論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

姐姐話自己renew working visa & passport, 佢話係agent搞貴d (total around $400), 自己搞平d(around $200)。我問咁咪要weekdays出去囉? 佢話出面有d地方(唔係agent)可以幫佢地搞, 佢放低証件就得。

請問, 係d咩人/組織幫佢地搞呢? 信得過嗎? 你地姐姐renew visa 時係點做呢?

別墅

she did by herself on weekday.
but weekend still in office hour.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

1) renew working visa
是否完約,妳同佢續約呀.(賓姐手續好EASY.印姐我唔知)

2) passport
要renew passport係佢自己事.叫佢放假去領事館申請.

原帖由 Chickee 於 09-12-7 17:06 發表
姐姐話自己renew working visa & passport, 佢話係agent搞貴d (total around $400), 自己搞平d(around $200)。我問咁咪要weekdays出去囉? 佢話出面有d地方(唔係agent)可以幫佢地搞, 佢放低証件就得。

請問, 係d咩人 ...

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

賓姐renew working visa? 如果係就好容易, 唔駛俾錢人賺. 基本上交齊晒文件俾佢哋佢哋自己都識搞, 不過我自己就一定唔會俾我個人資料工人過手, 我同佢一齊搞, 此外, 菲領事館sunday都開, 唔需要weekday去搞, 但入境處就一定要weekday了.

男爵府

係印印。咁手續會唔會好麻煩? 佢話佢識, 佢有朋友剛做過。

乜姐姐要用我既資料架? 佢又無問我喎。

其實係renew過程中, 佢地會唔會有機會做d古惑既呢?

男爵府

我比工人(印印) weekday 自己去搞
佢自己比$$

男爵府

請問你印印自己搞, 用左幾錢? 之後佢自己keep passport?

其實俾姐姐自己keep passport, 除怕佢突然走左去外, 仲有咩危險? 因我姐姐的passport而家是由agent keep的, 我姐姐成日都想自己攞番。所以如今次佢問agent攞番passport去renew, 佢一定會自己keep番。

原帖由 chaklongma 於 09-12-8 15:18 發表
我比工人(印印) weekday 自己去搞
佢自己比$$

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我剛續了工人,姐姐本PASSPORT都係AGENT KEEP,我強列建議你同你姐姐一起去,

我基於信任,我讓姐姐自己一個去,但佢攞回PASSPORT那天,她去了安信借了一萬5千元,之後當日還畨本PASSPORT比AGENT.

佢到而家都唔知我知佢借錢,我係見到張安信RECEIPT,(日子正是拿回PASSPORT那天)D息好平,月平息一點幾厘,還9個月,而家佢還緊第2個月.

當然嬲到震,但由於無佢就無人睇小朋友,為免打草驚蛇,我打比AGENT講有關情況,

AGENT說借錢行為其實好普遍,其實講到尾佢無犯法,如果係菲傭,十個有十個都借,因為菲傭絕不讓AGENT KEEP PASSPORT,而抵押PASSPORT比財務公司仲可以借到4萬,印傭一般只能借1萬,我果個之所以借到萬五,AGENT估計係RENEW CONTRACT走佬機會少才有此額.

我係有後悔續工人,佢電話多咗,我會好好觀察一段時間......

首頁

尾頁

跳至