論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

昨天終止合約, 但仲未出糧比佢, 諗住搵人做証, 又費事上AGENT度, 費事佢地夾埋唔知點. 剛打去勞工處問,可唔可以上去揾人做証, 但佢地話無既, 請問各mami有乜意見?

複式洋房

找看更得唔得叻?

大宅

原帖由 芝麻餅 於 10-1-20 15:13 發表
找看更得唔得叻?

我上次都係無搵人証, 不過叫老公拍咗整個過程, 簽晒所有文件同簽收工資及機票咋 ! 當然要解釋比佢聽啦 !

洋房

好, 我諗住比支票佢, 另外拍低先...
但佢好哀, 約左佢四點, 無出現又無電話黎, 唔要錢咪算囉!!

珍珠宮

原帖由 leegap 於 10-1-20 19:15 發表
好, 我諗住比支票佢, 另外拍低先...
但佢好哀, 約左佢四點, 無出現又無電話黎, 唔要錢咪算囉!!

你9成衰咗啦, 冇預備好就第日先炒啦, 点可以就咁放佢走!你依家唔會揾到佢, 第7日會收到勞工處信話你欠薪!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

洋房

車, 你咪scare我啦.

原帖由 SandraLo 於 10-1-20 21:05 發表

你9成衰咗啦, 冇預備好就第日先炒啦, 点可以就咁放佢走!你依家唔會揾到佢, 第7日會收到勞工處信話你欠薪!

大宅

我覺你現時第一時間問勞工處,你已終止合約,已知會當時工人在什麼時候取工資等,到當日佢未能依時出現及到現在止聯絡唔到佢,問勞工處僱主點辦?或需親身到勞工處備案,起碼你不是沒有提供薪工+機票......,咁做至少備案了,到時收到佢告你文件都不用怕!到時個官會知到係工人自己沒有按約定時間取,不可是但仲意告僱,記得,記下你出比佢所有人工文件副本,唔好等佢告你先做野,到時就遲冇人信你講!

洋房

多謝你!! 我問左勞工處, 佢話我可以send個SMS比佢做証先, 提佢黎出糧.

原帖由 mo.mchen201001 於 10-1-21 09:21 發表
我覺你現時第一時間問勞工處,你已終止合約,已知會當時工人在什麼時候取工資等,到當日佢未能依時出現及到現在止聯絡唔到佢,問勞工處僱主點辦?或需親身到勞工處備案,起碼你不是沒有提供薪工+機票......,咁做至少備案了,到時收 ...

大宅

超! 勞工署只不過是調解, 工人去勞工暑都只是話你未付$, 你又不是唔比. 到時最多咪付返! 又不用罰款.
若審X署先會罰款啫

大宅

對!衹不過咁做亞leegap唔使驚同埋個工人唔可以攪呢D拖次工資問題可以延長離港。
你應該post埋佢個名出來,等各位僱主唔好要呢個工人。

首頁

尾頁

跳至