵奶到而家。

原帖由 PINK2007 於 09-9-15 15:11 發表
HELLO ! 我B三個月打後都係唔鐘意飲奶,直到現在都係印姐續匙餵,依家如果印姐放假果日,我會開糊仔+粥,覺得起碼叫做有奶落肚 !

PINKPINK

首頁

尾頁

跳至