嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

洋房

你哋孖b幾時才介夜奶, 我想幫佢哋介夜奶,應怎辦?
現在夜晚1点幾2点,4点幾5点又要起身,一個起完又到一個,好辛苦呀!

請教吓我啦?

別墅

你孖B 幾大呀, 2-3个月可以試下11点飲奶, 能夠瞓到早上6点就叫做介到架啦, 如果半夜3-4点哭,就比1-2安水佢, 漸漸BB 知道夜晚無奶飲就唔會嘈架啦..

3-4个月大到再將夜奶提前到10点..9点..8点為止,我對女5个多月就完全跟schedule, 8点飲奶, 瞓到早上7点..努力呀

原帖由 vinter88 於 09-10-20 12:35 PM 發表
現在夜晚1点幾2点,4点幾5点又要起身,一個起完又到一個,好辛苦呀!

請教吓我啦?

大宅

MINGGER,

我對孖依家已經4個月, 一日5餐奶, 分別係 早上6.00, 10.00, 下午2.00, 6.00, 晚上11.00

我想問點先可以提早至晚上8.00餵直至早上7.00?

大宅

VINTER88,

我對孖B滿左月就同佢地介左夜奶, 用左7日!

果時, 我夜晚無理佢地, 比佢地CRY足7晚, 咁就介左!

最後果餐要好黑咁餵+好靜, 而最早果餐就開曬燈+開收音機, 等佢地知道日夜的分別!

複式洋房

原帖由 castersugar 於 09-10-20 20:04 發表
MINGGER,

我對孖依家已經4個月, 一日5餐奶, 分別係 早上6.00, 10.00, 下午2.00, 6.00, 晚上11.00

我對孖b依家差不多4個月, 一日4-5餐奶,
2個半至3個月左右佢地自己介咗, 通常
晚上8-10pm餵直至早上6-8am起身.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

佢哋係咪四小時食一餐奶? 當你調教到佢哋可以四小時食一餐奶 而且bb體重又有9-10磅左右就可以試下幫佢哋介半夜個餐奶(即係凌晨四點五點個餐奶)

e.g. 12:00am 食完 咁應該4:00再食 你就留意下佢哋會唔會掛住瞓覺唔會起身食 要你叫醒先食 如果咁樣 你就唔好叫醒bb 由佢瞓啦 咁就拖到6:00先餵bb食

咁之後個schedule就係 6:00am 10:00am 2:00pm 6:00pm 10:00pm (五餐奶)

但呢個係餵奶粉介夜奶方法 如果餵人奶的話 我就唔識呀

希望幫到你啦

原帖由 vinter88 於 09-10-20 12:35 發表

請教吓我啦?

別墅

佢地4个月大, 咁開始食solid 未呀?? 每歺奶食到180ml 未呢??

我對女4个半月開始食solid, 米糊, pumpkin, carrot 咁, 到5个半月就開始以下schedule

7点180ml奶, 11点食糊(用奶開), 2点180ml奶, 5点食糊, 8点180ml奶....餐与餐中間可以食吓生果或者BB biscuit, 2餐糊加3支奶一曰, 佢地日頭夠飽, 夜晚唔會起身食奶架..

原帖由 castersugar 於 09-10-20 08:04 PM 發表
MINGGER,

大宅

MINGGER,

唔該曬, 妳解釋得很詳細!

佢地依家每餐都食到180ML, 而我就近一兩個星期開始試比佢地食固體!

我諗住依家一日比住一餐固體佢地先, 到5個月就再加多餐! 明天會嘗試用妳個TIMETABLE!

民房

hi lovely 孖ma~

I know this is off topic, but do you have good 陪月that you can introduce to me??

I will have my 孖Bs in October, but still cannot find a good helper...><

Please help!!! Thank you!

大宅

原帖由 pinkdoll 於 09-10-21 13:07 發表
佢哋係咪四小時食一餐奶? 當你調教到佢哋可以四小時食一餐奶 而且bb體重又有9-10磅左右就可以試下幫佢哋介半夜個餐奶(即係凌晨四點五點個餐奶)

e.g. 12:00am 食完 咁應該4:00再食 你就留意下佢哋會唔會掛住瞓覺唔 ...

我對b依家4個月, 因為吽牙仔, 每餐奶食得好少, 平均只食到120ml, 最多140ml, 最少可以60ml, 咁如果follow你個time schedule (0600/1000/1400/1800/2200), 夠唔夠飽呢 ?
[url=http://www.TickerFactory.com/]

首頁

尾頁

跳至