婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

事緣99昨日係無知會之下去0左我屋企...佢之前已去了大嫂度先...而阿哥係吾係屋企0既... 阿嫂有同99落樓下食lunch...我係要返工0既... 0甘c6放工返0黎就話已經話0左99... 絕對吾可以係無通知之下0黎我地屋企...跟住我地就討論...阿嫂算係0甘(阿嫂都係超吾like99的)... 阿哥吾係度都陪99食飯...我就答我一定做吾到... c6話0甘你就吾係一個合格0既新抱... c6話如果係你阿媽0黎... 你吾係屋企...我都一定會同你阿媽食飯... 而點解你吾得呢? 我唸0左一陣...就答c6 "己所不欲 勿施於人" ...我係吾會要你單獨陪我阿媽食飯的...請放心...

大宅

妳99好衰架?

我諗我會同99去食飯,因為老公間唔中都會自己同我爸爸媽媽去食飯

大宅

原帖由 wxxyxn 於 09-9-26 10:58 發表
妳99好衰架?

我諗我會同99去食飯,因為老公間唔中都會自己同我爸爸媽媽去食飯

佢係一個覺得新抱一定要好好服侍佢...但佢絕不因為你對佢好而開心...只會覺得係應份的...所以我一定會同佢保持距離...0甘就免傷和氣喇...

子爵府

2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

點解d 99咁鍾意唔通知人就上人地屋企0架!!
唔通長輩就唔洗專重人既咩:;pppp:

伯爵府

畀面勳章

不過我覺得,唔係個99衰唔衰的問題, 個問題係...2個人食飯你眼望我眼,無咩話題既話,我覺得無必要咁應酬
你話同埋c6一家人咁就無所謂啦

伯爵府

原帖由 boobecky 於 09-9-26 12:04 發表
不過我覺得,唔係個99衰唔衰的問題, 個問題係...2個人食飯你眼望我眼,無咩話題既話,我覺得無必要咁應酬
你話同埋c6一家人咁就無所謂啦

但總好過兩個人買隻眼o係四道牆裡面,更加唔知講咩,我寧願出去食野,你有你食我有我食,食完就送佢走,跟住自己又再回覆舒適既生活!

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 穎穎豬媽 於 09-9-26 10:39 發表
事緣99昨日係無知會之下去0左我屋企...佢之前已去了大嫂度先...而阿哥係吾係屋企0既... 阿嫂有同99落樓下食lunch...我係要返工0既... 0甘c6放工返0黎就話已經話0左99... 絕對吾可以係無通知之下0黎我地屋企...跟住我 ...
全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

大宅

原帖由 穎穎豬媽 於 09-9-26 11:10 發表

佢係一個覺得新抱一定要好好服侍佢...但佢絕不因為你對佢好而開心...只會覺得係應份的...所以我一定會同佢保持距離...0甘就免傷和氣喇...

我bf ar媽都係依種人...佢仲會記住晒你d小錯誤,eg:bf大哥個ex gf(大6),之前話同佢去飲茶,但點知無去,bf ar媽返到來唱足人地幾日幾夜;bf大哥話ex gf好識慳家,bf ar媽就話個女仔其實好大洗,buy到一屋都係d cheap cheap衫(但我覺得女人like buy衫好正常姐,我又唔見得bf ar媽你d衫有幾實際+明貴wo,你自己咪又係buy到一房都係唔著既衫= =!)

禁止訪問

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

我都極少可能同99單獨食飯, 開頭都試過幾次, 佢次次都會係咁講我C6個二嫂有咩問題, 話佢呢樣衰果樣錯, 聽聽都唔知會唔會喺我唔喺到既時候話我啫... 都係少見為妙, 少見少是非~

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

點先叫合格既老婆....?
我個FRIEND無整早餐比老公食就比佢99話佢唔識做人老婆...
原帖由 FM94.8 於 09-9-28 14:00 發表
做一個合格既老婆就得啦,
唔需要做一個合格既新抱.

複式洋房

原帖由 rubyplk 於 09-9-28 14:39 發表
點先叫合格既老婆....?
我個FRIEND無整早餐比老公食就比佢99話佢唔識做人老婆...

哈~原來d媽咪係會咁介意d仔有冇早餐食ga~
我個件又係,成日話:你係我度有早餐食呀.....係xx(即係我)屋企冇人整俾你食呀x1000words

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我覺得有d野好難講,不妨大方d,食飯姐,無咩大不了.

原帖由 穎穎豬媽 於 09-9-26 10:39 發表
事緣99昨日係無知會之下去0左我屋企...佢之前已去了大嫂度先...而阿哥係吾係屋企0既... 阿嫂有同99落樓下食lunch...我係要返工0既... 0甘c6放工返0黎就話已經話0左99... 絕對吾可以係無通知之下0黎我地屋企...跟住我 ...

水晶宮

唉...最慘就係佢連自己老公都唔覺自己合格呢.....
佢老公只會覺自己亞媽即係佢99係100%既好女人好老婆!!! 可能係因為當年屋企窮, 佢99就一個人湊佢兩兄弟(62要返工), 仲要去拎衫返屋企車幫補家計, 又咁又咁......所以佢99都覺自己係完美女人黎嫁~
我個FRIEND就係以前老豆叫做有D錢, 又成日比錢亞媽去打麻雀, 可以打成100蚊番...... 所以佢自己覺得DADDY好o錫MAMMY, 不過佢老公又唔係咁對佢! 佢DADDY唔係到之後佢亞媽一手湊大佢又乜都唔洗佢做, 變左乜都唔識做, 所以佢99覺佢咩都唔識做, 做又做得唔夠好.....佢自己都唔知係自己有問題呀?! 定係99老公要求太高又唔o錫佢唔當係一家人....?! 62就無問題好好既~
唉...要講佢地真係有排講......
原帖由 FM94.8 於 09-9-29 16:56 發表

我都唔知ga, 不過自己老公覺得合格未得lor.
我99都好似你個fd個個咁, 99同我老公講: 唔係我煮比你食, 你屋企邊有得食.

大宅

原帖由 FM94.8 於 09-9-28 14:00 發表
做一個合格既老婆就得啦,
唔需要做一個合格既新抱.

做老婆係絕對合格有餘啦... 係我c6自己都0甘話架... 好好彩c6知我吾係一個佢阿媽認為的好新抱... 佢只須我於生日或過節才見99... 平時99要0黎睇孫... 一定係閒日我返0左工... 亦係我放工回家前離開... 及禁止99直接打電話比我... 有咩只可以搵c6...所以係吾會有咩正面衝突... 不過始終係吾夾... 所以單獨食飯...no way....

水晶宮

你老公真係明白事理,個個男人都係咁就好囉~
我C6有D朋友都明,所以我成日話佢地係好男人,不過有D就會話嫁得比佢就要咁,我會同C6講呢D人嫁左比佢都要離婚!!!
原帖由 穎穎豬媽 於 09-9-29 21:54 發表

做老婆係絕對合格有餘啦... 係我c6自己都0甘話架... 好好彩c6知我吾係一個佢阿媽認為的好新抱... 佢只須我於生日或過節才見99... 平時99要0黎睇孫... 一定係閒日我返0左工... 亦係我放工回家前離開... 及禁 ...

大宅

原帖由 rubyplk 於 09-9-30 13:18 發表
你老公真係明白事理,個個男人都係咁就好囉~
我C6有D朋友都明,所以我成日話佢地係好男人,不過有D就會話嫁得比佢就要咁,我會同C6講呢D人嫁左比佢都要離婚!!!
...

其實係婆媳關係裡...c60既角色係一個好重要0既關鍵...我c6深明吾可要迫我去迎合佢阿媽... 但亦要我遵守... 如99有什麼不對或過份都不可正面衝突... 只要同c6講番...佢必會處理的...

伯爵府

育兒性格勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我到而家好好彩,未試過同隻99單獨食過一餐飯,如果咁唔好彩要我同佢單獨食飯,我諗一定好似食解穖酒一樣囉~

水晶宮

我C6到依家都唔明我點解咁唔鍾意佢亞媽呢.......不過佢既方法係我唔鍾意唔想見就米見囉......
明明佢自己都知自己daddy mammy煩, 我生第二個果時佢都話因為佢地煩唔返去訓, 因為大仔喺果到99湊佢都唔去, 仲好意思問我點解唔鍾意佢地!!!!!!
原帖由 穎穎豬媽 於 09-9-30 20:03 發表

其實係婆媳關係裡...c60既角色係一個好重要0既關鍵...我c6深明吾可要迫我去迎合佢阿媽... 但亦要我遵守... 如99有什麼不對或過份都不可正面衝突... 只要同c6講番...佢必會處理的... ...

首頁

尾頁

跳至