嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

我朋友話通常幼兒園/幼稚園會一齊收晒孖B or 一齊唔收, 唔會收一個唔收一個, 我最擔心佢分開佢地... 唔知有冇孖B媽可以分享下你地既經驗??

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

原帖由 tamfamily 於 09-11-3 10:36 發表
我朋友話通常幼兒園/幼稚園會一齊收晒孖B or 一齊唔收, 唔會收一個唔收一個, 我最擔心佢分開佢地... 唔知有冇孖B媽可以分享下你地既經驗??
我twins 是同一班N1 , 通常是同班~

珍珠宮

我對孖b今年會報n 1,我聽人地講通常係會一齊收或者一齊唔收架.

原帖由 tamfamily 於 09-11-3 10:36 發表

洋房

My twin girl got 1 accept and 1 waiting list when applied the kindergarten, but at last also accpet the other one.

別墅

睛靈勳章

你地有無打算將佢地分開唔同班呀?我有對一歲大的孖仔,下年都讀n1. 大仔班內有個三胞胎的媽咪話最好分開佢地,等佢地可以獨立發展,唔好成日自己兩三個玩,聽落也有道理.

別墅

我對孖女而家返K1, 同班..開學時老師特意分開佢地坐唔同枱/唔同group, 不過佢地好反感, 又喊..結果都要安排坐反一齊,唔知係咪女先會咁呢..

而家返咗2个幾月, so far so good, 識咗好多同學仔啦

原帖由 avisf 於 09-11-12 11:50 AM 發表
你地有無打算將佢地分開唔同班呀?我有對一歲大的孖仔,下年都讀n1. 大仔班內有個三胞胎的媽咪話最好分開佢地,等佢地可以獨立發展,唔好成日自己兩三個玩,聽落也有道理. ...

別墅

睛靈勳章

個媽咪意思就係因為怕佢地成日都要一齊,所以要早d等佢地習慣分開.

其實唔係只係女仔怕分開,有時出街我帶一個仔出街,出街o個成日都好似若有所失.

不過我諗一開始返學面對新環境就要分開佢地又好似有d殘忍,難怪會反感.可能等佢地大d,識多d朋友仔,到時先分開應該會容易d.

原帖由 mingger 於 09-11-12 21:58 發表
我對孖女而家返K1, 同班..開學時老師特意分開佢地坐唔同枱/唔同group, 不過佢地好反感, 又喊..結果都要安排坐反一齊,唔知係咪女先會咁呢..

而家返咗2个幾月, so far so good, 識咗好多同學仔啦

...

複式洋房

我都相信學校會一同收或一同唔收. 如果唔係就唔會成日mark住佢地係"孖"係個表格上.

大宅

學校一定會收晒兩個,一係就一齊晤收,但如果同校,可要求分班,等佢地學習獨立 晤洗擔心小朋友晤慣,佢地適應能力,比起我地大人,佢地真係超强

珍珠宮

我對孖b啱啱in 咗n1, 學校見到佢地係孖b,連in都係一齊所以我諗佢地如果收就會一齊收, 如果唔收就會一齊唔收.

首頁

尾頁

跳至