自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

上年有間文儀公司,送左 幾盒碳粉上黎,(我地冇搵呢間公司訂貨一段時間)

對方"送貨"時,俾報價單receptionist 簽收,(咁就變左訂貨單)

事後Admin同事發現,佢地根本冇同呢間公司訂貨.
所以叫番間公司搵人上黎收番走,佢地唔肯,屈我地要找數.我地送番d貨去佢地公司,佢地亦唔收.

近排,佢地竟然去小額錢債處告我地,索償!!
簡直離晒大譜!!

請問有冇姊妹公司,有類似事件發生?
各有前因莫羨人

公爵府

2018父親節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

吓,咁離譜,都係小心啲好.
原帖由 a_d 於 10-1-8 13:07 發表
上年有間文儀公司,送左 幾盒碳粉上黎,(我地冇搵呢間公司訂貨一段時間)

對方"送貨"時,俾報價單receptionist 簽收,(咁就變左訂貨單)

所以叫番間公司搵人上黎收番走,佢 ...

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有好多炭粉公司都係咁架,你無訂都照送貨嚟,跟住屈你有訂!小心,小心....
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

公爵府

我公司試過從無向某公司訂過文具..但哩間公司夠膽死送幾盒炭粉同色帶叫RECEPTIONIST簽收..之後又係唔肯收番D貨..其實哩類公司通晒天架喇..好多公司都知道但又中焦LOR~

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

睇報紙睇過
佢地係騙子
即刻報警, 再向區議員求救啦

禁止訪問

伯爵府

醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

係呀!!!貨唔可以亂收KA...

*得饒人處且饒人!!
*Be able to forgive, and forgive !!
*許しを、できるようしようと許す!!
*용서를, 수 만나 용서를!!

大宅

好媽媽勳章

我公司都有呢d文儀公司打電話話send野黎,又話幾個月後先找數.好鬼煩
有次仲攪笑.我在電話講明話唔要.要嘅時候再搵佢la.點知過一排,果條粉腸話我落左order比佢話我一定要要果盒碳粉喎 佢都痴痴地架,仲要係到鬧我.我興過頭未cut佢線lor.點知呢間公司竟然會打電話黎玩電話.你一聽佢就cut線. 呢d咁冇品嘅公司打電話黎sell野,開頭諗住佢地做cool call成日比人鬧,對佢地好d la.點知講多幾野,佢地就會借題發揮...所以對呢d人唔洗客氣,一聽到就要cut 線,咩都唔好講

別墅

咁你地最後點收科呀??

原帖由 Ivy124 於 10-1-8 03:12 發表
我公司試過從無向某公司訂過文具..但哩間公司夠膽死送幾盒炭粉同色帶叫RECEPTIONIST簽收..之後又係唔肯收番D貨..其實哩類公司通晒天架喇..好多公司都知道但又中焦LOR~

...
各有前因莫羨人

別墅

同你個case一模一樣呀(大約2年前)!!!我打去果間公司鬧爆佢地,仲話佢地"老屈",如果唔收返,搵律師告佢地,後來佢地搵人上來收返(佢地收返簽收果張單,我仲keep住)。以後收貨時要睇清楚,避免不必麻煩。

別墅

考慮緊報警.
因為我地去過消委會投訴過,不過好似冇左下文.

原帖由 Darth 於 10-1-8 03:13 發表
睇報紙睇過
佢地係騙子
即刻報警, 再向區議員求救啦
各有前因莫羨人

別墅

咁,你地仲有冇個間公司名呀? PM我丫.
告我地間公司響荃灣.
離晒譜,竟然原告變被告!!

原帖由 Czerny 於 10-1-8 03:32 發表
同你個case一模一樣呀(大約2年前)!!!我打去果間公司鬧爆佢地,仲話佢地"老屈",如果唔收返,搵律師告佢地,後來佢地搵人上來收返(佢地收返簽收果張單,我仲keep住)。以後收貨時要睇清楚,避免不必麻煩。
...

原帖由 Ivy124 於 10-1-8 03:12 發表

...
各有前因莫羨人

男爵府

好媽媽勳章

咁衰架d手法!

大宅

宜家D人為賺錢乜手法都有.早前聽個FD講有間公司老闆要出貨去大陸,買咗保險,等D貨去到大陸就報公安,從中自己賺咗保險錢,因為佢D貨係垃圾唔值錢.你地話呀,世風日下乜人都有,

大宅

好似早幾年也有遇過這些事.
所以收貨時不是我們的就不要蓋章,小心有騙.

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實呢個手法好多年嫁喇,
所以最好叫reception唔好亂咁簽收野,
有電話打黎,一句唔要,跟住收線,
唔好同佢地講咁多,唔係會屈你要嫁

侯爵府

好媽媽勳章

呢d野有好耐啦, 專cheat d入職無耐既妹妹仔.

唔駛驚佢嫁, 一打黎你話"無需要", 佢再講你就話"你地打過黎, 我知你地想點, 過主啦~"

佢地就會收線嫁啦...

原帖由 Ivy124 於 10-1-8 13:12 發表

...

別墅

有呀。果間公司係旺角。check PM

原帖由 a_d 於 10-1-8 13:48 發表
咁,你地仲有冇個間公司名呀? PM我丫.
告我地間公司響荃灣.
離晒譜,竟然原告變被告!!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

橋唔怕舊, 年年都有人懵懵下俾人呃, 做admin同receptionist真係要好小心

別墅

我十幾年前公司已中招,果間黑店死都唔肯上黎收番d炭粉,最後我地人送番去間黑店(扮晒惡),件事就解決左,睇黎依家越黎越猖狂.同消委會講都冇用,因為佢地認為係商業糾紛,一係就報警.

首頁

尾頁

跳至