論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

佢咩野都無拾 一早起身到依家都唔見佢返黎 今日開始係印尼新年 佢真係不僱一切要出去拜神呀
bb 5月 出世la    http:///album.php?op=album&mid=184776&folderid=1653864&u=0]入黎睇下la

複式洋房

佢去拜神定走佬先? 有冇帶走PASSPORT?佢之前有冇話今日要拜神但你唔比先?可能先斬後奏.

原帖由 味兒 於 09-9-21 10:02 發表
佢咩野都無拾 一早起身到依家都唔見佢返黎 今日開始係印尼新年 佢真係不僱一切要出去拜神呀

大宅

佢passport係agent到架 佢話27號要放假去拜神
bb 5月 出世la    http:///album.php?op=album&mid=184776&folderid=1653864&u=0]入黎睇下la

複式洋房

睛靈勳章

回覆 1# 味兒 的文章

you have to report to police station if she really run away.

洋房

回覆 1# klnbay 的文章

印尼新年呀, 放假大過天, 我的印印27都要放假呀!

別墅

你唔好理拜神or走佬,第一必須要做去報警&call agent,必要保障自已先,如果佢番左屋企喇,都要同agent講及要工人親手寫明今次自己出走......以後不會再犯...^^咁樣就算之後佢玩野都唔駛怕,我的走佬工人都係咁

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

報警同通知入境處イ巨失蹤左。如回來,發警告信給牠。

大宅

佢返黎我都唔會再用佢ga la 攪到我今日工都無得返 下次又走點算 agent到又話無返到去 我林過2天 我又收到信ga la 我依家報左入境處先 話佢走佬 等佢下一張visa唔批佢入境 今晚去左警署 差人話我知 佢自己都有請外傭 我依家無辦法唔比佢係香港搵新僱主 因為佢visa未到期 係visa期內 佢地可以唔駛返印尼 都可以做野 不過一旦visa到期 就一定要再返印尼比錢簽過 之後再黎香港先會唔批佢入境 就好似我印印咁 佢2010年8月visa到期 佢就一定要印尼簽visa 如果佢依家去告我 我唔屈服 大約都會攪好耐 但原來係唔可以無了期咁攪 香港政府只會比半年期限個印傭 如果半年後都攪唔掂 僱主又唔很比錢陪 咁印傭就當輸一定要離港 咁如果我同印印作戰半年 即到明年3月 到時佢再搵新僱主 都唔可以做得長只可以做到8月就要走la 咁是問新僱主又點會請一個只可以做5個月就走ga工人呢 因為一簽就係2年
重要: 係到提醒各位僱主 見到工人visa唔夠年期 通常都係告過個僱主 同斷過約 我依家呢個都係斷約請返黎架 所以我以後唔會再心軟 聽agent講用佢 又話只係個僱主唔好 個姐姐無問題 我個時係用小寶僱傭全港有4間 但我係係旺角個間請佢 我依後都唔會上去搵 之前係佢地到請左個 又係整到我bb好傷 上下唇好似一大孖潤腸咁呀 好無奈又用左$8000送佢走 之後agent咪又係同佢搵左個新僱主 因為佢印尼visa未到期嗎 可以再用佢地黎搵錢嗎 但係呢個工人就下一次就簽唔到visa入黎 la

原帖由 yoyo8066 於 09-9-21 17:58 發表
你唔好理拜神or走佬,第一必須要做去報警&call agent,必要保障自已先,如果佢番左屋企喇,都要同agent講及要工人親手寫明今次自己出走......以後不會再犯...^^咁樣就算之後佢玩野都唔駛怕,我的走佬工人都係咁 ...

大宅

小寶僱傭 is not a good agent. My indo maid has just register in this agent to find her new employer. she has done a lot of horrible thing in my house. E.g. she breaks all my cups and she claims her hands are in pain so I said I must take you to the doc. but she refuse.

大宅

你點知佢係小寶僱傭到搵新僱主架 呢間野以前無咁衰架 我跟開個個agency無做la 佢跟得好好 咩野都好足 依家唉.... 佢地死日都搵d斷約工人再賣返出去 再斷又再賣 有d就話有陪訓 點知新人黎又係咩野都唔識 頭先睇返工人d野 見到佢抄低左好多fd 僱主地址 同姓名 連我隔離屋個個人都有呀 好恐怖呀 又聽到bk 有媽咪係佢到請左個工人來港 之後又有左 問你死未

原帖由 emailtoey 於 09-9-21 23:24 發表
小寶僱傭 is not a good agent. My indo maid has just register in this agent to find her new employer. she has done a lot of horrible thing in my house. E.g. she breaks all my cups and she claims her ha ...

男爵府

樓主想問o下你住邊區?? 咁o岩我個印印又係尋日(21/9)走佬!! 偷o左d 錢, 金鍊, 我d 衫褲....唔知...佢地係咪識得面夾埋一齊走!

不過最可惡既係...佢留低我兩個細路o係屋企自己走o左去, 我兩個細佬得3.5 同2.5歲咋!!

別墅

原帖由 yoyo8066 於 09-9-21 17:58 發表
你唔好理拜神or走佬,第一必須要做去報警&call agent,必要保障自已先,如果佢番左屋企喇,都要同agent講及要工人親手寫明今次自己出走......以後不會再犯...^^咁樣就算之後佢玩野都唔駛怕,我的走佬工人都係咁 ...

同上~~
要報警先~~

別墅

原帖由 wanzz 於 09-9-22 09:17 發表
樓主想問o下你住邊區?? 咁o岩我個印印又係尋日(21/9)走佬!! 偷o左d 錢, 金鍊, 我d 衫褲....唔知...佢地係咪識得面夾埋一齊走!

不過最可惡既係...佢留低我兩個細路o係屋企自己走o左去, 我兩個細佬得3.5 同2.5歲咋!! ...

咁妳報左警未?
獨留細路係屋企係犯法架喎?
有咩事邊個賠返個仔比妳呀??
重要偷野???
一定要報警,等佢呢世都無得再黎香港打工.
唔好害人害物~~

男爵府

我老公尋日睇cam見到唔對路, 即刻飛番屋企, 再報o左警喇...

請問下一步應該點做? inform 入境署? 仲有勞工署呢?

點可以terminate 張 contract 而唔會有責任上身?? 我想係即刻terminate, 因為我唔想個印印出事而我要負責呀!

大宅

我住深水埗 我2公婆一訓醒就唔見左佢la 之後我老公返工 我咪係到拾手尾lar 咁你個個仲衰 留低小朋友在家 有無攪錯呀 我尋晚睇到印姐d野 好多朋友電話同地址 唔知有無你個衰印份呢 你個衰印有無拾埋野走呀 我依家出左e-mail去入境署,勞工處 又fax約解約去入境處 佢地為左拜真主 真係無所不用其極呀 我頭先去左報失蹤la 再過2天 就收到工人立索信 獅子開大口 你住邊呀 睇下佢地2個衰印係咪識得架

原帖由 wanzz 於 09-9-22 09:17 發表

不過最可惡既係...佢留低我兩個細路o係屋企自己走o左去, 我兩個細佬得3.5 同2.5歲咋!! ...

大宅

回覆 8# 味兒 的文章

重要: 係到提醒各位僱主 見到工人visa唔夠年期 通常都係告過個僱主 同斷過約
Totally Agreed

珍珠宮

原帖由 wanzz 於 09-9-22 09:48 發表
我老公尋日睇cam見到唔對路, 即刻飛番屋企, 再報o左警喇...

請問下一步應該點做? inform 入境署? 仲有勞工署呢?

點可以terminate 張 contract 而唔會有責任上身?? 我想係即刻terminate, 因為我唔想個印印出事而我 ...

睇定d 先, 因你個case唔同...... 佢返嚟你可叫警察拉佢, 但你就咁terminate佢就要補多個月人工!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

今日打去agent到 問有無個走老工人消息 佢話尋日印尼領事館 打比佢地要求取回工人的passport 所以比返左個印尼領事館 但我問 我仲未收到工人立索信 佢話7日內工人去攪都得 即是可能下星期會收到 是嗎 我都唔係好信個agent 佢話印尼領事館打黎要取回 都唔知真定假 如果係真即是我工人依家要搵新僱主la
我個走佬工人叫 SULISTIOWATI
ID no.W955559(8)
PASSPORT no. AK915186 到期日係 22NOV 2010
出生日期 18 SEP 1986
入境 VISA no. R526828 到期日係 12/08/2010

首頁

尾頁

跳至