跳至

首頁

尾頁

大宅

bb 10.5個月啦,我無教過佢自己拎奶樽飲奶,所以佢仲好似大少咁要人拎住餵佢,係呢2日我先教佢自己抱住,但仲要幫佢hold住少少個樽。至於食粥仔就更加唔駛講啦,我個b一見我準備d野食粥就喊定先,次次都死乙水難乙水先食一啖,有時要俾件玩具佢先肯食一啖,好似唔係好鐘意食固體食物咁,餅仔都唔食,有無媽媽你地個b已經自己識用匙食野同hold奶樽啦?

大宅

I started to train my baby to hold the bottle when he was 8-month old. But it took him sometime to do it properly. It's never too late to start. Give him some time :).

As to spoon, he wants to get it from me but I never let him to do it himself. Some books said I should let him to hold it.

大宅

原帖由 chansiub 於 09-12-7 16:28 發表
I started to train my baby to hold the bottle when he was 8-month old. But it took him sometime to do it properly. It's never too late to start. Give him some time :).

As to spoon, he wants to g ...

我開始教佢自己拎住樽奶,教左佢2次就識啦 不過有時我都會幫佢hold 一陣,因為舉咁耐都好累。但我仲未俾bb自己用spoon,因為佢唔鐘意食野,仲要佢自己食更加難

男爵府

我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 BKVIP 於 09-12-8 10:18 發表

我開始教佢自己拎住樽奶,教左佢2次就識啦 不過有時我都會幫佢hold 一陣,因為舉咁耐都好累。但我仲未俾bb自己用spoon,因為佢唔鐘意食野,仲要佢自己食更加難 ...

我見呢度有媽媽教~比佢自己拿奶樽飲時~放兩個枕頭係佢手下邊墊高佢~等佢拿得無咁辛苦

我都試過比佢拿匙更~但係佢係玩多~係咁篤d粥仔~都係要用手hold一hold佢先得~

大宅

好細個阿b已經好想自己拎奶樽...正式自己拎就係8個半月到...因為咁我地換晒chuchu啦...
本來睇書話10個月可以比阿b自己食野...已經買定飯衣..地墊做準備...但再打去問姑娘...佢話起碼歲半先識將食物用spoon放入口...同埋好似其他媽媽咁講..阿b唔係好like食粥,成日要哄先食...我諗佢自己食一定喺地下多過佢個肚...所以都係等等先...

洋房

我諗如果而家俾阿囡自己食飯肯定攞嚟玩多過攞嚟食, 所以都冇諗過噤早俾佢試, 本身佢6個月左右都已經係自己攞住奶樽嚟食奶奶, 我哋仲讚佢好叻叻 , 但已家大個咗反而死都唔肯自己攞住, 懶到死呀!

大宅

畀面勳章

bb 好細果已經會雙手扶住bottle, 但我無俾佢自己hold (我好耐無餵bottle lu) 唔知99有無要佢自己hold.

至於spoon&bowl, 食飯時就俾隻吉佢一齊"不", 佢會放隻無food的spoon入口, 仲會"不"俾我地食tim~ 可能我亞囡鐘意食粥仔, 所以佢like "不不下"

大宅

我亞囝就7個月開始自己拿奶樽食奶的. 因為佢最鐘意食奶, 所以一d都唔偷懶
但spoon我就未比佢試過, 我諗佢都未識用住:;pppp:

首頁

尾頁

跳至