自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

現在等十日後做手術,醫生話要化療.
有無人可話我知點介口,同食甚麼有幫助.

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

Sorry to heard that news...
Wish you get well soon~
Childhood is journey, not a race.

大宅

燕窩,雪蛤榚 不可以食.

祝早日康復!

禁止訪問

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

我睇過本書(医生根據自己臨床觀察), 話早期發現嘅可以以改變飲食習慣"医好"
不過.. 唔知對你仲有無幫助
方法係:戒奶, and 所以奶製品

子爵府

原帖由 danielmorris 於 09-10-4 16:56 發表
加油...如果可快做手術話..好返機會好高..唔好放棄...我媽同我都有呢個病.而我係遺傳....好多姑娘都話..手術後要吃清淡食物....因手術後會有水腫情況......情況改善後....少吃含有刺激素成份食物就(雞...個d)...就ok

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 danielmorris 於 09-10-4 16:56 發表

我媽媽之前都有呢個病, 做左手術. 而家科學昌明, 做左就冇事.唔好擔心. 做左手術要食清淡食物, 唔好食生冷野, 唔好冷親,另外熱毒,蝦,蟹,燒鵝,牛肉,雞蛋同埋生魚湯都唔好飲,燕萵唔好食.我媽都係 4 -5日就出院.自己要多休息.

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

聽講唔好食無磷嘅魚。

仲要係食多D蔬菜生果。

我有兩個朋友,佢地都分別有乳癌,佢地食有機嘅蔬菜生果,有一個直頭唔食肉。不過食唔食肉真係個人選擇。

伯爵府

Take care yourself all your best, 最近在library borrow 了一本書是
勇闖癌關活出生命 作者是勞念慈
本書是位病人對化療的歷程及平日要注意什麼及食療。
飲食方面要減少吃肉食多些生果蔬菜,vitiam A,C,E 及硒etc早日康復加油。

複式洋房

多謝各位關心!
當醫生同我講係既時候,我都無驚,返而老公反應大D.但當知道10日後做手術就越來越驚,5係驚死,係驚痛,我成世人最怕痛.
雞丁:
之前有看過你仲獎的post,你傷口仲有痛嗎?開始做化療未呀?很佩服你,你很勇敢!現在還要你鼓勵我!

珍珠宮

你干祈唔好覺得自己唔好彩,基本上患癌的比率越嚟越高,所以心境平和最重要.
而癌症都係病症一種,同心臟病一樣,係有藥醫,而後生嘅康復情形更好,記往,一定要戒奶,雞,牛肉等,唔好俾自己冷親.

留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

男爵府

唔好擔心,做完手術就會好,我早前都做過乳房手術,唔係好痛,冇開刀生仔咁痛,所以唔使驚,加油﹗

禁止訪問

畀面勳章

伯爵府

鷄唔可以食

子爵府

醒目開學勳章

清淡為主啦...最緊要開心樂觀去面對..努力加油

大宅

支持你. 祝您早日康復
努力面對呀,知嗎

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我無咩可以幫到你, 不過祝褔你身體健康, 快啲好返

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

祝福樓主.

大宅

手術後食得清淡d,add oil....

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

樓主, 努力呀, 我衷心衷心祝福你.

加油加油.

最緊要唔好諗咁多, 要多休息, 唔好咁粗勞.

首頁
12345...6

尾頁

跳至