單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

做單親媽咪已很大壓力

做單親媽咪已很大壓力, 最近兒子去做評估話佢有學習障礙同讀寫障礙. 情緒亦有問題要睇心理醫生. 好唔開心, 好徬徨, 又無人同我商量同分擔, 壓力好大. 自從亞仔讀一年級開始, 已經比佢激到D甲亢即刻返發, 宜家評估到佢有問題, 又話要我上堂, 學校又話要我開會, 又要帶佢去睇心理醫生, 公司又year end鬼咁多嘢做, 我就嚟痴線. 一個女人仔點顧咁多嘢呀! :cry: :cry: :cry:

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

Re: 做單親媽咪已很大壓力

唔使怕, 有人陪你, 我痴左好耐啦! 你都好, 知道個仔問題

複式洋房

Peanuts,

多謝你的鼓勵, 你個女都要評估嗎. 我亞仔其實無咁快排到期評估的, 係個心理醫生幫佢吹評估中心快D, 就即刻叫佢去評估囉, 唔係重要等多2 個月呀! 我覺得學校個社工無用的, 返而個心理醫生幫到佢多D. 不如你試下帶佢去睇下, 佢會比好多建議你點樣幫佢架. 我係亞仔去政府睇哮喘覆診時同醫生講佢有問題, 叫醫生寫紙去排期, 一個月就有得見了.

民房

Peanuts:

做單親媽咪壓力真係好大,好似你話忍住唔打佢,真係好難,好似頭先噤我忍唔住,打咗幾吓,之後又好心痛,好唔開心 :cry: !事原:復活節快到,幼稚園要做親子勞作-復活蛋,上星期六日已經攪到頭暈,到今晚差少少就完成,點知佢攞嚟玩,我已經同佢講話好易整爛唔好玩,跟住佢就發脾氣整爛咗(係隻復活蛋) !!!
p.s.-好彩我個囡既班主任都係單親家庭長大,有時都可以幫到我舒解個囡D情緒及解答到無daddy既問題!

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

rainforest,

我個細女今年5歲, 番緊幼兒園, 我反而好少打佢, 除非佢做d危險野, 就會打手手或pat pat, 因為佢重細, 我會有耐性對佢, 你小朋友都係讀幼稚園

民房

無辨法啦 ! 小朋友是無知的, 應多給一點耐性, 我自己有二個小朋友7.5及3歲, 時間很快地溜走, 無論是喜或傷也是很好的回憶. 希望多跟你們分亨.

民房

其實我已經很有耐性,不過交復活蛋係3月24日,已冇咩時間再做過,結果嗰晚做到凌晨3點半 ,個人仲暈暈哋,第朝返工"十吓十吓",仲要對D細粒字,真係想死 ,冇法啦為咗個囡,結果放工食完飯後即刻瞓咗十幾個鐘,好彩有我媽咪幫我咋! 因為我和囡囡已搬返娘家住囉! :-|

首頁

尾頁

跳至