自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

我媽個THERMOS 4.5L 用o左十幾年, 仲好熱, 係試過換過內煲一次... 以前買勁貴, 但佢試過差d燒o左間屋, 佢話點貴都唔夠間屋貴...
跟住我o地搬o左出黎, 我又買個THERMOS 4.5L, 但點都覺得呀媽個好用, 但都冇問題, 可能產地唔同o左(但可能我屋企個明火唔夠呀媽個爐勁)... 個紫砂煲要黎燉o野好方便, 朋友話要黎炆牛腩仲正, 不過我唔捨得用黎炆...
舊年開始, 因為要煲埋湯比奶奶同我媽, 所以買多o個8L... 今次買TIGER, 因為遇o岩特價, 又見MADE IN JAPAN... 暫時黎講好好用, 可能夠大, 咁熱量夠自然KEEP 得夠熱...

朋友叫我買壓力煲... 但我怕自己輪盡, 爆o左間屋...

題外話... 我有個熱水壺(帶出街)係THERMOS, 仲要MADE IN JAPAN o既真係KEEP 得好熱, 用o左十年喇, 當年細o既都要賣差唔多$400... 相反, 個TIGER就普普通通, 係MADE IN TAILAND, 一樣SIZE 只係一百蚊左右...

原帖由 DammiMa 於 10-1-13 21:46 發表
我用 "Thermos " 4.5公升有12年,而家仲用得,因為多咗人所以買咗個8公升煲$1,089 ( 送4.5公升瓦池煲+4.5公升不綉鋼) .....
我想要9999呀...

大宅

今日見到thermos專門店6L賣$1188,送3公升暖水壺,hsbc信用卡再減$100;上海製。
jusco 賣tiger $1548,日本製。

日本製有信心d,但價錢差咁遠,心大心細。

有無mami可給我建議?

謝謝!

大宅

大宅

I used "Tiger" 8L for 10 years. Very good.

首頁

尾頁

跳至