自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

早幾個月, 有間美億文儀打嚟搵一位舊同事,
我同佢講佢無做喎, 咩事?
佢話我公司同佢訂開野, 想寄張月餅卷嚟
我叫佢寄嚟新地址啦, 之後問佢新printer用的炭粉價錢, 同佢訂咗2個.
幾日後, 送咗1盒2個嚟, 連同1張月餅卷.

一個星期後, 個sales打嚟, 佢話上次未齊貨, 所以只係送一盒嚟, 依家番咗貨, 送埋過嚟. 我以為自己講錯咗, 同佢訂咗2盒, 於是叫佢送嚟啦~佢話會送多份禮物比我, 仲問我想要戲票定超市coupon, 我選coupon; 另外同佢訂另一款炭帶.
幾日後, 送咗1盒炭粉同3個炭帶嚟, 連同1張coupon.
月尾全數找晒數比佢.

隔幾個星期, 個sales又話有尾數要送嚟, 我話唔要喇, 4個都有排用啦~
佢話我訂咗2set, 即係4盒喎. 張單都出晒, 禮物又收咗, 唔要就出律師信喎~

間野仲要隔兩日打嚟問係咪真係唔要呀, 個sales又打嚟扮可憐, 話比公司炒..
Sales: 公司話我夾埋D攞公司gift.
Me: 我無問你攞過gift喎, 我同你訂之前, 你話要送嚟.
Sales: 公司懷疑我夾埋客人騙公司, 你幫我要埋佢啦, 唔好搞大件事吖
me: 係你公司要搞大, 唔係我, 你送嚟嘅, 我地找晒數, 再講, 你公司唔信你, 我都無辦法, 你銷售手法有問題, 我訂2個, 你送4個嚟, 我都要埋, 比埋錢啦~
Sales: 咁我係咪要多謝你呀?
Me: 梗係啦~ 總之, 我無欠你任何野~
各位小心....呢間美億(Matrix)文儀用品公司呀~~佢地手法真係有問題, 上網睇番一D新聞, 原來銷委會有提過, 有D文儀公司都會夾硬送貨嚟, 跟住先出單, 仲收好貴添.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

警訊都有做過好多次, 便宜莫貪! 唔想俾公司知就唯有自己"勤"左佢....

開笑...無po無盛, 彩佢有味, 唔好俾佢大到你, 但首要任務係要通知公司有件咁嘅事!

子爵府

醒目開學勳章

美億 ? 佢個名已經臭晒喇喎 ! 以前已經有媽咪喺度講.

估唔到佢地仲未比人拉......

大宅

原帖由 lyhv 於 09-11-19 14:30 發表
警訊都有做過好多次, 便宜莫貪! 唔想俾公司知就唯有自己"勤"左佢....

開笑...無po無盛, 彩佢有味, 唔好俾佢大到你, 但首要任務係要通知公司有件咁嘅事! ...

公司一早知, 所有coupon我都第一時間交比老細.
當初只係聽個sales講, 話佢隻炭粉比一段印得多, 先同佢訂.
我公司每年送比客嘅月餅卷都過萬, 根本唔會貪佢張月餅卷.

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

凡打黎話有d咩禮物呀,又話我地係舊客戶呀...... 我都一律話唔需要喇,呢d公司多數有問題~

大宅

我以前都係做文儀架...我可以好肯定話俾你知..就算你要埋果set..佢下次都仲會話你未收齊..要再送貨..可能亦會話你order咗2set每set4boxes...每box2pcs or order咗2set每set4boxes每box 4 pcs...
其實你只要唔好俾佢大到..佢話出律師信咩..你話好呀...我收到封律師信之後我公司個律師顧問會覆返你架啦..講真大家(豆)大之嘛...總之你千其唔好俾佢大到呀...如果唔係佢會冇至竟咁話你未齊貨架啦!!
講真依D case就好似大家玩緊心理戰咁...邊個俾人大到..咪邊個輸囉...

大宅

成日都有D公司打電話黎問要不要訂文具, 我話唔使, 佢即刻CUP線仲快過我, 我諗果D都係騙人多.

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

聽過啦, 呢條橋起碼5年前架呢喎?
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

大宅

多謝指教~~
嘜咁做生意都得...
原帖由 tung_yan0623 於 09-11-19 16:33 發表
我以前都係做文儀架...我可以好肯定話俾你知..就算你要埋果set..佢下次都仲會話你未收齊..要再送貨..可能亦會話你order咗2set每set4boxes...每box2pcs or order咗2set每set4boxes每box 4 pcs...
其實你只要唔好俾佢 ...

珍珠宮

我每次都要對方 fax inv

因要開票 同時make sure amount

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

呢D咁O既文儀公司事件,
都發生唔少啦,所以有人打黎SALE,
一定話唔要,收佢線,佢地夾硬黎D招數好勁嫁

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 cy1203 於 09-11-19 14:25 發表
早幾個月, 有間美億文儀打嚟搵一位舊同事,
我同佢講佢無做喎, 咩事?
佢話我公司同佢訂開野, 想寄張月餅卷嚟
我叫佢寄嚟新地址啦, 之後問佢新printer用的炭粉價錢, 同佢訂咗2個.
幾日後, 送咗1盒2個嚟, 連同1張月餅 ...
又係佢地 ????

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

真係....橋吾怕舊
加多一句...便宜莫貪

首頁

尾頁

跳至