自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我細妹想結婚, 男女家親戚朋友唔多, 但亞媽堅持一定要擺, 仲要做到足...
想知擺幾多圍先至唔肉酸..

禁止訪問

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我妹都無大搞!日頭著婚紗搵人set頭化妝,就註冊,叫d朋友觀禮,酒樓食中午,晚間係酒樓擺3圍,我妹著d紅色衫裙,得雙方父母d兄弟姊妹食!
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

公爵府

我見過朋友攞3圍囉!我覺得唔一定要大搞先好既,有時賓客少少,主人家招呼仲周到添啦!

伯爵府

上星期五我細佬結婚,佢都無大攪,夜晚在酒店擺3圍,叫律師來註冊,好正呀!
大家最 close 嘅朋友 & 親人食飯,無話肉酸的.

原帖由 fannynsf 於 09-10-7 17:32 發表
我細妹想結婚, 男女家親戚朋友唔多, 但亞媽堅持一定要擺, 仲要做到足...
想知擺幾多圍先至唔肉酸..

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

其實都冇所謂, 好多人都係擺幾圍, 請親戚朋友食餐飯唧!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

伯爵府

我見過最少兩圍:一圍係男女家,另一圍後至熟既朋友!

珍珠宮

叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我見過十圍
我朋友就話佢擺2圍..

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

至親企人一圍都ok

珍珠宮

1、2圍都無咩所謂啦!!!最緊要大家都開開心心...
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我自己結婚... 哈哈~~~ 只一圍... buffet 8個人咋~~~ 哈哈哈~~~

嘻嘻... 正經回你個問題喇.... 我舅父結婚時,只擺5圍...

水晶宮

我結婚一圍都冇...
少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

咁你地見到人地係咪都係做到足? 如斟茶, 著禮服, 裙掛..

我細妹其實想結婚好耐架喇...但因為同媽打argue擺酒問題而拖到依家...因我地見親at least 都有10圍, 但我地數黎數去頂盡只可有4-5圍, 仲要驚D人派咗帖又唔到...唉...

男爵府

我就係無擺, 所以我媽先咁堅持要我細妹擺....我媽成日去飲, 佢都好恨自己有做主人家嘅機會...

原帖由 54heima 於 09-10-8 10:11 發表
我結婚一圍都冇...

伯爵府

我弟婦都算做足,但就無著掛 & 無開門利是嗰 part.
佢有著婚紗 & "褀普"

原帖由 fannynsf 於 09-10-8 10:16 發表
咁你地見到人地係咪都係做到足? 如斟茶, 著禮服, 裙掛..

我細妹其實想結婚好耐架喇...但因為同媽打argue擺酒問題而拖到依家...因我地見親at least 都有10圍, 但我地數黎數去頂盡只可有4-5圍, 仲要驚D人派咗帖又唔到 ...

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我見過三圍,其實可以攪得好睇d請夠四圍,個新郎竟然話d幫手的兄弟姐妹可以唔使請,結果攪到好唔開心,幾乎結唔成婚...

男爵府

三圍,仲要係舊式酒樓用屏風間開吓咁,最好笑飲飲吓個屏風倒下咗。

複式洋房

其實睇下你父母點唸,我上年有個朋友結婚,佢亞爸亞媽勁多friend,加上又係大女,所以擺成30幾圍,真係敬酒都敬到傻。

我有個friend下年結,佢就book左二十圍

侯爵府

圍數多少唔係問題, 只要氣氛好, 開開心心就夠.

大宅

我飲過最少2圍~
其實擺4,5圍都可以照擺~ 因為請得既都係親戚和熟朋友. 無話失唔失禮~ 如果間酒樓有廳房, 自成一角都唔錯!

我自己結婚都叫擺得多...煩到爆...乜都我搞.. 我老公無乜幫手... 我仲要有左成5個月... 辛苦死啦當時... 我諗返真係是但3幾圍同d親戚食飯算... 當初都係阿媽想擺... 佢話男家唔擺.. 女家自己擺15-20圍... 最後擺左30圍(聯婚). 但係辛苦自己...

首頁

尾頁

跳至