跳至

首頁

尾頁

大宅

有無人可以Share下 BB戒奶嘴的方法???

BB而家2歲3個月,好難戒嘴嘴, 瞓覺一定要有嘴嘴,瞓瞓下要起身搵, 搵唔到會大喊!

我覺得是時候要戒了!但又唔捨得佢喊!好煩!

男爵府

我係有一晚我個仔臨瞓前突然閃過一個念頭想佢戒, 咁就由嗰晚開始咗, 喊咗大約5日至一個星期就甩咗奶咀, 初初喊多啲, 2-3日後就越喊越少, 佢都係淨係瞓覺先要, 但我唔想佢要靠奶咀先瞓到覺
係要幾忍心ga, 中間都曾經心軟想俾番佢, 但嗰時佢都差唔多2歲, 真係唔想佢仲擔住個奶咀做人

我唯一後悔geh就係冇事先同佢講聲, 自己突然想同佢戒就戒...

原帖由 adrian_mama 於 09-12-29 16:41 發表

BB而家2歲3個月,好難戒嘴嘴, 瞓覺一定要有嘴嘴,瞓瞓下要起身搵, 搵唔到會大喊!

我覺得是時候要戒了!但又唔捨得佢喊!好煩! ...

怕你長得太快,未及把你看仔細;怕你長得太慢,恨不得你快高長大
買得太多玩具,怕你會將佢哋四圍堆;買得太少玩具,又怕你會憨居居

大宅

其實呢幾日已經同佢講:大個仔唔可以要奶咀, 尋晚同佢講個奶咀爛咗,俾多D心理準備佢, 下年的起心肝戒先得!

原帖由 KarieWu 於 09-12-30 02:25 發表
我係有一晚我個仔臨瞓前突然閃過一個念頭想佢戒, 咁就由嗰晚開始咗, 喊咗大約5日至一個星期就甩咗奶咀, 初初喊多啲, 2-3日後就越喊越少, 佢都係淨係瞓覺先要, 但我唔想佢要靠奶咀先瞓到覺
係要幾忍心ga, 中間都曾經 ...

大宅

我個女有日突然間話唔愛咀咀跟著就一路都冇要喇

原帖由 adrian_mama 於 09-12-29 16:41 發表

我覺得是時候要戒了!但又唔捨得佢喊!好煩! ...

禁止訪問

大宅

唔通佢發夢咀咀變咗 Monster , 好驚,所以以後都不要?

原帖由 Jeco 於 09-12-30 14:55 發表
haha...小朋友真係得意呀! :p

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

係佢面前剪爛佢
之後佢問呢 就答佢 你頭先咪見媽咪剪爛左囉
佢仲死要 就扲俾佢啜(剪爛左個頭啜唔到架)
之後應該會喊幾晚 由佢喊 喊得多唔會死
喊到累就會訓 幾晚後就唔再需要架la..

我仔戎左2日 好似戎毒咁
一諗起個奶咀就 喊住個奶咀 好慘架
做媽咪要忍心一點!!

大宅

Thanks a lot! I know this is the only way......
it is really not easy to do.........

原帖由 gucci_ha 於 10-1-2 16:58 發表
係佢面前剪爛佢

一諗 ...

男爵府

呢招對我個仔冇咩效, 佢由朝到晚提我去買過...

原帖由 adrian_mama 於 10-1-4 18:11 發表
Thanks a lot! I know this is the only way......
it is really not easy to do.........

怕你長得太快,未及把你看仔細;怕你長得太慢,恨不得你快高長大
買得太多玩具,怕你會將佢哋四圍堆;買得太少玩具,又怕你會憨居居

禁止訪問

大宅

您可以話媽媽無錢呀! 點買呀! 寶寶而家就已經牙尖嘴利,您要同佢鬥智鬥力。 而家D細路太利害 !!!

原帖由 Jeco 於 10-1-5 02:52 發表

haha...咁叻仔識話去買過...^^

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

我個囝都係咁戒左0架,不過我個CASE就係個奶咀比阿仔咬爛左,然後剪左一半比返阿仔,但阿仔啜啜下唔要,咁就戒左,以後無提過要奶咀。

原帖由 gucci_ha 於 10-1-2 16:58 發表
係佢面前剪爛佢

一諗 ...

男爵府

因為我大部份時間都係work from home, 就算返公司, 佢都知亞媽係有工做
有時佢會叫我陪佢玩, 我話我要做嘢, 佢話唔俾做, 我就話唔做嘢咪冇錢囉, 冇錢就冇嘢食, 所以佢知亞媽做嘢同有錢, 有錢就可以買嘢
我c話冇時, 佢要我搵個銀包出嚟對質吓

原帖由 adrian_mama 於 10-1-5 12:53 發表
您可以話媽媽無錢呀! 點買呀! 寶寶而家就已經牙尖嘴利,您要同佢鬥智鬥力。 而家D細路太利害 !!!

大宅

my son, when he asked for... we told him, " it was dirty... need to clean...".. he said " .鵝..."... and went to the bed for sleep..

大宅

好媽媽勳章

"喊得多唔會死,喊到累就會訓"又啱喎! 不過加多句,喊得勁會嘔 ...

我個case好自然,話說2個月前呀仔傷風,瞓教時鼻塞咬住奶咀透唔到氣,要用口透氣,於是果幾日冇用奶咀,之後好番冇扭計要奶咀lu

係佢面前剪爛佢

一諗 ...

大宅

very easy and effective way to quit it.......
but it is not easy for my son.....

原帖由 monchuBB 於 10-1-8 10:32 發表
"喊得多唔會死,喊到累就會訓"又啱喎! 不過加多句,喊得勁會嘔 ...

我個case好自然,話說2個月前呀仔傷風,瞓教時鼻塞咬住奶咀透唔到氣,要用口透氣,於是果幾日冇用奶咀,之後好番冇扭計要奶咀lu

...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 monchuBB 於 10-1-8 10:32 發表

...

我個仔就未試過喊到嘔 不過我就聽過 個個bb都唔同ga
我由細個開始 佢喊我都唔係點理佢
到1歲多d 佢喊1陣見我唔理佢 佢就自己行埋黎我到 到識講野就 自己同自己講唔喊啦唔喊啦...

大宅

我阿仔開始都勁食奶咀, 後來的起心同佢戒。我將d手指水搽落奶咀度, 仔仔食了一口, 覺得好苦, 拿番出來, 我就成機同佢講, 奶咀唔食得啦, 你大個仔啦, 奶咀唔比你食佢,所以好苦。之後佢訓覺都好痛苦的樣子, 喊同成日望住放奶咀的地方, 但要狠心堅持唔好比佢, 同埋講下故事同唱下歌仔引開佢注意力, 等佢扭到眼訓就訓左。跟住第二晚佢可能唔記得左, 又要奶咀, 我就再重复同佢講話奶咀苦苦, 同大個仔, 唔可以再食, 可以再將個苦的奶咀比佢試多次。今次仔仔好努力想刻服果d苦, 再去食番, 所以一定要落重d手指水。然後拿走個奶咀, 當住佢面將奶咀掉左, 然後再引開佢注意力同佢訓覺。開始幾晚系辛苦d, 但一定要狠心, 唔好心軟。我個仔都算難戒, 但最後都成功左, 一嵗半時已戒掉。

努力啊!

首頁

尾頁

跳至