婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

已經為小朋友打左第一支h1n1針,而家都唔知打唔打第二針好?

民房

回覆 1# a776170 的文章

我都係咁諗,我個女25號打第二針

禁止訪問

大宅

但我怕打一針又唔打第二針咪盞搞,何況打第一針的負作用要成120日先解除呀!真係打完仲驚過唔打,而家有d後悔打左一次!

等待驗證會員

我都喺呀!我同亞仔打咗第一針,今日預約咗打第二針,最後無去呀...現在仲十五十六唔知點,早知唔打好過.

等待驗證會員

我有個朋友喺加拿大,佢小朋友6歲都只打一針喎,雖然每個國家都唔同,但我相信每支針份量應該一樣掛,點解我地又要打兩針呀

大宅

Me too
不是2 weeks就會出現副作用嗎?(如有)
原帖由 a776170 於 10-1-8 18:23 發表
但我怕打一針又唔打第二針咪盞搞,何況打第一針的負作用要成120日先解除呀!真係打完仲驚過唔打,而家有d後悔打左一次!

大宅

原帖由 a776170 於 10-1-8 18:23 發表

120日咁耐?? 唔係有事1 星期就發嗎?? 我囡囡2 月頭要打第二針, 但我都唔知同唔同佢打好...

大宅

我上網search過d資料,係120日內都有可能,但都係數字上的問題,我個護士朋友話又唔使拿到咁緊的,如果有事應該好快知,但佢俾左d意見我,就話如果無打第一支就梗係唔打啦,(佢同3個仔女都無打)但如果你都洗濕左個頭囉,就唔好咁緊張,其實吉巴氏症真係好多方面引起,加上hk傳媒又喜歡煲到d新聞大大的!

大宅

同埋我地都係focus on吉巴氏症上,如果係怕一支新針有負作用,又點止呢樣野呀 我諗下又係喎,我細細個一發燒味又係打四環素針,搞到我換恆齒時有四環素牙,好多好似我呢d 70後的朋友仔都有四環素牙,到左70年代尾已經無人會幫小朋友打四環素牙針啦,呢d味要等十年八年先知的醫學問題囉!

大宅

我同老公開完會,決定唔打第2針啦,心情輕鬆晒!

首頁

尾頁

跳至