自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

子爵府

醒目開學勳章

節哀順變

男爵府

原帖由 chickenwing2006 於 09-12-25 23:55 發表
如果係真係發生係台灣, 因為佢講 TVBS 新聞
..... 係係台灣架

我係msm(hotmail)個網頁睇到!
放假前先同呀女d同學仔媽咪傾過,大家都一致表示唔會打,佢地有d係做教育.大學有知識.......
我自己一家都唔會打,仲叫對面婆婆佢地唔好打!
果d高官成日出嚟叫人去打,有事時邊個理呢?

子爵府

不過我本身都唔贊成打流感針,情願多休息增強抵抗力好d

http://hk.myblog.yahoo.com/chansukwai/

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!gQBYC8iRGBa3394TZMu8zBqW

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 peggy@_@ 於 09-12-26 11:27 發表

我係msm(hotmail)個網頁睇到!
放假前先同呀女d同學仔媽咪傾過,大家都一致表示唔會打,佢地有d係做教育.大學有知識.......
我自己一家都唔會打,仲叫對面婆婆佢地唔好打!
果d高官成日出嚟叫人去打,有事時邊個理呢? ...

我呀爸, 我99同埋我細仔都係合資格可以免費打豬流感針. 不過我都唔會比佢地去打, 原因好簡單:

之前打季節性流感針同埋肺練針嗰時都唔使簽同意書, 點解偏偏打豬流感針要簽份同意書? 政府口口聲聲話唔係推卸負責, 如果唔係推卸負責, 咁係為咩? 況且, 大學醫學院都會年年搵一D年齡組別既人黎測試季節性流感針既效力, 有哂臨床測試去證明針藥效力/副作用. 打針都會放心d. 但係, 呢隻豬流感針都冇足夠臨床測試...

所以我都係覺得有d唔妥, 唔會比佢地去打.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

我個fd重話打,又話好安全,都話呢d野要睇定d嫁啦,我一早都問定屋企人,個個都話要睇定d先啦,現在眼見咁一定唔比佢地打,比佢地打即係比佢去...:;pppp:

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

侯爵府

畀面勳章

so sad to hear that!!

男爵府

我自己就覺得季節性流感針打咗都冇乜用,所以冇打,H1N1針就15/16,但睇完bk咁多媽咪話唔打,而且接二連三打咗出事嘅新聞,令我唔敢打,我唔想好似e編嘢咁,打咗累到個小朋友命仔都冇埋,一定會悔疚一世。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

大宅

恕我學識少, 其實呢d咁嘅針都係菌, 咁即係打d菌入去, 都唔知點可免疫??

大宅

別墅

ooooo 我果小朋友由細到大都冇打 流感針 , 我令願讓佢吃健康D + 做多D運動 增強抗力.

原帖由 Teresa 於 09-12-26 11:42 發表

我呀爸, 我99同埋我細仔都係合資格可以免費打豬流感針. 不過我都唔會比佢地去打, 原因好簡單:

之前打季節性流感針同埋肺練針嗰時都唔使簽同意書, 點解偏偏打豬流感針要簽份同意書? 政府口口聲聲話唔係推卸負責, ...

珍珠宮

環保接龍勳章

新藥真係唔好亂試~~~
人生本是苦

侯爵府

醒目開學勳章

豬流感我都唔比女女打

別墅

要強調一下台灣那支疫苗是台灣自己研發出來!!
[/url]台灣戲谷~~有16張 水果方塊!![url=http:

http://winner.omg.com.tw/Index.aspx  OMG麻將學園!!!掛網送K幣活動

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

睇完呢個新聞, 我哋都唔會同個仔打

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

醫管局做嘢斷咕無新苦你信D高官就死得人多

男爵府

畀面勳章

我同我team同事一樣...唔會打...d高層口頭話:極之...絕對鼓勵各同事去打...個個采佢都傻

原帖由 patpat234 於 09-12-26 00:56 發表
有個朋友係高危人仕,他在醫院工作,但那些流感針通通都沒有打.

大宅

原帖由 candyyoyo 於 09-12-26 07:27 發表
要強調一下台灣那支疫苗是台灣自己研發出來!!

吓真㗎?? 如果係真就不可相提並論。咁有無多啲相關資料研究吓??

http://www.etaiwannews.com/etn/news_content.php?id=1140088&lang=eng_news&cate_img=316.jpg&cate_rss=news_Health

哩個報導又話初步調查話個死因係同個VACCINE無關?! 點㗎?! 大家唔洗咁驚,了解清楚先啦。

首頁

尾頁

跳至