跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔本身由出世開始都係 social 型, 喺街會一路同人笑同人 hi , 同人 bye. 邊個都跟 (包括陌生人).

但呢個幾月開始好痴我 (平時係我同嫲嫲湊), 特別係喺屋企wor, 我去廁所同 kitchen 佢尤其好緊張, 喊!氹瞓又要我. 但係我問過嫲嫲, 如果我唔喺屋企, 佢係成個下晝都唔會找我的. 但我一同時存在, 佢就會好痴身.

好怪的, 如果我喺廳上網, 坐佢隔離 (無同佢玩), 嫲嫲同佢玩, 係完全 ok, 但我一行開, 佢就唔同嫲嫲玩, 要跟住. 對爸b都係咁~~~

但係佢又唔會怕人的, 佢一樣可以同d陌生人玩, 喺大x樂我地搭枱佢會主動同人玩, 走會同人 byebye. 但有時有痴到我都驚左佢...

有無d bb都有呢個改變呢?

我好驚同佢去interview 果日佢咁痴實我呀~

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

dormom, 你行開之前有冇話比多多知你去邊? 可能依家小朋友識多咗嘢, 所以想知你去邊?

bebe 都有時會咁, 但都可以用其他嘢分散到注意力, e.g. 如果我陪緊佢, 佢爸爸行開, 佢要跟住爸爸, 我搵玩具引佢, 佢會番來我度 (其實佢好少痴住我, 反而好痴爸爸, 可能我係會惡要佢乖果個, 佢覺得我唔好玩)

另外, 如果多多要跟住你, 但你照走開, 佢會點?

禁止訪問

別墅

Similar situation as mrs.hamster. Adrian was very sticky about a month ago much earlier before I was confirmed. But luckily it only last about 2 weeks and right now he's back to normal - social baby =)

I'm afraid that once my tummy becomes visible and as Adrian approaches terrible 2 it will be worst once again... ...

大宅

我個仔都有咁嘅情況, 都係依個月初開始, 有一日屋企得我同佢, 我連去廁所, 佢都要跟住呀! 平時入廚房, 佢會攀住個門欄, 然後叫媽媽, 我再唔出去, 佢就會喊!

但好在佢出街都好social, interview 又唔會好似樹熊咁痴住!

大宅

韜韜就係搬屋之後痴身左 , 我仲以為係佢太唔熟識個新環境 , 原來係一個過程 ...

大宅

tinypoem,
佢係知我喺邊的. 第二個抱住佢望到我佢有時都係喊......
有時朝早爸爸未起身, 我問多多佢食吾食野, 佢nod, 我話媽咪去整野俾你食好吾好, 佢 shake head, 我話係咪媽咪喺度陪你玩, 佢又 nod..咁我話, 咁你食唔食, 佢又 nod, 我再問佢, 咁邊個去整呀, 佢會話爸爸 lor.

dear all,
其實我睇過篇野, 話痴身都係 trouble two 一個 characterstics.. 因為 bb 1yo 前會以為同媽咪係 一個人黎噃.

所以我又問吓大家睇吓有無咁情況. 因為有時真係有d担心..

mrs hamster,
我覺得多多已經係trouble two, 乜都有意見, 乜都要問佢意見... 真係好 trouble

禁止訪問

大宅

mrs hamster,
我睇篇野話好多時大約18個月都開始架喇. 喺 rachel 媽個 fb 度睇到架. 你都可以睇吓. 不過 philip 純d, 無我隻仔咁惡, 可能無咁 trouble 就真~

禁止訪問

子爵府

一歲左右時個仔都係超痴身,去下廁所都跟到實,唔俾佢跟就喊到好似打佢咁....

反而宜家好好多,我去廚房洗嘢煮飯佢都唔會點嘈,不過超過4個字既都係唔得,一定要攬一攬佢或同佢玩一陣佢先肯放我走。

大宅

我上個月生咗妹妹之後有一段短時間哥哥唔要我,傷心到我呢...
但係好快阿仔就變得勁痴我啦,但佢真係好好動,少啲精力都唔惦。

別墅

Congratulation ar ahwoon666 ! =)

別墅

dormom ,N1 interview多數都係同家長一齊嘅,所以多多應該無問題,不用擔心!!

我謙謙14-15個月似乎已進入terrible 2 您早前在PG見謙謙如爸媽一齊陪佢去就一定要爸媽一齊上堂, 任何一個都不能離開痴實兩個就見識到!!但星期六如得我一個陪去PG就無問題唔會周圍搵人...

宜家去街如我行慢d佢都要dad在門口等埋一齊先出去,雖然宜家都喜歡social但就要我地係佢視線範圍囉

小朋友大個識多咗野就令我地煩惱,佢地真係好有獨特性格同主見...真係令我地父母花盡心思呢....

男爵府

唔好意思, 請問你地提及既trouble 2, 係乜東東黎? 有無書仔教點解決, 我小肥仔都好痴身

佢唔係我湊, 我只係假期先接返黎, 但係星期六我一上到去保母度, 佢就已經去拎鞋要走, 返到屋企, 我一行開佢就會狂喊, 喊到我返去佢身邊先會收聲...出街邊個都唔拖, 淨係要我, 有時候去廁所都要抱埋佢去~~但係如果佢見唔到我, 唔知道我向屋企, 佢自己一個人可以玩得好開心, 又咩人都跟, 唔會成日喊, 我為左呢樣野已經煩惱左幾個星期....

佢而家仲成日發脾氣鬧人, 叫佢唔好佢就會衝埋黎打我=.="

如果有書仔教既話, 我都想買本黎睇下點解決, 因為而家我對住佢真係投哂降...

複式洋房

信信最近都係咁呀, 痴到我真係有d驚。
去Toilet都唔比, 會o係門口大喊;
爸爸抱住望到我都唔得;
我落車買野, 有爸爸o係車度陪佢都嚎哭;
去Interview時爭d做樹熊;
平時最鍾意跟婆婆出街, 依家有時見到我唔同佢一齊去, 佢唔肯去。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

日日都係咁呀
去廚房洗個碗又喊....
去到婆婆屋企只要離開佢視線範圍又喊
連爸爸都唔跟....
一見番我就攬到實一實...慌c我賣左佢咁
但係出街我抱住佢,佢又會同人地byebye 同飛吻喎...

複式洋房

我仔仔都是咁,是我唔可以離開他的視線.....都無法.

別墅

我都係, 可以話一放工回到家就一定要形影不離, 唔要dady, 唔要99, 唔要姐姐......

大宅

好羨慕你地, 我個仔剩係痴daddy, 唔痴我, daddy在視線範圍一定要daddy抱, 有冇人係咁?

首頁

尾頁

跳至