跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我阿仔係31/12,淨識 ur 人,ur事! 叫爸爸係ba音,但叫mama,都係ba音喎,除此之外,又真係唔覺有其他音! 佢呢兩個音幾個月前已識,到而家黎1歲喇喎,都無進步過! 正唔正常呀?
你地bb識講d咩呀?

大宅

daddy , 媽, 白, dark, 等

複式洋房

Ma, O, o吾

男爵府

爸,媽,奶
不過唔知係發音定係有意識

不過,叫佢名,爸爸,媽咪,婆婆呢啲,佢識得轉向被叫人方向

大宅

我果個重未識ba,佢會見到daddydad dad,見到我叫ma ma”,肚餓叫”nine nine”,見到車仍然叫”dad dad”.

複式洋房

媽媽: mama
爸爸: mama
食物: mama (平時我地會叫mom mom)
要你同佢玩時: ur (好粗魯)
開心時: yen yen yen (唔知咩意思)

洋房

dada mama 打打。。咩。。

最近巨识多左两句。。。拜拜。。。同吃完饭之后我会教巨讲饱饱做埋动作。。巨依家一吃完饭仔巨就会边做动作边讲饱饱!

大宅

我個女識講"baba", "mama" "打打打"(即姐姐, 係肚餓時一定個叫), 指人去呢度o個度會講"wu... wuwu", 呢幾日佢突然好鍾意講"goo, goo", 不過未知點解.

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 joeywongmy 於 09-12-3 18:45 發表
打打打……
嗲嗲嗲……
bububu……
飽飽飽……
不過全部都係無意識既

嘩! 個個都有咁多音喇 ~ 死啦 ~ 我仔仲係教極都係得個兩款音!

佢係好有意識,識分晒d人,有d野識聽。
但發來發去都係o個個音,即baba係爸爸,baba係mama,ur係auntie,ur係叫你...發親都係同一個音!!
我可以點?佢係咪真係慢左d?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我個女一個音都未識, 連baba, 打打都未識, 叫邊個都係叫 "ur..ur..ur.."

大宅

我個女.....勁攪笑....
滿月都未到,我地就同佢玩鬥喊,佢喊我又喊,兩三句之內,佢聽到覺得得意就唔喊,變做「投訴」同埋玩聲。
大d,就佢er我又er,er er 下又係game一個。
最近,佢開始學咀唇活動發音。兩個月前就爹爹咁叫,由朝到晚爹過不停。
過兩三日,就發現個媽字,見乜都媽媽聲。
前一段時間,開始玩兩個音連埋,成日都係度講「乜野乜野乜野乜野」....「bay呀bay呀bay呀」.....「B呀B呀B呀」.....「講野講野講野講野」....
最新一期,佢愛上左個「婆」字,因為噴氣出來好得意,所以不斷咁「婆」,噴到d野會郁仲過癮。
呢段時間,大人講乜,佢跟到就跟,有時會撞口神「A B」講到出口。
又會玩高低音,無端端會唱歌仔咁唱。

勁好玩。

珍珠宮

我個仔,終於有ma音喇!!
見佢有時係玩,有時係知要d 咩而講!

呢幾日ma(媽),mom(食野),mi (milk) 到你暈 ~ 但我超enjoy

希望再有多d音啦!! 而家教緊佢 姐 (家姐) 同 ti (auntie)

大宅

我阿b呢幾日會講"ba ba"即"bye bye".同埋好鐘意講"ai ya".

大宅

講得最叻 :

爸爸 = baba ~~
去街 = 街街 ~~
食奶 = 奶奶 ~~

唔覺意講到 :

媽媽 = mama~~
(女麻)(女麻)
食野 = mon mon~~

我唔抵得亞仔識叫 baba 唔識叫 mama !!!

禁止訪問

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

禁止訪問

民房

你地就好啦,識講咁多野,
唉,我b仔講黎講去,
淨係識講: 曳曳

複式洋房

回覆 4# ThomasPoon 的文章

我仔仔都只識叫BaBa, DadDad,奶奶,就係吾識叫MaMa!
有時間參觀下我個Blog,有我帶BB去東涌摸蜆和去西貢地質公國的相。

別墅

我個細囝會有意識的叫爸爸、媽媽、哥哥、姐姐、麻麻、婆婆、靚 ...等等。叫唔叫爸媽好睇心情,但早上起身一見到哥哥就會係咁叫哥.....

不過我地覺得佢講野比哥哥慢,可能有得比較,但上次去健康院姑娘就話男仔黎講,算 ok

首頁

尾頁

跳至