自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

祝早日康復, 保重身體! 加油!

侯爵府

樓主堅強D, 祝妳早日康復!

大宅

係呀, 燕窩只會益左D 壞細胞. 千萬不要吃.
生果蔬菜, 簡單清淡. 之後係會好攰, 抓緊時間休息.

原帖由 reego 於 09-10-5 10:25 發表

還有雞千奇唔好食,另逢係補品不可掂!祝安康!

大宅

祝樓主早因康服!

子爵府

原帖由 danielmorris 於 09-10-4 18:32 發表
多謝各位關心!
當醫生同我講係既時候,我都無驚,返而老公反應大D.但當知道10日後做手術就越來越驚,5係驚死,係驚痛,我成世人最怕痛.
雞丁:
之前有看過你仲獎的post,你傷口仲有痛嗎?開始做化療未呀?很佩服你,你很勇敢! ...
其實......如果正切腫瘤位置....講真....第二日就唔覺得痛..會有扯住扯住..如果食得好..訓得好..我包你三四日到走得.....因我住住9日醫院..見過好多人都係做呢d手術(三十幾歲..連七.八十歲婆婆都有..所以唔好覺得生癌會好慘,祇不過係要耐少少時間去醫一個長期病)...做手術時間唔會太長(整割腫瘤)....二三個鐘就上病房.......咁頭一日....有好多人都食到野...有少部份食唔到..之後.....第二日就會好生猛........我就做全割(加整型)...咁時間會耐少少....我八點鐘(早)入..夜晚八點多先返上病房......咁有二組醫生同我做手術......現時係個肚有好大條拉練...加無左...個....(乳頭)咁其他都無咩問題....要定期返醫院做物理治療..腫瘤科...同整型科...覆診......傷口唔會痛得好勁.....同埋..醫生開頭話要化療...但最後...都唔駛化同電療......要食佢地開藥就ok(食5年)加油........

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 四眼雞丁 於 09-10-5 13:31 發表
其實......如果正切腫瘤位置....講真....第二日就唔覺得痛..會有扯住扯住..如果食得好..訓得好..我包你三四日到走得.....因我住住9日醫院..見過好多人都係做呢d手術(三十幾歲..連七.八十歲婆婆都有..所以唔好覺得生 ...

呢d病隨時發生喺任何人身上, 謝謝你嘅分享! 祝你以後身體健健康康, 快快樂樂!

複式洋房

今早去醫院見醫生,剛回家,好開心見到甘多有心人支持同鼓勵,我會努力!

我年年都有驗身,今年5月體檢時加了超聲波照胸,事前沒感到有任何不適的.
當報告出時,右邊粒野只是1.9mm(呢個size係細到自己摸都摸5到),事隔三個月現在大到3.2cm.大得快醫生取了樣本化驗,證實有壞份子,並事先講明要做化療.

現在還要等星期三,左邊兩粒也很細粒抽樣本的報告,若同時有壞份子,那兩邊都要搞搞佢.

老公知我非常怕痛,而且身體一向麻麻地,佢仲擔心過我.
見佢甘擔心我都好....無奈!

男爵府

吓!乜連牛都唔食得咩,点解呀!

子爵府

好媽媽勳章

樓主加油呀! 如果我哋呢d少少關心可以令你開心嘅話, 我哋會風雨不改每日上嚟同你打氣, 同你分享每天嘅點點滴滴, 衷心祝福你

複式洋房

大得咁快應該幾惡下, 我建議樓主儘快施手術割左佢, 唔好等.
另外唔知你係咪搵政府醫院呢?因為一般醫生都要割淋巴先確定係咪需要化療, 而政府醫生就係唔係都要化...所以唔使太驚住, 定的黎, 呢個病心裡影響好大, 一定要心平氣和
所有有激素食物都要避免, 好似雞,燕窩,雪蛤咁, 紅肉類暫時儘量小食, 保持住心境平和(我知係幾難不過都要儘量做)
重有其實呢個病係好comment, 依家好多人都有, 唔好太介懷, 我自己都過左5年期, 身邊都有好多朋友好返或正在康復, 唔好比太大壓力自己呀, 加油!!!

珍珠宮

原帖由 danielmorris 於 09-10-5 15:28 發表
今早去醫院見醫生,剛回家,好開心見到甘多有心人支持同鼓勵,我會努力!

我年年都有驗身,今年5月體檢時加了超聲波照胸,事前沒感到有任何不適的.
當報告出時,右邊粒野只是1.9mm(呢個size係細到自己摸都摸5到),事隔三個 ...

發現得早,好快好番,唔好擔心,心情都好影響康復!

天主保佑你!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

複式洋房

原帖由 maybaby 於 09-10-5 15:38 發表
吓!乜連牛都唔食得咩,点解呀!

本來係冇問題, 可惜依家的無良商人打好多激素催谷, 等佢地生長快的, 所以一般有癌細胞既病人肉類最好少食的, 除非你可以確定到食既肉類係冇激素啦

珍珠宮

原帖由 bkfriend 於 09-10-5 15:55 發表

本來係冇問題, 可惜依家的無良商人打好多激素催谷, 等佢地生長快的, 所以一般有癌細胞既病人肉類最好少食的, 除非你可以確定到食既肉類係冇激素啦 ...

咁你有無茹素?
我就多菜少肉,唔食肉我真係唔得!
有時都會諗想食就食,食野可以減壓 ma,依家都無咩介口 lu!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

加油!

一聽到呢D消息我就會喊,加油呀,danielmorris你一定會好返.可否告訴我你幾多歲?

複式洋房

原帖由 webjen 於 09-10-5 16:00 發表

咁你有無茹素?
我就多菜少肉,唔食肉我真係唔得!
有時都會諗想食就食,食野可以減壓 ma,依家都無咩介口 lu!

我依家都差唔多九成食素喇, 不過會食魚囉, 但係無鱗魚就唔食.

子爵府

原帖由 danielmorris 於 09-10-5 15:28 發表

當報告出時,右邊粒野只是1.9mm(呢個size係細到自己摸都摸5到),事隔三個 ...
你唔好咁擔心住先..我5cm多大...但惡性組織得個7mm.....醫生開頭都講晒話化療呀....後來要搵埋腫瘤科醫生再決定呀....先話化同電都無幫助...我右邊都有(二粒..良性)...你平常心面對啦.......呢d野好難講..醫生要割埋淋巴去驗先決定你駛唔駛化療......

複式洋房

原帖由 sosok 於 09-10-5 16:01 發表
一聽到呢D消息我就會喊,加油呀,danielmorris你一定會好返.可否告訴我你幾多歲?

傻豬黎架!5好喊!
我既密碼係39

子爵府

原帖由 danielmorris 於 09-10-5 16:10 發表

傻豬黎架!5好喊!
我既密碼係39
我33炸

複式洋房

原帖由 四眼雞丁 於 09-10-5 16:12 發表
我33炸

所以話你係醒又勁!
細過我勇敢過我!:lol

首頁
12345...6

尾頁

跳至