自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問有冇人識點先可開一間電器行, 是否每個品牌都要有sales跟個a/c先可攞到貨, 煩請賜教

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

不熟不做呀! 唔啱聽就算吧!

子爵府

好媽媽勳章

yes,電器好多層面,我覺得好煩瑣,淨係一個插穌都十幾隻款,又要有電工牌,請人唔難,至怕伙計唔do無人幫到手,所以做呢行,老細都要考個牌先

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-11-3 10:58 發表
不熟不做呀! 唔啱聽就算吧!
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

珍珠宮

原帖由 pearjadema 於 09-11-3 10:57 發表
請問有冇人識點先可開一間電器行, 是否每個品牌都要有sales跟個a/c先可攞到貨, 煩請賜教

幾間大行食晒個 market 咁濟啦....

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

別墅

原帖由 renren 於 09-11-3 11:03 發表
yes,電器好多層面,我覺得好煩瑣,淨係一個插穌都十幾隻款,又要有電工牌,請人唔難,至怕伙計唔do無人幫到手,所以做呢行,老細都要考個牌先

hello, 開電器行買電視雪柜呢d都要有電工牌架咩 ???

水晶宮

電器鋪.... 一日可能得3-4個客架咋 (好生意嗰時)

仲要養個師傅....

禁止訪問

別墅

原帖由 EVA222 於 09-11-3 11:10 發表
我做過電器sales知多少,利錢不高,一個大拆家可以批多個牌子給你,因應來價當然要同不同的拆家攞貨,想做要有人帶你入行,最好打工由低做起,了解這行運作,平時要同行家多吹水,其實不熟不做是對的,唔識就去開好冒險. ...

請問呢個大拆家可以在那裡搵到架, 其實未決定係唔係一定會做,只係現在失業家人做緊一個行業係成日要幫客買訂電器, 佢地建議不如問下資料啦, 佢地話一賣一買件電器有問題有唔哂我負責有生產商負責好似幾好咁, 有唔哂冇野做同埋我唔係做地鋪, 有人訂貨先落單我自己想唔哂有太多開支既我先考慮炸, 多謝咁多人比意見, 請繼續發表你地既意見啦對我好有幫助架, thanks

珍珠宮

原帖由 pearjadema 於 09-11-3 11:23 發表
有人訂貨先落單我自己想唔哂有太多開支既我先考慮炸,

淨係 display d 貨價係要幾多錢?
舖位租金呢? 旺位可以好貴,靜位又無生意,仲有 3 個月按金,1個月上期,未計裝修呢?
呢門生意投資唔少架!
你話唔做地舖,有生意嗎?

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

禁止訪問

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你講果啲係好似啲工會幫人訂貨果種做法, 自己得幾個人聽電話, 有客幫襯就同代理落單,代理送貨同保養.

最大既問題係客路, 最簡單既問題係- 啲客點解要信你呢?

而家其實已經好多咁既公司, 人哋有一定既客源, 可以比數期客人, 生意都唔錯, 成本就係一套報價系統,租金同人工.師傅唔一定要請, 但就要有幾個相熟師父同你裝冷氣, 熱水爐再拆數.

原帖由 pearjadema 於 09-11-3 11:23 發表

請問呢個大拆家可以在那裡搵到架, 其實未決定係唔係一定會做,只係現在失業家人做緊一個行業係成日要幫客買訂電器, 佢地建議不如問下資料啦, 佢地話一賣一買件電器有問題有唔哂我負責有生產商負責好似幾好咁, 有唔 ...

別墅

原帖由 clpapa 於 09-11-3 11:59 發表
你講果啲係好似啲工會幫人訂貨果種做法, 自己得幾個人聽電話, 有客幫襯就同代理落單,代理送貨同保養.

最大既問題係客路, 最簡單既問題係- 啲客點解要信你呢?

而家其實已經好多咁既公司, 人哋有一定既客源, 可以 ...

係呀其實我就係想做這個模式, 我係搭枱在家人的公司所以唔哂租金, 安裝電器既師父都有, 現在就係d人唔肯介紹d代理比我

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至