論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人竟然送2本書俾我bb @.@ 因為佢知我個b 好鐘意睇畫冊&圖咭,平時都係佢日日教我個b讀/睇咭&書仔,佢話唔係d咩貴野,同bb一齊睇佢又可以學野咁話... 好感動~ 我只係送左條頸巾俾佢,佢仲問係咪有咩特別意思,因為佢前僱主又係送頸巾俾佢,佢收到好似唔係咁開心,唉~ 睇黎新年我封利是要大d啦。

水晶宮

你個工人就好啦...
我果個...BOXING DAY我地出門口時我比左支crabtree evelyn lotion巨話系聖誕禮物...亞姐望都唔望我一眼只是說句THANK YOU就甘揸住支也研究系咩...
少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

你地都好呀, 你肯送野比佢證明你都滿意佢.. 我就係假期內日日都炳佢差d想炒佢呀... 有沒有工人可以介紹比我呀

大宅

原帖由 54heima 於 09-12-28 10:22 發表
你個工人就好啦...
我果個...BOXING DAY我地出門口時我比左支crabtree evelyn lotion巨話系聖誕禮物...亞姐望都唔望我一眼只是說句THANK YOU就甘揸住支也研究系咩...
...

咁你下次唔駛送貴野俾佢啦,返正佢都唔知係好野

大宅

原帖由 happymanman 於 09-12-28 11:31 發表
你地都好呀, 你肯送野比佢證明你都滿意佢.. 我就係假期內日日都炳佢差d想炒佢呀... 有沒有工人可以介紹比我呀

你個個係賓/印?我個賓姐話佢地聖誕=我地新年係最重要既節日,俾人鬧唔好意頭架喎

大宅

原帖由 BKVIP 於 09-12-28 12:46 發表

你個個係賓/印?我個賓姐話佢地聖誕=我地新年係最重要既節日,俾人鬧唔好意頭架喎

我個係印來的, 我理得佢好唔好意頭不過我就想炳佢lor... 佢來了1年3個月啦.. 我真係比佢激死仲有1年3個月先滿約 (因為我之前唔想比外僱稅所以比了$$ 再簽第二份合約呀,之前唔應該咁做呀..)要炒佢要比幾多$呀, 一個月工人+機票大家知唔知機票要幾 $$ 呀, 我第一次請工人呀

大宅

原帖由 happymanman 於 09-12-28 14:20 發表

我個係印來的, 我理得佢好唔好意頭不過我就想炳佢lor... 佢來了1年3個月啦.. 我真係比佢激死仲有1年3個月先滿約 (因為我之前唔想比外僱稅所以比了$$ 再簽第二份合約呀,之前唔應該咁做呀..)要炒佢要比幾多$呀, 一個 ...

佢做左咩激到你咁嬲啊? 炒佢要1個月+機票囉,你問下agent。

大宅

佢掛住同我家姐工人傾 (去家姐屋企開party, 我又出左去supermarket買野)佢係6點 (日日都係咁)唔餵我個13mths 囡囡食弼直到我7點打返去問佢佢先比佢食.. 另外佢用不友善的說話同我個囡講野, 我唔想我個囡學到佢d bad 野... 又沒有記性(一個月前話佢洗衫, 一個後都未洗), 又沒有腦未乾的衫都收... 真係想死.. 係唔係個個工人都係咁架.. 我個agent話比機會佢看看有沒有改善wor, 請過第二個都有機會係咁最緊要聽教 (比佢激死呀, 請過另一個都有$ earn啦.. 都要幫佢.. )

子爵府

無論做左一年OR 十年, 佢地都係咁, 我家件印印做左差不多10年一樣係無改進!

原帖由 happymanman 於 09-12-28 15:07 發表
佢掛住同我家姐工人傾 (去家姐屋企開party, 我又出左去supermarket買野)佢係6點 (日日都係咁)唔餵我個13mths 囡囡食弼直到我7點打返去問佢佢先比佢食.. 另外佢用不友善的說話同我個囡講野, 我唔想我個囡學到佢d bad ...

大宅

原帖由 nc2000 於 09-12-28 15:51 發表
無論做左一年OR 十年, 佢地都係咁, 我家件印印做左差不多10年一樣係無改進!

咁你點解決呀.. 點樣話佢同TRAIN佢呀..

大宅

原帖由 nc2000 於 09-12-28 15:51 發表

可以忍佢咁耐 ?

大宅

Fire her. My experience they won't change. I keep firing 2 bad maids, now I found a good one la. My friend told me never give up, keep looking, finally you will find a good one (same as my friend find a good one too). Add oil.
原帖由 happymanman 於 09-12-28 15:07 發表
佢掛住同我家姐工人傾 (去家姐屋企開party, 我又出左去supermarket買野)佢係6點 (日日都係咁)唔餵我個13mths 囡囡食弼直到我7點打返去問佢佢先比佢食.. 另外佢用不友善的說話同我個囡講野, 我唔想我個囡學到佢d bad ...

大宅

我現在都唔打算即炒, 等我找到一個現成的工人先炒佢.. 因為我同agent講, 佢同我工人傾話佢因為好怕我所以唔敢同我講佢唔明wor.. 我都唔想同佢再講, 邊有agent唔想僱主炒工人架, 佢都可以賺多d啦

大宅

我工人好怕凍, 佢已經有2對羊毛襪, 但係有時洗左未乾冇得著, 佢打孖兩對棉襪咁著都話唔夠暖, 縮下縮下咁, 我買左2對羊毛襪比佢做聖誕禮物, 佢收到時眼泛淚光咁望住我講多謝先生太太, 我只係用左$44

大宅

原帖由 LeeCC 於 09-12-29 23:05 發表
我工人好怕凍, 佢已經有2對羊毛襪, 但係有時洗左未乾冇得著, 佢打孖兩對棉襪咁著都話唔夠暖, 縮下縮下咁, 我買左2對羊毛襪比佢做聖誕禮物, 佢收到時眼泛淚光咁望住我講多謝先生太太, 我只係用左$44 ...

你工人好知足,抵鍚

首頁

尾頁

跳至