論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我個工人只做了半年(新來港的),當我忍到佢兼等到新工人,俾佢做到9 - 11 個月左右。佢可能連過黎香港時要俾ge 錢都未還清。

依我所知, 如果佢冇呃我, 到e+ 佢只還了HK$400 ... 仲有排還。佢話屋企等錢買奶粉, 佢個 BB 一歲左右,佢真係有一次係月尾最後果日開口叫我出糧,話佢亞媽叫佢快d 匯錢返去,冇錢買野俾 BB。

假設以上背景係真實ge, 我好怕佢會受唔住, 賴死唔走! 咁我應該點做好?
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 jk67jk 於 09-11-5 14:50 發表
我個工人只做了半年(新來港的),當我忍到佢兼等到新工人,俾佢做到9 - 11 個月左右。佢可能連過黎香港時要俾ge 錢都未還清。

依我所知, 如果佢冇呃我, 到e+ 佢只還了HK$400 ... 仲有排還。佢話屋企等錢買奶粉, 佢個 BB ...

CALL AGENT 攪掂去
但好小工人會吾願走
吾駛做多一個月人工, 再去搵老襯, 雞甘腳笑住走tim 啦

子爵府

我都會知會 agent, 我亦聽聞有 d Agent 唔會理。 所以﹐我都要自己計劃下先,免到時唔識處理。 如果佢笑住咁走﹐唔麻煩到我,噤梗係好啦!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 jk67jk 於 09-11-5 15:09 發表
我都會知會 agent, 我亦聽聞有 d Agent 唔會理。 所以﹐我都要自己計劃下先,免到時唔識處理。 如果佢笑住咁走﹐唔麻煩到我,噤梗係好啦!

so far 我抄過甘多個工人, 印又有, bun 又有, 未試過一個c 吾肯走law

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你屋苑啲保安會唔會幫手? call定佢哋上嚟睇住, 以防工人發癲/唔肯走, 上次我保安幫我睇實工人落樓, 見住佢上的士先完成成個程序.

大宅

agent教
唔肯走, 就一定要報警

複式洋房

原帖由 jk67jk 於 09-11-5 14:50 發表

依我所知, 如果佢冇呃我, 到e+ 佢只還了HK$400 ... 仲有排還。佢話屋企等錢買奶粉, 佢個 BB ...

你講到佢咁等錢用, 唔係頭一年應該乖乖地做, 咩另你
要炒佢

子爵府

原帖由 samangellee 於 09-11-5 15:58 發表
你講到佢咁等錢用, 唔係頭一年應該乖乖地做, 咩另你
要炒佢

人,表面係乖,但係街好粗魯好冇禮貌,帶住我個仔都係咁 —— 同學仔媽咪話我知, 佢係街隨地吐口水痰,又"楝"起隻腳坐....

屋企:由第一日黎到,識做又做得 OK ge 家務, keep 得幾好;但係每一樣我地不滿的事情,講極都唔改,又扮到好似我冇同佢講過咁,成日一個可憐鬱鬱ge 表情..... 6 個月 .... 我睇到厭....

Stupid or stubborn : 我俾 instruction 佢, 有時怕佢唔細心, 又怕佢聽唔明 (事實上, 佢 listening 方面真係好鬼差), 所以有D 較複雜的程序, 我會寫俾佢。 但當中一D 佢平日已經做得到的枝節, 我就唔寫.... 噢! 咁佢就可以 skip 晒全部唔做。 For example, 我寫俾佢d肉要切 3mm 薄片, 冇寫「要先沖水」, 咁平日佢知道舊肉買返黎要沖一沖水先切, 佢就唔會做嘞! 做咗 6 個月都要係噤, 你話點捱落去。

老公已經頂佢唔順一段 日子,最近表態有工人就冇佢 —— 工人係外人,咁梗係唔要個工人啦!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 jk67jk 於 09-11-5 16:46 發表

..... For example, 我寫俾佢d肉要切 3mm 薄片, 冇寫「要先沖水」,咁平日佢知道舊肉買返黎要沖一沖水先切, 佢就唔會做嘞! .....

肉又何只要沖水, 直情要洗的, 好多木屑ga.

複式洋房

佢做咗半年,應該仲有一個月就清晒agent條數,因為佢地每個月要還3千蚊,大多數要還七個月,佢係唔係老点你?如果你做足程序炒佢,佢冇得唔肯走,你可以報警(不過好少chance佢會死賴).
佢隨地吐痰,你可以叫agent揾個翻釋同佢講係香港唔可以咁做,會罰錢(佢地最驚),揀腳你話你唔鐘意佢咁做(佢地根本就係低下層出身,楝腳係佢地眼中好平常),至於其他家務細節,就真係要慢慢教(真係好......慢).D印傭好多真係好慢同好蠢,起碼成年至好小小,可以manage到,仲要係幾乎每日都重覆做(我個印就係咁).不過耐唔耐就發瘟,乜都做錯晒,好做第一日上工咁.不過我以經馴哂 lu,見怪不怪,教工人好講耐性同持久力,祇要我睇到佢真係有用心去學,態度OK,都會盡量俾機會佢.但如果係懶+Stupid+Stubborn+Rude,咁就一定冇得留低.樓主你細心睇吓佢值唔值得留低.我自己就覺得蠢唔緊要,最緊要人品好.

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

原帖由 jk67jk 於 09-11-5 16:46 發表
...
老公已經頂佢唔順一段 日子,最近表態有工人就有佢 —— 工人係外人,咁梗係唔要個工人啦!

打錯字

子爵府

chan803,
thanks.... 哩個咁重要ge POINT, 竟然打錯字!

sawadee,

有好多野, 已經講過, 但佢每次重新犯錯, 佢都表現得從未聽過, 好頂隱!(我老細叫我做野, 如果我忘記做; 當老細話我時, 我都唔可能扮野未聽過啦!)

好多野我睇唔到, 當然係我ge角度而言, 就變咗我係可以接受到...等佢改變。 但, 我老公對佢時間比我多, 其他家長見到的情形又比我多, 佢地都認為唔應該留佢。 總的來說, 老公一句:「有佢冇我!我搬開黎避佢....」, 如此一來, 唔可能需要再考慮嘞!

其實, 我保佢保咗好多次, 我老公係第二個月已經想要抄佢。 機會我俾咗佢, 我講得好明我老公唔鍾意ge 事情, 佢偏偏次次都衰係 哩d 事情上, 佢自己唔爭氣, 好似覺得搏我同情哩招用咗5 個月都有效, 一直都唔醒定d...... (我無言... 心中同情佢, 但我都要同情我老公, 同保住頭家。)

象牙宮

原帖由 sawadee 於 09-11-5 17:36 發表
佢做咗半年,應該仲有一個月就清晒agent條數,因為佢地每個月要還3千蚊,大多數要還七個月,佢係唔係老点你?如果你做足程序炒佢,佢冇得唔肯走,你可以報警(不過好少chance佢會死賴).
佢隨地吐痰,你可以叫agent揾個翻釋同 ...

我個極品隨手丟嘢落街tim, 見到即刻制止咗佢, 但見唔到做咗幾多次我就唔知嘞!

子爵府

sawadee,

關於還錢方面, 因為佢最初4個月, 冇去 agent 報到, 佢避開 agent, 佢話因為屋企等錢用, 唔能夠還錢住。

我屋企都收到打單信, 叫佢定時要去 agent 報到兼還錢, 所以, 佢係一定未還晒, 而且為數不少!

別墅

you cannot worry too much, they have many connections you don't even know, they have their ways to get shelter/help, it may turn out that she receive your last pay cheque with a big smile

複式洋房

如果佢一嚟到籮柚都未坐暖就夠膽唔還錢俾agent,咁此人一定唔可以留(因你之前冇講),新豬內咁夠膽連agent錢都敢拖實在少見(你話老seafood就唔出奇).佢太古惑,我諗你炒佢嘅時侯,一定唔好放風佢知,直頭出其不異,搵一曰話要帶埋佢出街,直剷上agent到,係佢地面前即炒工人,計好哂數,唔好俾佢再入你屋.至於佢D行李,你話過兩日送返agent到俾佢.有agent嘅人Gup實佢,唔驚佢走路玩野.佢爭agent咁多錢,agent一定Gup到佢實.太大膽,可以想像當佢變咗老seafood時會係点..樓主你一定要造福人群,唔好俾机會佢留係香港為害人間!
原帖由 jk67jk 於 09-11-5 18:37 發表
sawadee,

關於還錢方面, 因為佢最初4個月, 冇去 agent 報到, 佢避開 agent, 佢話因為屋企等錢用, 唔能夠還錢住。

我屋企都收到打單信, 叫佢定時要去 agent 報到兼還錢, 所以, 佢係一定未還晒, 而且為數不少! ...

珍珠宮

原帖由 sawadee 於 09-11-5 21:05 發表
如果佢一嚟到籮柚都未坐暖就夠膽唔還錢俾agent,咁此人一定唔可以留(因你之前冇講),新豬內咁夠膽連agent錢都敢拖實在少見(你話老seafood就唔出奇).佢太古惑,我諗你炒佢嘅時侯,一定唔好放風佢知,直頭出其不異,搵一曰話 ...

唔主張咁做......
你炒佢係冇得唔走的, 因佢已經唔係你僱員, 冇權留响你屋企, 唔好講話唔走, 就算佢唔簽收你都可以叫警察!
有乜事(如工人誣告你)Agent係唔會幫你做証, 報過案反而係最佳証據你賠足俾佢走, 而你呃佢去agent度唔俾佢自己執嘢亦唔係咁好, 容乜易佢話你偷佢d 錢!咁就擺自己上枱啦!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

子爵府

多謝各位意見。

我估係我搵新工人期間, 都要對佢唔好太差, 咪俾佢知道我將要抄佢先得嘞!我之前曾 warn 過佢, 我預備炒佢架! =_="

到一切就緒, 準備好所有文件和錢, 就通知 agent 我的行動.... 玩下手, agent 唔知會唔會怕佢走佬, 搵人黎押佢呢? 係就好囉~

複式洋房

都係有道理,為免有機會俾佢玩嘢,如果你agent又肯幫你嘅話,直頭約好時間等agentD人去你屋企,三口六面計清條數,睇實佢執行李,然後押佢走.不過記住唔好事先俾工人知呀!!
原帖由 SandraLo 於 09-11-5 22:21 發表

我唔主張咁做......
你炒佢係冇得唔走的, 因佢已經唔係你僱員, 冇權留响你屋企, 唔好講話唔走, 就算佢唔簽收你都可以叫警察!
有乜事(如工人誣告你)Agent係唔會幫你做証, 報過案反而係最佳証據你賠足俾佢走, 而你呃 ...

首頁

尾頁

跳至